Palinca este o băutură alcoolică tradițională din România, cu un conținut ridicat de alcool. Această se obține prin fermentarea și distilarea diverselor fructe.
Palinca a fost creată pentru prima dată în anul 1540, iar de atunci și până în prezent s-a păstrat aceiași băutură tare, puternică și 100% naturală. Pălinca din Ardeal este realizată prin fermentare alcoolică și distilarea fructelor, ajungând la un grad de alcool de 65 de grade.
Printre principalele fructe folosite pentru a face palincă se numără prunele, merele, perele, gutuile, visinele, afinele sau cireșele. În procesul de preparare se folosesc alambicuri de cupru care oferă un gust și o aromă specifice acestei băuturi.
Conform unor statistici, palinca reprezintă 40% din consumul de băuturi spirtoase din România și 75% din exportul de acestea. În zonele ardelenești, întâmpinarea oaspeților cu pălincă a devenit o tradiție, iar turiștii care vin în România nu pleacă niciodată fără să deguste un păhărel de pălincă.
Palinca are o aromă deosebit de puternică de fructe, iar gustul este specific tot acestora. De asemenea, palinca se potrivește perfect cu mâncărurile românești.