bauturi Craciun

Top 3 băuturi cumpărate de Crăciun

Ultima actualizare in 12 august, 2021 la 01:56 pm

Timp de citit: 5 minute

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, fiecare popor își are propriile tradiții ce țin de pregătirea anumitor preparate culinare, oferirea cadourilor pentru cei dragi, dar și etalarea băuturilor alcoolice specifice sărbătorilor. 

Anul acesta petrecerea de Crăciun se va restrânge în mod considerabil și vei avea la masă doar familia și persoanele apropiate. Dacă masa de Crăciun va avea loc la tine acasă, tu în calitate de gazdă, va trebui să te preocupi de tot ce înseamnă mâncare și băutură. Totodată, acest articol se adresează și invitaților, deoarece o sticlă de băutură este mereu binevenită și reprezintă un cadou ideal. 

Top 3 băuturi cumpărate de Crăciun

Se pare că băuturile ocupă chiar un capitol mai nuanțat și mai rafinat decât mâncarea. Aromele, gustul, dar și versatilitatea sunt doar trei dintre caracteristicile pe care le au băuturile alcoolice. Iată care sunt preferatele oamenilor, conform comenzilor care se fac în perioada Crăciunului. 

Vin roșu- nelipsit de la sărbători

De Crăciun nu numai că se poartă roșu, dar se și bea roșu… vin roșu. Fiecare sortiment de vin reprezintă rezultatul unei combinații inedite dintre expresivitatea soiului de strugure, solul specific zonei în care este plantată vița de vie, condițiile climatice din anul recoltei și talentul expertului vinificator. Cu siguranță, vinul este cea mai veche, apreciată și îndrăgită băutură alcoolică, având în spate o istorie de peste 7000 de ani. Cu toate astea, vinul modern a fost creat începând cu anii 1700, atunci când Arnaud de Pontac a început producția de vinuri de calitate, folosind o selecție strictă, vinificare atentă și învechirea în crame răcoroase. 

Vinurile se clasifică în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conține, și avem astfel:

  • Vin sec – 4g/l 
  • Vin demisec – 4-12 g/l
  • Demidulce – 12- 50 g/ l
  • Dulce – peste 50 g/l 

Recomandarea noastră pentru masa de Crăciun este:

Château Charmail Haut Médoc

Château Charmail Haut Médoc este un vin roșu obținut dintr-o combinație variată de soiuri de struguri Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și Petit Verdot. De aici reiese și parfumul ademenitor care prezintă note de fructe de pădure, mirodenii dulci și note florale. 

Pentru masa de Crăciun, Chateau Charmail Haut Medoc este extrem de potrivit. Considerat a fi un vin incredibil de elegant și foarte bine echilibrat, acesta este îmbogățit de un caracter fructat în care predomină aromele de zmeură, mure, cireșe și căpșuni, dar și indicii subtile de ciocolată. 

Chateau Charmail Haut Medoc este un vin echilibrat, seducător  și complex, ultima caracteristică fiind dată de notele erbacee și de lemnul dulce. 

Acesta poate fi consumat împreună cu preparate culinare din carne, dar și cu deserturi. 

Whisky- băutura care destinde oamenii puternici

Da, whisky-ul este băutura oamenilor puternici. Preparată prin distilarea cerealelor, mai ales a orzului, a ovăzului sau a secarei, whisky-ul și-a câștigat rapid notorietatea și aprecierea tuturor oamenilor pe de glob. La începuturile lui, whisky-ul a fost folosit ca și medicament, iar principalul său scop era acela e a prelungi viața. Tot pe atunci, whisky-ul purta denumirea de ”uisge beatha”, cuvânt folosit de călugării irlandezi în Evul Mediu, iar prin traducere, acesta înseamnă ”apa vieții”. În prezent cele mai bune sortimente de whisky-uri se produc în Scoția, Irlanda, Statele Unite ale Americii și Canada. 

Procesul de fabricare a whisky-ului cuprinde patru etape esențiale și obligatorii:

  • Malțificare
  • Fermentație
  • Distilare
  • Învechire

În urma acestor etape se conturează caracterul, gustul, textura și calitatea whisky-ului. Fiind una dintre cele mai populare și apreciate băuturi alcoolice de pe glob, îți recomandăm și noi un sortiment pentru sărbătoarea Crăciunului. 

Jack Daniel’s Honey

Jack Daniel’s Honey este un whisky ce are o concentrație alcoolică de 35%, fabricat în Tennessee. Acesta combină într-un mod plin de eleganță, faimosul sortiment de whisky Old No 7, c un lichior de miere, ușor condimentat. Astfel se obține un produs unic, plin de expresivitate, în care gusturile de împletesc echilibrat. 

Jack Daniel’s Honey poate fi savurat la masa de Crăciun, însă poate reprezenta și baza pentru foarte multe tipuri de cocktailuri. Îmbogățit cu arome, whisky-ul are un miros inconfundabil, marcat de note florale, miere și condimente. În gustul său sunt evidențiate minunate arome de caramel, miere, ciocolată, nucșoară, condimente și accente răcoritoare  de lămâie. 

Rom- tradiție de Crăciun

Ei bine, a treia cea mai cumpărată băutură alcoolică de Crăciun este romul. Unii oameni preferă să consume această băutură în starea ei pură, alții în diverse combinații de cocktailuri, dar majoritatea îl folosesc în preparea unui punch cu rom, o băutură tradițională de Crăciun. Oricum ar fi, romul este o băutură ce merită încercată și savurată. 

Prin definiție, romul este o băutură alcoolică distilată și aromată, asociată cu ideea de libertate. Fiind consumat inițial de către marinari și pirați. În fostele colonii franceze, romul este obținut din suc fermentat de trestie de zahăr, iar în fostele colonii spaniole și engleze, acesta este produs din melasă. În general, coloniile ce vorbesc limba spaniolă produc un rom alb, pe când în zonele vorbitoare de limbă spaniolă, romul este închis la culoare. În orice caz, specificul romului ține de ingredientele folosite, de tehnica de distilare și de durata de învechire. 

Cocktailuri precum Daiquiri, Mojito sau Cuba Libre au ca ingredient principal romul. Un rom special și extrem de apreciat este și recomandarea pe care noi ți-o facem.

Zacapa 23 Solera

Zacapa 23 Solera este maturat pe culmile munților din Guatemala, loc în care aerul încetinește procesul de învechire, iar presiunea atmosferică sporește infuzarea aromelor din pereții butoaielor. În acest mod, gustul devine perfect. Romul este compus din alte romuri învechite între 6 și 23 de ani. Profilul aromatic este dominat de note lemnoase, frcute uscte și caramel.

Romurile Zacapa sunt îmbătrânite printr-un proces numit ” Sistema Solera”. Acesta presupune maturarea lichidului în butoaie de whisky, sherry și vinuri Pedro Ximenez, astfel încât aromele se amestecă. 

Cu un finish astringent și un buchet complex și amplu de arome, romul Zacapa 23 Solera se află în topul preferințelor pe plan mondial. 

Probabil că aceste trei tipuri de băutură se regăseau deja pe lista ta de cumpărături pentru masa de Crăciun. Dacă nu, acum este prilejul ideal pentru a le încerca!

Have a nice drink!

Sursa foto: 

1. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ajun-alcool-aniversare-bautura-6289/

2. https://pixabay.com/photos/bottles-beverage-wine-drink-50573/

3. https://pixabay.com/photos/wine-splash-glass-red-alcohol-1543170/

4. https://pixabay.com/photos/jack-daniels-w-jack-daniels-2508099/

5. https://pixabay.com/photos/rum-alcohol-after-work-cozy-mood-3898745/

6. https://pixabay.com/photos/nuts-liqueur-walnut-healthy-2837866/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *