CUM SE DIFERENŢIAZĂ VINUL DE PORTO DE CELELALTE VINURI

Ultima actualizare in 20 ianuarie, 2022 la 01:51 pm

Timp de citit: 6 minute

Vinul Porto este unul dintre cele mai bune vinuri din lume și nu întâmplător se mândrește cu un număr din ce în ce mai mare de admiratori și colecționari.

 Nu este absolut necesar să ajungi în Portugalia ca să bei un vin de Porto de bună calitate, însă, dacă eşti pe tărâmul portughez, atunci trebuie neapărat să vizitezi măcar una dintre casele de vinuri de pe valea râului Douro.

            Acolo vei descoperi îndeaproape toate secretele producerii vinului de Porto. Ghizii te vor plimba printre toate acele imense butoaie de vin, îţi vor explica procesul, iar partea cea mai bună vine la final: vei avea ocazia să deguşti tot ce ţi-a fost arătat. Totuşi, până să ajungi în Portugalia, îţi vom povesti noi câte  ceva despre ceea ce face vinul de Porto atât de diferit.

            Pentru început, trebuie să-ţi spunem istoria acestui vin. Vinul de Porto a apărut în secolul al XVIII-lea, în Portugalia, dintr-o necesitate. La vreme aceea, tensiunile dintre Anglia şi Franţa erau destul de mari, iar din cauza acestui fapt, englezii nu mai puteau importa vinurile produse în Hexagon. Astfel, au decis că vor importa de la un producător vinicol din Peninsula Iberică. Procesul era simplu: Anglia oferea produse textile Portugaliei, iar aceasta oferea vin. 

            Totul pare o afacere bună până aici, nu-i aşa? Corect, însă adesea transporturile maritime din Portugalia până în Anglia afecta calitatea vinului. Ca acest lucru să nu se mai întâmple, cineva a venit cu ideea opririi bruşte a procesului de fermentaţie prin adăugarea unui alcool puternic. Rezultatul? Savoarea dulce a strugurilor este păstrată şi totodată se obţine şi tăria băuturii.

            Spre deosebire de celelalte vinuri, vinul de Porto nu se învecheşte în sticlă. Odată pus în sticle, păstrează pentru totdeauna vârstă înscripţionată pe eticheta de prezentare.  Acest vin fortifiat este extrem de dulce şi are în majoritatea cazurilor peste 18 grade. Este atât de dulce, încât chiar şi sortimentul sec are o aromă dulceagă.

       TIPURI DE VINURI DE PORTO

            Pentru producerea vinurilor de Porto sunt folosite 48 de soiuri de struguri. Cele mai vestite şi preferate soiuri sunt „Tinta francisca“, „Touriga nacional“„Touriga francesca“ şi „Tinta rariz“. Aroma inconfundabilă a acestui vin este dată tocmai de o combinaţie incredibilă a solului arid, strugurilor şi a climei speciale a Portugaliei.

            Vinurile de Porto pot fi filtrate, nefiltrate, albe sau roşii, dintr-un singur soi de struguri sau dintr-o combinaţie de soiuri. Oricum ar fi, cele mai cunoscute dintre acestea sunt vinurile maturate în butoaie timp de patru sau şase ani, obţinute din mai multe recolte, din ani diferiţi. Vorbim aici despre vinuri precum Ruby şi Tawny, care se recomandă a fi consumate la scurtă vreme după îmbuteliere, învechirea pe termen lung nefiind benefică calităţii produsului.

            Chiar dacă o caracteristă importantă a vinului de Porto este aceea că nu învecheşte în sticle, ci doar în butoaie, ei bine, există totuşi câteva excepţii. Acestea sunt făcute de cele mai scumpe soiuri de struguri din care sunt produse sortimente precum Old Tawny şi Colheita. Vinurile de Porto de calitate superioară sunt maturate mininum 7 ani în butoaie de lemn şi mai apoi învechite în sticle pentru o perioadă maximă de 50 de ani. Interesant, nu?

       CUM SE SERVEŞTE VINUL DE PORTO

Dacă vrei să te bucuri de aroma vinului de Porto la adevărata ei valoare, atunci îţi sugerăm să foloseşti un pahar mai mic decât paharele obişuinte de degustare, un pahar tip Sherry (aproximativ 150ml), care nu permite intrarea unei cantităţi mari de aer. Astfel, vei putea savura aroma fructată a vinului la cel mai înalt nivel.

            Îţi recomandăm să bei vinul de Porto în combinaţie cu branzeturi fermentate, nuci, alune de pădure, fructe confiate sau chiar ciocolată, deoarece toate acestea se potrivesc perfect cu savoarea acestui tip de băutură. Totodată, ţine minte că vinul alb de Porto este mai degrabă potrivit înainte de masă, ca aperitiv, la o temperatură de 10-12 grade, în timp ce vinul roşu de Porto trebuie consumat după masă, la o temperatură de maximum 16 grade.

            PORTO BARROS TAWNY

Ai gustat vreodată acest vin? Dacă nu, e timpul să o faci. Este un vin cu o culoare roşu aprins extrem de plăcut, demisec, dar totuşi cu o aromă dulceagă extraordinară, de fructe deshidratate. În completarea acestei aromei plăcute de fructe vin notele lemnoase şi condimentele care îi asigură un gust proaspăt, cu taninuri fine. 

            Barros Tawny este recomandat a fi servit la o temperatură de maximum 14-16 grade Celsius şi în completarea sa poţi încerca un desert pe bază de ciocolată sau tartă cu fructe. Este produs, fireşte, în regiune Douro, Portugalia.

            SANDEMAN RUBY PORTO

Descoperit din vinurile livrate iniţial de George Sandeman în 1790, Sandeman Ruby Porto este încă produs în mod tradiţional, pentru a fi bogat, cu o aromă puternică şi o fineţe  obţinută cu ajutorul amestecării experimentale a vinurilor din stocul atât de variat al lui Sanderman.

            Sandeman Porto este produs prin metoda tradițională Porto Wine. Strugurii selectați sunt supuși sfărâmării înainte de fermentare, la temperatură controlată, cu macerare a pieliţei strugurilor, pentru ca cele mai bune arome să poată fi extrase. Adăugarea de alcool în momentul ideal stabilește echilibrul dintre corpul vinului și buchetul acestuia. După acest pas urmează un control strict al temperaturilor și densităților de fermentație. Ulterior, rezultatul final depinde de varietatea viței de vie, etapa de maturare și dulceața finală necesară.

            După recoltare, vinurile rămân în Douro până în primăvara următoare, când sunt luate și introduse în cabinele Sandeman vechi de secole, special create pentru îmbătrânirea în butoaie din lemn de stejar, așa cum este cerut de sistemul tradițional de îmbătrânire a vinului Porto. De-a lungul anilor, vinurile sunt gustate și analizate cu grijă de echipa de specialişti, care efectuează, de asemenea, toate corecțiile necesare și pregătește finalblend-ul pentru a păstra stilul și caracterul lui Sandeman Porto.  Amestecul final este filtrat și stabilizat la rece înainte de îmbuteliere.

             DELAFORCE FINE RUBY PORTO

             Faceţi cunoştinţă cu unul dintre cele mai cunoscute, apreciate şi accesibile vinuri de Porto din lumea vinurilor de Porto. Acest Delaforce Fine Ruby Porto este rezultatul combinării a trei soiuri ce se completează într-o manieră perfectă, tocmai pentru a putea obţine aroma atât de plăcută de zmeură şi coacăze negre parfumate uşor cu un miros inconfundabil de caramel şi smochine.

             Pentru producerea acestui vin, strugurii sunt culeşi întotdeauna manual, pe undeva pe la mijlocul lunii septembrie, iar producătorii lui ne recomandă să îl consumăm alături de brânzeturi cu mucegai, nuci sau deserturi cu ciocolată.

             PORTO BARROS 30 ANI

             Despre acest vin nu sunt foarte multe de spus. Fiind învechit timp de 30 de ani, aroma sa îmbătătoare funcţionează perfect ca o descriere a sa. Este produs în Portugalia, iar culoarea de un auriu intens cu nuanţe uşor verzui reuşeşte să cucerească întotdeauna. Totodată, are un buchet bogat de fructe uscate, nuanțe de vanilie și mirodenii. Este extrem de seducător  prin eleganța sa şi prin gustul puternic cu care se mândreşte.

             PORTO BARROS 40 ANI

Vila Nova de Gaia.

             Ciocolată şi caramel. Cu asta ar trebui să combini acest vin senzaţional de Porto învechit timp de 40 de ani.  Barros Tawny de 40 de ani dezvăluie eleganţă şi are o aromă perfectă a fructelor caramelizate, cu nuanţe uşoare de nuci pe care le poţi aștepta doar de la un vin de o calitate superioară de 40 de ani. Este obţinut din combinarea mai multor soiuri de struguri de cea mai bună calitate. 

            PORTO BARROS VINTAGE 1970

            Barros este un nume care reuşeşte să iasă în evidenţă pe piaţa vinurilor de Porto din întreaga lume. Încă de la înfinţarea sa, în secolul trecut, a continuat să se menţină în topul cele mai prestigioase branduri ce produc vin de Porto. Acest sortiment vine cu un gust intens de fructe negre coapte, zmeură şi un miros elegant de condimente.

            PORTO BARROS COLHEITA 1966

Porto Barros Colheita este văzut ca fiind un Tawny de foarte înaltă calitate. Provenind dintr-o singură recoltă unde mai apoi petrece cel puțin 7 ani în butoaie de stejar francez de aproximativ 550 de litri, vinul de Porto Colheita reprezintă mai puțin de 1% din producția anuală totală de vin de Porto. La fel ca sortimentul Vintage, Colheita este lansat numai când sunt îndeplinite cele mai bune condiții și după ce specialiştii şi-au dat aprobarea.

            Este o idee perfectă pentru o zi de naștere, o aniversare a nunții sau orice altă zi specială, dar este la fel de savuros şi consumat fără nicio ocazie.

Un gand despre “CUM SE DIFERENŢIAZĂ VINUL DE PORTO DE CELELALTE VINURI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *