BENEFICIILE BERII ASUPRA ORGANISMULUI

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 12:44 pm

Timp de citit: 5 minute

Anul trecut, un studiu efectuat pe 80.000 de adulți realizat de Universitatea de Stat din Pennsylvania a arătat că o halbă sau două de bere pe zi ar putea ajuta la reducerea riscului de a avea un accident vascular cerebral sau a dezvolta boli cardiovasculare.

Cercetarea, realizată în rândul adulților, a descoperit că un aport zilnic moderat de alcool (cel mai vizibil cu berea) ajută la încetinirea declinului lipoproteinei cu densitate înaltă (HDL) sau a colesterolului „bun”.

De fapt, există mai multe avantaje surprinzătoare care se ascund în paharul tău de bere decât ai putea crede (deși, desigur, ar trebui să bei mereu cu moderație).

BEREA SCADE RISCUL DE A FACE PIETRE LA RINICHI

Anul trecut, un studiu a sugerat că riscul de a dezvolta pietre la rinichi scade odată cu creșterea consumului de bere. Cercetătorii finlandezi, conduși de dr. Tero Hirvonen de la Institutul Național de Sănătate Publică din Helsinki, au folosit studiul lor detaliat asupra a 27.000 de bărbați de vârstă mijlocie pentru a concluziona că „fiecare sticlă de bere consumată pe zi a fost estimată că ar reduce riscul cu 40%.

Autorii studiului au remarcat că atât apa, cât și alcoolul găsit în bere, cresc fluxul de urină și diluează urina, reducând astfel riscul de formare a pietrelor. Alcoolul poate, de asemenea, „crește excreția de calciu”, elementul principal al pietrelor la rinichi, a spus Hirvonen.

BEREA TE PROTEJEAZĂ DE ATACURILE DE CORD

O echipă de cercetare de la Universitatea Scranton din Pennsylvania a descoperit că berea dark ale și stout poate reduce incidența atacurilor de cord.

Ateroscleroza – atunci când pereții arterei se îmbracă în colesterol și alte substanțe grase – este cunoscută pentru provocarea problemelor cardiace, dar dr. Joe Vinson, profesor de chimie și autor principal la un studiu din 2000, a dezvăluit că berea poate reduce riscul acestei boli până la jumătate.

BEREA REDUCE RISCUL DE ACCIDENTE VASCULARE CEREBRALE

Studiile efectuate atât de Harvard Medical School, cât și de American Stroke Association au arătat că persoanele care beau cantități moderate de bere își pot reduce riscul de accidente vasculare cerebrale cu până la 50%, în comparație cu cei care nu beau.

Accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral. Ele apar atunci când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge și oxigen către creier. Cu toate acestea, atunci când bei bere, arterele tale devin flexibile, iar fluxul de sânge se îmbunătățește semnificativ. Drept urmare, nu se formează cheaguri de sânge, iar riscul de a suferi un AVC scade exponențial.

BEREA ÎȚI ÎNTĂREȘTE OASELE

Despre bere este cunoscut că are în compoziție niveluri ridicate de siliciu, un element care favorizează întărirea oaselor. Dar trebuie să obții echilibrul corect. Studenții de la Universitatea Tufts din Massachusetts au descoperit că, în timp ce unul sau două pahare de bere pe zi ar putea reduce semnificativ riscul de fracturare a oaselor, consumul a mai mult de două pahare ar crește de fapt riscul de rupere al oaselor.

Așadar, ai grijă când vizitezi pub-ul: dacă bei prea mult, oasele tale vor fi slăbite, iar o beție puternică ar putea duce la fracturi urâte. Bea totuși cantitatea potrivită și vei pleca acasă cu oasele întregi și demnitatea nepătată.

BEREA SCADE RISCUL DE A FACE DIABET

În 2011, cercetătorii de la Harvard au descoperit că bărbații de vârstă mijlocie care beau unul sau două pahare de bere în fiecare zi par să reducă riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 25%. Dr. Michel Joosten, profesor invitat la Școala Harvard de Sănătate Publică, a studiat 38.000 de bărbați de vârstă mijlocie și a ajuns la concluzia că, conținutul de alcool din bere crește sensibilitatea la insulină, ceea ce ajută la prevenirea diabetului.

În plus, berea este o sursă bună de fibre solubile – un material dietetic care ajută la controlul zahărului din sânge și joacă un rol important în dieta persoanelor care suferă de diabet. Deci, indiferent dacă ai diabet sau nu, un pahar de bere este exact ceea ce ar recomanda medicul.

BEREA REDUCE RISCUL DE ALZHEIMER

Studiile făcute în 1977 au sugerat că în cazul băutorilor de bere poate fi cu până la 23%  mai puțin probabil să dezvolte deficiențe cognitive, boala Alzheimer sau alte forme de demență.

Cu toate acestea, în ciuda statisticilor care vorbesc de la sine – un studiu realizat pe 365.000 de persoane –  arată că nu se cunoaște exact de ce consumul moderat de bere poate avea un efect benefic asupra acestor boli. O teorie sugerează că binecunoscutele beneficii cardiovasculare ale consumului moderat de alcool, precum creșterea colesterolului bun, pot îmbunătăți, de asemenea, fluxul de sânge în creier și, prin urmare, metabolismul creierului.

Conținutul de siliciu al berii ar putea fi, de asemenea, responsabil pentru aceste beneficii. Siliciul este gândit să protejeze creierul de efectele nocive ale aluminiului în organism – una dintre cauzele posibile ale Alzheimerului.

BEREA POATE VINDECA INSOMNIA

Berea este un „somnifer” natural. S-a constatat că berea ale, stouts și lagers stimulează producerea de dopamină, un compus care poate fi prescris bolnavilor de insomnie de către medici. Conform cercetărilor întreprinse la Școala de Medicină a Universității Indiana, simpla degustare a berii crește cantitatea de dopamină din creier – și astfel îi fac pe băutori să se simtă mai calmi și mai relaxați. Cu toate acestea, oamenii de știință au clarificat că aceste efecte sunt obținute numai după o singură înghițiură, și astfel, o porție de 15 mililitri de bere este tot ce ai nevoie – echivalentul unei linguri de bere.

BEREA POATE „OPRI” CATARACTA

Dacă consumi prea multă, vizibilitatea ta va fi încețoșată, dar consumând doar cantitatea potrivită de bere ochii tăi vor simți beneficiile oferite de aceasta. Cercetătorii de la Universitatea din Vestul Ontario au descoperit că antioxidanții găsiți în bere, în special în berea ale și stout, protejează ochii împotriva afecțiunilor mitocondriale.

Cataractele se formează atunci când mitocondriile – părți ale unei celule responsabile de transformarea glucozei în energie ale ochiului – sunt deteriorate. Antioxidanții protejează mitocondriile împotriva acestei afectări și, prin urmare, autorii studiului recomandă consumul unui pahar de bere pe zi pentru a ține medicul oftalmolog la distanță.

BEREA POATE VINDECA CANCERUL

Berea ar putea vindeca cancerul? Oamenii de știință de la Universitatea din Idaho cred că da. În ianuarie, la Reuniunea Națională a Societății Chimice Americane, cercetătorii au prezentat descoperiri care sugerează că un ingredient cheie în bere ar putea fi utilizat în lupta împotriva cancerului și a bolilor inflamatorii.

Acizii numiți humuloni și lupulone, care se găsesc în hamei, au capacitatea de a opri creșterea bacteriană, iar oamenii de știință speră să găsească o modalitate de a extrage acești compuși sau de a le sintetiza într-un laborator pentru a dezvolta agenți activi pentru tratamentul cancerului.

BEREA TE AJUTĂ SĂ SLĂBEȘTI

Poate părea ciudat, având în vedere că există ceva numit „burtă de bere” în lume, dar cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon par să creadă că berea te poate ajuta să slăbești câteva kilograme. Oamenii de știință au publicat un studiu la începutul acestui an care arată că un compus numit xanthohumol, întâlnit în mod obișnuit în hamei, poate scădea șansele unui individ de a dezvolta sindrom metabolic – o afecțiune care indică obezitate, tensiune arterială crescută, zahăr crescut în sânge și lipoproteină proastă (HDL).

Din păcate, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii ar trebui să bea peste 3.500 de halbe de bere pe zi pentru a simți beneficiile compusului „miracol” – moment în care vor avea nevoie de un miracol ca să mai rămână în viață.

2 ganduri despre “BENEFICIILE BERII ASUPRA ORGANISMULUI

  1. Încurajăm consumul responsabil de alcool, așa cum încurajăm să fiți responsabili în toate aspectele vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *