cadou bauturi de colectie

Băuturile de colecție – cel mai frumos cadou pentru un bărbat pasionat

Ultima actualizare in 3 noiembrie, 2020 la 11:35 am

Timp de citit: 6 minute

Alegerea unui cadou nu este cea mai ușoară sarcină din lume, însă există câteva variante cu ajutorul cărora nu vei da greș.  Băuturile au fost dintotdeauna o idee foarte bună și practică de cadou atunci când vine vorba despre bărbați. 

Chiar dacă gama este foarte diversificată și găsești băuturi care se pliază perfect pe gusturile bărbatului căruia vrei să i-o dăruiești, nu poți oferi totuși orice, oricui. Întotdeauna băutura trebuie aleasă astfel încât să fie în acord total cu personalitatea destinatarului. Astfel,  o idee de cadou ce părea simplă, devine complicată atunci când vrei să o oferi cadou unui bărbat rafinat, obișnuit cu lucrurile scumpe și de calitate.

Citește în continuare acest articol și află cărei categorii de bărbați îi se potrivește drept cadou o sticlă de băutură. După ce stabilim acest aspect, îți vom da și câteva sugestii pentru a putea face o alegere cu succes.

Cui să-i faci cadou o băutură de colecție?

Băuturile de colecție se potrivesc oamenilor puternici. Poate fi vorba despre un director, un medic care te-a ajutat, un profesor care te-a îndrumat sau un partener de afaceri.  Aceste băuturi se potrivesc adesea contextelor formale, cum sunt intalnirile de afaceri sau petrecerile date cu ocazia Sărbătorilor.  De asemenea, aceste băuturi pot fi dăruite și bărbaților din familie, tatăl, bunicul sau soțul dacă știi că le vor aprecia.

Așadar, o băutură de colecție trebuie să se potrivească cu personalitatea celui căruia o vei dărui. Pentru a afla ce băuturi de încadrează în această categorie, citește în continuare. 

Categoria băuturilor de colecție

O băutură de colecție nu înseamnă neapărat și o  băutură scumpă.  O băutură de colecție este o băutură veche, care are o istorie în spate, o băutură puternică consumată de oamenii  care au un caracter și o atitudine impunătoare și o băutură elegantă savurată într-un anumit fel. Câteva categorii din gama autohtonă conțin sortimente de colecție. 

Whisky-ul – regele băuturilor alcoolice

Un whisky produs în Irlanda și Scoția, cu o poveste interesantă în spate, va fi mereu un cadou binevenit.  O scurtă istorie a acestei băuturi relatează faptul că în secolul al XII-lea, în Irlanda, a fost distilată pentru prima dată o băutură care avea o formă de whisky. Pe atunci această băutură purta denumirea de aqua vitae, tradusă în galeză ca ”uisge beatha”.  Totuși, prima apariție a whisky-ului în izvoarele istorice datează din anul 1494 când James al IV-lea i-a comandat „eight bolls of malt” lui Friar John Cor, producător de aqua vitae din vremea respectivă. Odată cu trecerea timpului, mulți călugări au început să dobândească aptitudini de buni distileri în producerea whisky-ului, deoarece se credea că această băutură are calități medicinale.

Așadar, whisky-ul este o băutură alcoolică ce are o poveste interesantă și autentică în spate. Atunci când alegi un anume sortiment, ai grijă ca acesta să aibe și o anumită vechime. Cu cât este mai vechi, cu atât este mai bun. Printre sortimentele de whisky care pot fi oferite cadou, se numără:

Chivas Regal

Chivas Regal este un whisky blended etalon al calității scoțiene. În anul 1842, în urma unei vizite de-ale Reginei Victoria în Scoția, Chivas devine furnizor oficial al Casei Regale. La scurt timp după acest eveniment, Chivas devine celebru pe plan mondial, comercializând produse de calitate premium în toată lumea.  Chivas Regal maturat 12 ani are un gust bogat, complex și fructat, dominat de arome de bere coapte, alune de pădure, vanilie și caramel. În mirosul lui se resimte o infuzie aromată de ierburi sălbatice, miere și fructe de livadă. De asemenea, finish-ul lui este lung, cremos și aromat.

The Glenlivet

Whisky-ul The Glenlivet este fabricat în distileria cu același nume, cunoscută în toată lumea pentru stabilirea standardului de gust și calitate, succes care se datorează lui George Smith.  Datorită implicării, seriozității și perseverenței sale, în anul 1824 George Smith obține licența pentru distileria sa. Astăzi, The Glinvelt este al doilea cel mai vândut whisky single malt din lume, aflându-se pe primul loc în topul vânzărilor din Statele Unite.

The Glenlivet maturat timp de 12 ani  are arome fine și puternice în același timp. Notele dulci se potrivesc perfect cu accentele clare de lemn de stejar și condimente. Mirosul lui este un amestec complex și fascinant de note lemnoase, parfum floral și nuanțe calde de caramel.

Coniacul – simplitate și rafinament într-o singură băutură

Coniacul este al doilea tip de băutură de colecție pe care o poți oferi cadou unui bărbat rafinat. Coniacul este o definiție a Franței, a gusturilor rafinate, al eleganței  și al stilului. Acesta este o băutură tare, obținută prin distilarea unor soiuri de vin și păstrarea în butoaie de stejar. Coniacul provine din regiunea franceză Cognac și este produs cu precădere în provinciile Charente și Charente Maritime. Nici când vorbim despre această categorie, alegerea sortimentului potrivit nu este o chestiune prea simplă. Inscripțiile VS, VSOP sau XO sunt cele care arată calitatea și vechimea coniacului. Printre principalele sortimente de colecție se află:

Coniac Hennessy XO

Coniac Hennessy XO este un coniac extravagant și de colecție, creat de Maurice Hennessy în anul 1870 pentru prietenii săi. Acesta este îmbătrânit în butoaie tinere, cunoscute în întreaga lume pentru gustul desăvârșit pe care îl oferă băuturii. Coniac Hennessy XO este fabricat din vin, al cărui soi principal este Ugni Blanc alb. Aroma sa este bine finisată și are gust de ciocolată. În miros se regăsesc note se stejar îmbinate perfect cu cele de vanilie. Finish-ul este lung și persistent.

Coniac Courvoisier XO

Coniac Courvoisier XO este un cupaj excepțional realizat din eau de vie originare din zonele Borderies și Grande Champagne, alese cu atenție pentru a oferii o aromă elegantă. Acesta este cel mai vechi sortimente al gamei Artisan și oferă o experiență senzorială unică. Coniacul Courvoisier XO este învechit în trei etape, prima dată în butoaie de lemn franțuzesc, apoi în butoaie folosite anterior, iar la final este transferat în cisterne ce au o vechime considerabilă pentru o obține o aromă intensă.  Gustul fin și aromele deosebite în care se remarcă notele de fructe extice, fac din coniacul Courvoisier XO un preferat al oamenilor eleganți și rafinați.

Vinul – prințul băuturilor alcoolice

De pe lista băuturi rafinate nu putea lipsi vinul. Acesta se potrivește bărbaților puternici, care au gusturi fine. Un vin bun nu va dezamăgi niciodată deoarece este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice. O idee excelentă ar fi să achiziționezi un vin fabricat în anul nașterii persoanei căreia vrei să-i oferi un cadou. Deasemenea, contează mult și crama în care e fermentat, așa că dacă persoana respectivă este cunoscătoare a industriei vinului, ai grijă și de acest aspect. Există vinuri de calitate superioară (peste 9,5% alcool), marcate cu VS, IG sau VSIG, și vinuri premium (peste 11% alcool), marcate pe etichetă cu acronimul DOC. Cele mai bune vinuri sunt cele de Franța, Italia, Spania și România.

Vin alb, Chardonnay, Tenuta Rapitalà Grand Cru Sicilia

Grand Cru Chardonnay Tenuta Rapitala este vinul alb de top al producătorului sicilian. Acesta îmbină într-un gust inedit tradiția franceză, unicitatea regiunii siciliene și beneficiile aduse de lumina soarelui. Tenuta Rapitala folosește cele mai inovatoare tehnici de zdrobire, refrigerare, vinificație și îmbuteliere, respectându-se cu strictețe toate caracteristicile fiecărui proces.

Grand Cru Chardonnay Tenuta Rapitala  îmbină perfect aroma strugurilor Chardonnay cu notele subtile de lemn dulce. Acesta este definit ca fiind un vin bogat,  cu gust mediteraneean, ce are un finish lung și persistent.

Vin roze sec  Sole Recas

Istoria Cramelor Recaș este foarte veche. Situată pe Dealurile Banatului, această cramă aduce în atenția iubitorilor de vin Sole Roze. Sole Roze este un vin care se face remarcat prin culoarea roz pal și limpede pe care o are. Aromele intense de cireșe, vișine, căpșuni și piersici, fac din vinul Sole Recaș o băutură echilibrată și răcoritoare.

Vinul Sole Roze Recaș este fermentat și păstrat exclusiv în recipiente din oțel inoxidabil. Îmbutelierea lui are loc cât mai devreme pentru a păstra cât mai bine prospețimea aromelor.

Așadar, o sticlă de băutură este oricând binevenită și o idee de cadou excelentă. 

Tu ce băuturi alcoolice obișnuiești  să oferi cadou?

Surse foto: 

1. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/afi-are-ambalaje-bauturi-cadou-1050465/ 

2. https://unsplash.com/photos/A7R2mAw08Vk 

3. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ac-iuni-alcool-bar-bara-1283219/ 

4.https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bautura-fundal-negru-inchis-la-culoare-intuneric-715995/ 

5. https://unsplash.com/photos/gOCZ4UujPIA 

6. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ghea-a-baut-reflexie-vin-3912220/ 

7. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sticla-pahar-chihlimbar-bere-5097053/ 

8. https://unsplash.com/photos/Lf5Xzq6NvWw 

9. https://unsplash.com/photos/saw2ahar17s 10. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/alcool-bauturi-cadouri-culori-1050283/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *