Istoria Vinului – mii de ani prinși în sticle

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 01:43 pm

Timp de citit: 5 minute

Vinul este produs de mii de ani. O primă evidență a apariției vinului este în Georgia, în anul 6000 î. Hr. urmată de Iran, 5000 î. Hr. și Grecia (4500 î. Hr.). Vinul a fost întodeauna în strânsă legătură cu religia, făcând parte din fiecare cult religios.

Grecii antici s-au închinat lui Dionisos sau Bacchus și Romanii Antici au continuat acest cult. Consumul de vin ritualic a făcut parte din practica evreiască din vremurile biblice și, ca parte a euharistiei care comemora Cina cea de Taină a lui Isus, a devenit și mai esențial pentru Biserica creștină. Deși islamul interzicea în mod nominal producerea sau consumul de vin, în timpul epocii de aur, alchimiști precum Geber au pionierat distilarea vinului în scopuri medicinale și industriale, cum ar fi producția de parfum.

History of wine - Wikipedia

Producția și consumul de vin au crescut, începând cu secolul al XV-lea, ca parte a expansiunii europene. Originile vinului sunt anterioare înregistrărilor scrise, iar arheologia modernă este încă incertă cu privire la detaliile primei cultivări a viței de vie sălbatice.

S-a emis ipoteza că oamenii de acum mii de ani obișnuiau să urce în copaci pentru a culege fructe asemănătoare boabelor de struguri, deoarece le plăcea aroma lor zaharoasă, urmând ca la scurt timp să înceapă să le colecteze.

După câteva zile în care fructele ajungeau să fermenteze, sucul din partea de jos a recipientului în care erau depozitate începea să producă vin cu conținut scăzut de alcool. Conform acestei teorii, lucrurile s-au schimbat în jurul a 10.000 – 8.000 î.Hr., odată cu trecerea de la un stil de viață nomad la un sedentism, ceea ce a dus la agricultură și domesticirea viței de vie.

Strugurii sălbatici cresc în Armenia, Georgia, Azerbaijan, nordul Levantului, coasta și sud-estul Turciei și nordul Iranului. Fermentarea tulpinilor din această selecție Vitis vinifera subsp. sylvestris (strămoșul strugurilor moderni de vin, V. vinifera) se presupune a fi mai ușoară, dar, cu toate acestea, primele dovezi descoperite ale viței de vie domesticite datează cu multe multe milenii mai târziu.

Cele mai timpurii dovezi arheologice ale fermentației vinului au fost găsite în siturile din China (c. 7000 î.Hr). Cele mai vechi dovezi de producție constantă de vin au fost găsite în Armenia (c. 4100 î.Hr.). Între timp, borcanele iraniene conțineau o formă de retsină, folosind rășina de pin pentru a sigila și conserva mai eficient vinul și este prima dovadă fermă a producției de vin până în prezent. Producția s-a răspândit pe alte situri din Iran și Grecia prin c. 4500 î.Hr. Situl grecesc este remarcabil pentru recuperarea resturilor de struguri zdrobiți.

How Wine Saved The World | The Winc Blog

ROLUL VINULUI ÎN EGIPTUL ANTIC

Vinul a jucat un rol important în viața ceremonială egipteană antică. O înfloritoare industrie viticultură regală a fost înființată în Delta Nilului după introducerea cultivării strugurilor din Levant, în Egipt, 3000 î.Hr. Industria a fost cel mai probabil rezultatul schimburilor între Egipt și Canaan în perioada timpurie a epocii bronzului, începând de la cel puțin secolul al 27-lea î.Hr. Dinastia a treia, începutul perioadei Vechiului Regat. Scenele de vinificație de pe pereții mormintelor erau nelipsite. Până la sfârșitul Vechiului Regat, cinci vinuri distincte, probabil toate produse în Deltă, au constituit un set canonic de dispoziții pentru viața de apoi.

Vinul din Egiptul antic era predominant roșu. Datorită asemănării sale cu sângele, multă superstiție a înconjurat consumul de vin în cultura egipteană. Shedeh, cea mai prețioasă băutură din Egiptul antic, este cunoscută acum ca a fost un vin roșu și nu a fermentat din rodii, așa cum se credea anterior. Moralia lui Plutarh relatează că, înainte faraonii nu beau vin și nici nu-i ofereau zeilor „crezând că este sângele celor care luptaseră cândva împotriva zeilor”.

Aceasta a fost considerată a fi motivul pentru care beția „îi alungă pe oameni din simțurile lor și îi înnebunește, în măsura în care sunt apoi „umpluți” de sângele strămoșilor lor.”

VINUL ȘI IMPERIUL ROMAN

Imperiul Roman a avut un impact imens asupra dezvoltării viticulturii și enologiei. Vinul a făcut parte integrantă din dieta romană, iar vinificația a devenit o afacere precisă. Aproape toate marile regiuni producătoare de vin din Europa de Vest au fost create în perioada Imperiului Roman.

În timpul Imperiului Roman, normele sociale au început să se schimbe odată cu creșterea producției de alcool. Alte dovezi sugerează că beția foarte răspândită și alcoolismul adevărat în rândul romanilor au început în secolul I î.Hr. și au atins apogeul în primul secol d.Hr.

Vinicultura s-a extins atât de mult, încât prin 92 î. Hr,  împăratul Domițian a fost obligat să aprobe primele legi ale vinului în evidență, interzicând plantarea oricăror noi podgorii în Italia și dezrădăcinând jumătate din podgoriile din provincii pentru a crește producția de cereale necesare, dar mai puțin profitabile. (Măsura a fost ignorată pe scară largă, dar a rămas în „cărți” până la abrogarea sa de către Probus).

Tehnologia de vinificație s-a îmbunătățit considerabil în timpul Imperiului Roman. Vitruvius a remarcat modul în care încăperile de depozitare a vinului au fost special construite orientate spre nord, „întrucât acea zonă nu este niciodată supusă unor modificări și este întotdeauna constant”, și case speciale de fum (fumaria) au fost dezvoltate pentru a grăbi sau imita îmbătrânirea.

Au fost dezvoltate multe soiuri de struguri și tehnici de cultivare. Butoaie (inventate de gauli) și sticle de sticlă (inventate de sirieni) au început să concureze cu amfore de teracotă pentru depozitarea și transportul vinului. În urma invenției grecești a șurubului, presele de vin au devenit comune în vilele romane.

Romanii au creat, de asemenea, un precursor al sistemelor de denumire de astăzi, deoarece anumite regiuni au câștigat reputație pentru vinurile lor fine. Cel mai cunoscut a fost Falernianul alb de la granița dintre Latian și Campanian, în principal datorită conținutului ridicat de alcool (~ 15%). Romanii au recunoscut trei denumiri: Falucian caucinian de pe cele mai înalte pârtii, Faustian Falernian din centru (numit pentru proprietarul său de odinioară Faustus Cornelius Sulla, fiul dictatorului) și generic Falernian de pe pantele inferioare și câmpie.

DEZVOLTAREA VINULUI ÎN EUROPA

La sfârșitul secolului al XIX-lea, o bacterie a adus distrugeri răspândite viței de vie, producției de vin. Repercusiunile de anvergură includeau pierderea multor soiuri indigene. Lecțiile învățate în urma infestării au dus la transformarea pozitivă a industriei viticole din Europa.

Podgoriile rele au fost dezrădăcinate și pământul lor a fost folosit mai bine. Unele dintre cele mai bune unturi și brânzeturi din Franța, de exemplu, sunt acum obținute de la vacile care pasc pe pământul Charentais, care anterior era acoperit cu viță de vie.

Cuvele au fost, de asemenea, standardizate, importante în crearea anumitor vinuri așa cum sunt cunoscute astăzi; Champagne și Bordeaux au obținut în sfârșit amestecurile de struguri care le definesc astăzi.

The 7 reasons wine is considered healthy | L'Attitude

În Balcani, unde filoxera (bacteria) a avut un impact redus, soiurile locale au supraviețuit. Cu toate acestea, trecerea de la stăpânirea otomană a însemnat doar transformarea treptată pentru multe podgorii. Abia în vremurile recente, soiurile locale au câștigat recunoașterea dincolo de vinurile „de piață în masă”, precum retsina.

Un gand despre “Istoria Vinului – mii de ani prinși în sticle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *