Bauturi originale

Cum îți dai seama că o băutură este originală? Top 3 criterii pe care trebuie să le urmărești

Ultima actualizare in 9 noiembrie, 2020 la 12:12 pm

Timp de citit: 5 minute

Odată cu creșterea consumului de băuturi alcoolice de calitate crește și cantitatea de produse contrafăcute. Nimeni nu este asigurat împotriva alcoolului contrafăcut, chiar dacă anumite sortimente costă câteva sute de lei. De regulă, este de ajuns doar o singură materie primă de calitate joasă, pentru a te otrăvi sau pentru a suferi a doua zi o mahmureală zdravănă de la un singur pahar de alcool.

Citește în continuare acest articol și învață să diferențiezi alcoolul original de cel contrafăcut.

Criteriile care deosebesc o băutură original de una contrafăcută

Când mergi să cumperi o băutură alcoolică, fii atent la aceste lucruri:

Locul din care cumperi

Cumpără întotdeauna alcool din rețelele comerciale de profil, care au deja o reputație și care își aleg cu atenție furnizorii.

Verifică și termenul de valabilitate înscripționat pe sticlă sau pe eticheta acesteia. Există posibilitatea ca atunci când marfa este expusă pe rafturi, în cantități mari, termenul de expirare să nu fie întotdeauna verificat.

Prețul băuturilor alcoolice 

Ține minte întotdeauna că lucrurile bune, de calitate, nu costă puțin. Dacă găsești o șampanie franțuzească la un preț mic, să zicem 100 de lei, atunci este clar că nu este o băutură originală. Pentru a nu cădea în această capcană, fă un research pe site-urile de profil și compară prețurile între ele. De asemenea, atunci când îți dorești o băutură de calitate, este foarte important să nu alergi după preț.

Aspectul sticlei

Poate că n-ai fi crezut, însă aspectul sticlei contează foarte mult atunci când îți alegi băutura alcoolică dorită. Băuturile spirtoase originale sunt îmbuteliate în sticle care au o anumită formă, de cele mai multe ori atipică, cu margini frumoase și inscripții reliefate. Înainte de a adăuga în coș un produs, uită-te pe site-ul producătorului și vezi cu ce se deosebește sticla lor de oricare alta. Totodată, acordă atenție și următoarelor aspecte:

  • Materialul capacului
  • Forma gâtului sticlei
  • Forma sticlei
  • Inscripțiile și imaginile

Eticheta de pe ambalaj

Eticheta de pe sticla unui alcool original și de calitate se tipărește pe o hârtie bună, de cele mai multe ori conținând imagini reliefate sau elemente complexe. Atunci când cauți o anumită marcă, compară în ce ordine trebuie să se regăsească informațiile de pe eticheta. Pe sticlele produselor originale toate etichetele repetă modelul, iar denumirea produsului este însoțită de o pictogramă sau de un logo al mărcii comerciale înregistrate.

De asemenea, pe etichetă trebuie să se regăsească adresa producătorului și compoziția.

Conținutul sticlei

Aceste informații te ajută să alegi un alcool bun care este îmbuteliat în sticle transparente. Astfel, principalele băuturi alcoolice se deosebesc așa:

  • Coniacul – întoarce sticla invers și vezi dacă lasă urme uleioase pe ea.  Supranumite ”picioare de coniac” acestea atestă faptul că o băutură este originală.
  • Whisky-ul de calitate se testează în același mod. Reține că whisky-ul este  băutură transparentă în care nu ar trebui să existe urme de sediment.
  • Vodka- este mereu transparentă, fără urme de sedimente.

Timbrul de acciz

Timbrul de acciz este imprimat pe o hârtie specială cu fibre colorate, toate cifrele și codurile clare, vizibile și lizibile. De asemenea, timbrul trebuie să fie atașat drept.

Toate aceste criterii  te vor ajuta să distingi o băutură falsă de una originală, dar și  o băutură de calitate față de una slabă.

Principalele tipuri de băuturi alcoolice contrafacute sunt coniacul, whisky-ul, vinul și vodka. Despre ele vom discuta în rândurile ce urmează pentru că sunt cele mai vândute și vânate băuturi alcoolice.

Coniac

Coniacul este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice și totodată una dintre cele mai falsificate, iar acest lucru se datorează cererii mari de pe piață. La o primă vedere îți vei da seama foarte greu de autenticitatea produsului.

Privește mai amănunțit și acordă în primul rând atenție lichidului. Întoarce sticla cu capul în jos și vezi cum se comportă lichidul. Așa cum am spus și mai sus, acesta trebuie să lase urme uleioase. Acest lucru atestă originalitatea băuturii, dar și faptul că a fost învechită o perioadă de timp.

În cazul în care sticla de coniac este umplută complet cu băutură, bulele te pot ajuta la determinarea calității acesteia.  Răstoarnă sticla cu capul în jos și observă felul bulelor: în mod ideal, mai întâi trebuie să existe bule mari, iar apoi bule mici. Acestea indică faptul că produsul este original și are densitatea necesară.

Whisky

Whisky-ul este o băutură nu foarte densă, nuanța lui fiind mai mult transparentă. Un nivel ridicat de transparență arată faptul că în producția lui a fost utilizată apă purificată de înaltă calitate. Dacă în sticlă se regăsește un lichid tulbure, atunci fii sigur că băutura este un fals.

Folosind același mod ca și în cazul coniacului, poți determina calitate whiskyului după felul bulelor.

Dacă ai desfăcut deja sticla, atunci gustul băuturii nu trebuie să fie reprezentat de alcool. Așadar, în gust trebuie să se regăsească arome de stejar sau malț, iar finish-ul să fie îndelungat.

Vin

Ei bine, în cazul vinului gradul de falsificare este mai mic, iar asta se datorează faptului că gama este foarte diversificată, iar ”falsificatorii” preferă să aducă pe piață un vin de slabă calitate, decât să falsifice un brand. 

Astfel, un vin de calitate ridicată are o hologramă pe etichetă, precum și etichetare cu caractere mici. Acest prim aspect ține la depărtare falsificatorii pentru că o tehnologie care să copieze identic holograma este destul de costisitoare.

Un alt element important este pluta. Aceasta este fabricată dintr-o singură bucată de lemn care nu trebuie să se destrame în lichid. De asemenea, acesta nu trebuie să fie din plastic. Dacă găsești astfel de sticle de vin, atunci poți fi sigur că sunt false.

Vodca

Vodca este cea mai falsificată băutură alcoolică. Acest lucru nu este surprinzător pentru că există întotdeauna o cerere pentru ea, iar consumul de vodka este unul relativ simplu, fiind o băutură foarte versatilă. Vodka falsă este mult mai periculoasă pentru organismul uman decât alte băuturi contrafăcute pentru  că, de cele mai multe ori conține multe substanțe toxice de combustie.

Pentru a evalua vizual calitatea băuturii, trebuie să întorci sticla și să privești cu atenție partea de jos. În această parte nu trebuie să existe nici un fel de sediment, iar lichidul în sine trebuie să fie absolut transparent.

În ceea ce privește aspectul sticlei, garanția calității poate fi reprezentată de un timbru de acciză, o hologramă sau alte elemente greu de falsificat.

Indiferent de tipul de alcool pe care îl alegi, acordă în primul rând atenție etichetei, sticlei, prezenței timbrului de acciză și acolo unde este posibil, lichidul.

Sperăm că aceste informații te vor ajuta să îți achiziționezi întotdeauna numai alcool de calitate, iar dacă mai știi și tu moduri de depistare a alcoolui fals, scrie-ne în comentarii.

Surse foto: 

1. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ac-iuni-alcool-bar-bara-1283219/

2. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/apa-bautura-clar-curat-1100946/

3. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ac-iuni-alcool-bar-bara-372959/

4. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ac-iuni-alcool-bar-bara-340996/

5. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ac-iuni-alcool-bar-bara-2796105/

6. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ac-iuni-alcool-bar-bara-6367/

7. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/lemn-vacan-a-concediu-relaxare-3019019/

8. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/alcool-apa-minerala-balon-bautura-37925/

9. https://unsplash.com/photos/rrYF1RfotSM

Un gand despre “Cum îți dai seama că o băutură este originală? Top 3 criterii pe care trebuie să le urmărești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *