Ce este bourbonul?

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 01:15 pm

Timp de citit: 4 minute

Ce este bourbonul? Sigur este Jack Daniel, nu? Whisky? Ceva legat de spirtoasele produse din secară? Ei bine, răspunsul este „da” pentru toate cele trei, de fapt. Foarte simplu, bourbonul este un mixt de boabe, măcinat, amestecat cu apă și încălzit, fermentat cu ajutorul drojdiei, distilat, apoi îmbătrânit în butoaie de stejar.

Imagini pentru bourbon

Toate este destul de simplu, dar whisky-ul american și bourbon-ul sunt același lucru? Nu. O modalitate de a ne aminti este că toate tipurile de bourbon sunt whisky, dar nu toate whisky-urile sunt bourbon.

Whisky-ul american include sub-categorii, inclusiv bourbon, bourbon straight, bourbon din secară, grâu, malț, malț de secară și porumb, fiecare cu propriul set de reguli. De exemplu, whisky-ul de porumb trebuie făcut cu cel puțin 80% porumb, amestecul de cereale pentru whisky de secară trebuie să fie de minimum 51% secară. Dar toate whisky-urile americane au în comun următoarele:

  • acestea trebuie distilate la cel mult 80% volum de alcool
  • acestea trebuie să fie maturate în recipiente de stejar noi carbonizate (cu excepția whisky-urilor de porumb, care pot fi depozitate în butoaie folosite)
  • volumul de alcool al whisky-ului trebuie să fie 62,5% sau mai mic atunci când intră în butoi.

CEREALELE FOLOSITE

  1. Porumb

Principalul ingredient al bourbonului, porumbul, trebuie să reprezinte cel puțin 51% din compoziția unui bourbon; în practică, constituie aproximativ 70%. Când băutura este foarte „tânără”, aroma de porumb este foarte vizibilă, dar se ameliorează odată cu vârsta, deși dulceața va persista.

  • Secară

Oferind arome condimentate și putere, secara este cea mai caracteristică dintre toate boabele utilizate în producția de bourbon. În mod obișnuit, secara reprezintă în mod normal 10% din producția unui bourbon, dar bourbonul de calitate superioară, precum Four Roses Single Barrel, ajung la o cantitate mult mai mare de secară, până la aproximativ 35% secară.

  • Orz

Folosit în primul rând pentru că este atât de eficient la transformarea amidonului fermentabil în zahăr, orzul este ingredientul caii de lucru și de obicei constituie 10-15% din ingredientele folosite în fabricarea bourbonului.

  • Grâu

Opus secarei, adăugarea de grâu va face ca băutura rezultată să fie mai ușoară și mai netedă și – deoarece includerea grâului va fi făcută de obicei în detrimentul secarei – băutura va fi mai dulce. În practică, graul rareori reprezintă mai mult de 10% din compoziția unui bourbon.

CUM ESTE FĂCUT BOURBONUL

În primul pas cerealele sunt măcinate apoi adăugate într-un „aragaz mare” împreună cu apă și gătite timp de 30 de minute, pentru a descompune amidonul în zaharuri fermentabile.

Imagini pentru bourbon

„Terciul” obținut este apoi transferat într-un rezervor de fermentație împreună cu o proporție mică de „mixt acru”, mixt folosit anterior la crearea altor bourbonuri, care ajută la creșterea fermentației, un efect similar cu un „starter” făcut de drojdie la prepararea pâinii. Produsul finit este o substanță asemănătoare cu berea, cu un volum de alcool de aproximativ 6-8%.

Lichidul este apoi distilat de două ori; prima dată într-un rezervor până la aproximativ 50-60% volum de alcool, apoi a doua oară, de data aceasta într-un vas de cupru, până la aproximativ 70% volum de alcool. Băutura obținută, cunoscută sub numele de „câine alb”, este apoi transferată în butoaie noi, carbonizate, de stejar alb (aproape întotdeauna american, dar este permis și folosirea stejarului francez).

CATEGORII  DE BOURBON

  1. Stright Bourbon

Dacă vei vedea termenul de „straight bourbon” pe o sticlă atunci când mergi să cumperi, trebuie să știi că acela este un bourbon îmbătrânit în butoaie noi, pentru minimum de doi ani.

  • Single Barrel

Bourbonul Single Barrel merită întotdeauna o sanșă pentru a fi încercat, având în vedere că majoritatea bourbon-urilor produse sunt un mix de duzine sau chiar sute de butoaie folosite anterior, care să asigure consistență și aromă cât mai inedită. Este interesant să vezi cum arată și ce aromă are un bourbon ținut într-un singur butoi.

  • Small Batch

Orice bourbon care conține cuvintele „small batch” de pe etichetă poate fi un bourbon produs în 10 și 10.000 de butoaie, sau cel puțin așa se spune. În practică, de fapt, lucrurile nu stau chiar așa. Bourbonul nu va fi plimbat într-un număr așa de mare de butoaie, realitate este că acestui tip de bourbon i se oferă extra îngrijire în procesul de producție și atenție până la cel mai mic detaliu.

CUM BEM BOURBON

Bourbonul este o băutură extrem de versatilă și poate fi băut simplu sau amestecat și servit mult timp. Există, de asemenea, o serie de cocktail-uri emblematice care au la bază bourbonul, precum Manhattan, Old Fashioned și Whisky Sour – așa că este o idee grozavă să ai o sticlă de bourbon în dulapul cu băuturi, așa just in case.

Imagini pentru bourbon

Oh, și în ciuda unora dintre titlurile pe care le-ați putea vedea, nu există niciun fel de „cel mai bun bourbon” – totul este în funcție de gustul personal. Deci, dacă găsiți un bourbon entry-level, cu un preț mult mai mic decât al celor considerate ca fiind cele mai bune, beți fără griji, nu prea contează decât plăcerea proprie! 😊

STIAI CĂ…

  • În Kentucky există mai multe butoaie de bourbon decât oameni
  • Primul bourbon single barrel a fost Blanton, apărut în 1984
  • Buffalo Trace a fost fondat acum 200 de ani și este cea mai veche distilerie care încă funcționează în SUA
  • 75% din tot bourbonul din Kentucky este făcut de Jim Beam
  • 95% din tot bourbonul din SUA este produs în Kentucky

Un gand despre “Ce este bourbonul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *