Totul despre degustarea și comentarea vinului

Ultima actualizare in 1 noiembrie, 2021 la 09:51 am

Timp de citit: 5 minute

Degustare și discutare – turul senzorial al cunoscătorului 

Vinul este o băutură extraordinară – dar una care îi lasă pe mulți fără cuvinte. Preluarea controlului asupra experiențelor vinului devine mult mai ușoară când știți ce anume căutați, pe măsură ce degustați, și cum să comunicați despre variațiile de stil ale vinului.

Nu e nevoie să adoptați o pretențioasă proză descriptivă sau să vă pierdeți în percepții subiective, pentru că vă ajutăm noi, echipa Alcool Discount!

Calitățile fundamentale ale vinului pot fi identificate analizând impactul asupra simțurilor, luate pe rând. Lista noastră simplă de verificare senzorială vă permite să evaluați noi vinuri și să descrieți cu acuratețe ce vă place la ele și ce nu.

Gustați vinurile ca un profesionist

Percepția noastră despre vin este ușor influențată de mediul în care îl degustăm, așa încât profesioniștii încearcă să fie cât se poate de obiectivi. O rutină consecventă a degustării ajută la stabilirea unei baze pentru comparații. Obiectivul nostru este de a vă învăța să izolați și să amplificați impactul caracteristicilor senzoriale ale vinului:

  • Culoare;
  • Miros;
  • Arome – pentru a diferenția un vin de altul.

Acest lucru se poate face cel mai bine turnând un pahar de vin și urmând pașii de mai jos:

Iată modul în care degustă profesioniștii, care se dovedește surprinzător de comod de îndeplinit în viața de zi cu zi, fără prea multe pretenții:

Sfaturi practice înainte de degustarea vinului:

  • Vă recomandăm să degustați vinul într-o cameră cu lumină naturală, fără mirosuri puternice, pentru a permite examinarea culorii și pentru a nu fi influențați de alte arome!
  • Evitați parfumul, bomboanele mentolate și fumul de țigară!

Pasul 1: priviți vinul

Examinarea vizuală a unui vin poate oferi indicii valoroase cu privire la caracterul acestuia. Culoarea lui este albă, roze sau roșie? Dacă mediul de degustare este bine luminat, puneți paharul în dreptul unei suprafețe albe, de pildă o foaie de hârtie, și priviți prin vin pentru a afla indicii utile despre stilul său. 

Așadar:

  • Turnați puțin vin în pahar, până la un sfert din volumul acestuia.
  • Mai întâi, verificați dacă vinul e clar (nebulozitatea sau efervescența în vinurile liniștite indică un defect) și priviți-l de sus spre a vedea cât de intensă e culoarea: la un vin roșu, cu cât e mai intensă, cu atât vinul e mai tânăr și cu atât mai groasă pielița strugurilor. Vinurile roșii devin mai palide cu timpul, cele albe mai intense. 
  • Înclinați paharul la distanță pe un fundal alb și observați culoarea din mijlocul lichidului și pe menisc. Apariția unei nuanțe portocalii la margine indică un vin roșu matur. Un vin extrem de tânăr este, de regulă, albăstrui-violet până la margine. Atenție: cu cât e mai strălucitoare culoarea și cu cât sunt umbrite mai subtil diferitele sale gradații, cu atât e mai bun vinul!

Pasul 2: mirosiți vinul

Reprezintă etapa esențială a degustării vinului. Acest stadiu confirmă aproape întotdeauna impresia pe care v-a lăsat-o examenul vizual. Întreaga lui savoare este percepută ca aromă, deoarece dotările noastre de degustare cele mai sensibile se află la rădăcina nasului.

Așadar:

  • Mai întâi, adulmecați ușor vinul.
  • Notați-vă primele impresii, deoarece dezvăluie cele mai multe detalii despre vin.
  • Ținând paharul de picior, rotiți ușor vinul pentru a-și elibera aromele. 
  • Apoi mirosiți din nou.
  • Notați aromele fructului pe care le simțiți acum. Sunt intense sau relativ atenuate? Există o gamă de „arome” sugerate? Dacă da, aceasta ar putea indica complexitate, un semn al calității. Miroase a arome de fruct ce se găsesc adesea la un vin tânăr sau abundă în arome mai mature de ciuperci, petrol? Există vreo notă dominantă, vă place?

Pasul 3: gustați vinul

Acest stadiu implică să luați o gură bună de vin și să-l plimbați prin cavitatea bucală, expunându-l papilelor gustative de pe limbă și de pe interiorul obrajilor. Dacă nasul simte cel mai bine aromele subtile de vin, gura măsoară cel mai bine componenții acestuia: 

  • vârful limbii simte dulceața vinului,
  • marginile superioare – extrem de importanta aciditate,
  • partea posterioară a limbii – nuanțele amare, 
  • interiorul obrajilor – taninurile seci,
  • iar poarta de intrare a gâtului – orice exces deranjant de alcool.

Așadar:

  • Luați o înghițitură de vin și plimbați-o pe limbă și în gură. Puteți amplifica aromele strângând buzele și inhalând puțin aer. Chiar dacă e mai greu la început, este un lucru pe care degustatorii profesioniști îl încurajează. 
  • Savurați vinul! Aroma vinului nu dispare când îl înghițiți. Postgustul său se mai păstrează un minut sau chiar mai mult, permițându-vă să-i estimați calitățile senzoriale și să emiteți mai multe judecăți. 
  • Dacă degustați mai multe vinuri cu o singură ocazie, trebuie să scuipați vinul după ce ați observat aromele și să neutralizați palatul mâncând un biscuit și luând o înghițitură de apă.

Sugestii suplimentare pentru gustarea vinului:

  • Simțiți pe vârful limbii dulceața: e sec, mediu sau dulce?
  • Luați în considerare aciditatea, care dă prospețime vinului; se simte pe părțile laterale ale limbii. Este în echilibru cu restul aromelor?
  • Pentru vinuri roșii, gândiți-vă la taninuri, care fac gura să se strângă; le veți simți pe gingii. Sunt dure și amare sau în echilibru cu vinul?
  • Cât de greu se simte vinul în gură? Credeți că este ușor, de consistență medie sau plină?
  • Evaluați calitățile vinului în ceea ce privește fructul. E curat și cu aromă de struguri (de obicei un vin tânăr) sau matur și complex (un vin vechi)?
  • Ați recunoscut o anumită aromă?
  • Luați în considerare cât timp rămân aromele în gură după ce scuipați sau înghițiți. Cu cât durează mai mult acest „finiș”, cu atât este mai bun vinul.

Sfatul echipei noastre este să notați impresiile!

Nu este neapărat necesar să faceți notițe, dar acest lucru vă permite să vă alcătuiți o listă cu vinurile care v-au plăcut și să luați decizii competente în viitor. Încercați să notați cel puțin un comentariu pentru fiecare dintre diferiții pași ai procesului de degustare, precum și o concluzie. Aceasta ar putea fi sub forma unui sumar al impresiilor dumneavoastră generale legate de vin.

Suntem convinși că deja cunoașteți totul despre degustarea și comentarea vinului. De acum, veți degusta vinul ca un profesionist!

Dacă deja vă gândiți la vinul pe care ați vrea să-l degustați, nu uitați că, pe site-ul nostru, veți găsi peste 500 de tipuri de vin și nu doar atât, ci și reduceri substanțiale!

Din dragoste pentru consumatori, am pregătit o selecție de vinuri pe care o îmbunătățim constant. Găsim cele mai bune vinuri albe, roșii și roze din țară și de peste hotare și le oferim la cele mai avantajoase prețuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *