Vinul lunii

Ultima actualizare in 10 decembrie, 2020 la 04:20 pm

Timp de citit: 4 minute

Care este cel mai bun vin?

– Vin la tine!

Și care este cel mai prost vin ?

– Vin degeaba!

Atunci vin la un vin, ca să nu zici că nu vin, dar vinul să fie vin pentru că altfel nu mai vin.

Să zicem că am început frumos această povestioară despre vin… că vorba aceea vin să beau un vin, nu? Nu știu încă cine mă citește… un cunoscător sau un novice intr-ale vinului? Eh, ne dăm noi seama pe parcurs. După cum probabil ți-ai dat seama, astăzi vreau să-ți vorbesc despre vin. 

Ne învârtim în jurul unui subiect ce are rădăcini adânci și bine înfipte în istorie. Vorbim despre o băutură pe care oricine a băut-o măcar o dată în viață!

Noi oamenii știm totul despre tot! Știm ce este Coronavirusul, cum a apărut, unde a apărut, cum se manifestă, și suntem nesiguri doar în privința unui singur lucru: dacă există! Chiar și așa sunt oameni care știu sigur că există și oameni care știu sigur că nu.  

Știm totul despre  vreme… adică știm că acum câțiva ani iarna era iarnă și vara era vară. Știm totul despre  iubire, că cele mai frumoase seri se petrec în trei: voi doi și o sticlă de vin și mai știm că vinul este extraordinar pentru femei, dacă-l beau bărbații. Deci, am căzut de acord că noi știm multe lucruri, din orice domeniu, indiferent de timp. 

Și că tot vorbeam despre vin, mâna sus cine nu știe cum a apărut!!! Hai să deslușim și acest mister, ca să poți afirma liniștit că tu ești atotștiutor.

Călătorie îndărăt… 5 minute de istorie

Cele mai vechi dovezi legate de vin sunt înregistrate în zonele Caucaz, Mesopotamia și Egipt. Oamenii de acolo, pe atunci, se pare că au domesticit vița de vie, care era sălbatică.

Vinul a apărut accidental. Cum? Arheologii și istoricii susțin că oamenii preistorici se urcau în copaci pentru a aduna fructe dulci, pe care ulterior le pozitau. După câteva zile, apărea fenomenul de fermentație, iar sucul obținut se transforma după un timp în vin primitive, ce avea un conținut scăzut de alcool.

În zonele Caucaz, Europa și Orientul Mijlociu de astăzi, arheologii au găsit cele mai vechi dovezi ale vinului produs din struguri. Mai exact, în Georgia în perioada 6000 î. Hr., în Iran 5000 î. Hr., în Grecia î, anii 4500 î. Hr., și în Sicilia aproximativ 4000 î. Hr.

În ceea ce privește locul în care a apărut vinul, adică locul nașterii dacă ar fi să-I facem un certificat, în urma unor studii s-a publicat în jurnalul ”Proceedings of the National Academy of Sciences” faptul că Georgia este locul de naștere a vinului.

În Italia spre exemplu sau per esempio ca să vorbim puțin pe limba lor, producția de vin a început în epoca etruscă, în jurul secolului al VIII-lea Î. Hr. De altfel vinurile italiene sunt un punct de referință pentru oenologia internațională.

Și să nu crezi că am dat degeaba exemplul cu Italia. M-am gândit că poate ai vrea să bei un vin…știi ca să nu vină degeaba, conform bancului de la început. Am pregătit pentru tine un vin bun, italienesc, original și de restul îți vei da tu seama. Îl voi descrie și te voi convinge că merită să fie  The Owner’s Choice!

Amarone Della Valpolicella Bolla – vin roșu sec de la Gruppo Italiano Vini

Gruppo Italiano Vini este lider Italian și mondial pentru producția și vânzarea de vinuri fine. Acesta joacă un rol unic pe scena vinicolă internațională datorită capacității sale de a combina virtuțile micii întreprinderi cu avantajele marii companii. Compania deține 1400 de hectare de podgorii în care își dedica activitatea numai experți viticultori. Tradiția și inovația sunt combinate cu succes, rezultând o mulțime de sortimente de cea mai bună calitate, apreciate la nivel mondial, cum este și Amarone Della Valpolicella Bolla.

Amarone Della Valpolicella Bolla este un vin unic, ce are un grad ridicat de alcool ( 16%). A fost creat în ani excepționali în care vinul a fost învechit în butoaie de lemn. Adică îți dai seama de ce vin este numai când auzi combinația de struguri Corvina, Corvinone și Rondinella.

Amarone Della Valpolicella Bolla este originar din regiunea Veneto, subregiunea Valpolicella, din nord-estul Italiei. Procesul de producere începe prin culegerea și așezarea strugurilor în cutii de lemn, lăsarea lor timp de patru luni într-un loc ferit de urmezeală și rece și maturarea lor. Mustul este fermentat timp de 25 de zile și pus în butoaie de lemn de stejar pentru  perioadă ce variază între 24 și 36 luni.

Hai să-ți mai zic despre buchetul aromatic și după te las pe tine să-mi dai impresiile

În gustul lui Amarone Della Valpolicella Bolla regăsești arome bogate de cireșe zemoase, cacao și condimente. Mirosul este redat de un buchet rafinat, ce dezvăluie treptat arome de cireșe bine coapte, smochine și condimente dulci.

Una peste alta, dacă nu ai degustat acest vin până acum, a venit marele moment să o faci, iar dacă ai făcut-o știi deja că merită… să mai repeți experiența.

Vorba aceea: să nu vină degeaba!

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/aF1NPSnDQLw 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *