Revelionul - Sărbătoarea de la care șampania este nelipsită

Știm cu toții că nu există vreo sărbătoare importantă, un eveniment sau vreo întrunire de la care șampania să fie nelipsită. Aceasta se bea ca aperitiv, la felul principal, la desert sau chiar la micul dejun. Cu toate acestea, este firesc ca gândul să-ți zboare la o șampanie bună odată cu apropierea Sărbătorilor de iarnă, sărbătoare în care a devenit obligatorie șampania. Fie că ții la tradiție sau că șampania este băutura ta preferată, cupele trebuie să fie pline pentru a celebra finalul unui an care nu a fost chiar bun și a te bucura de anul ce vine și de noi începuturi.

Chiar dacă șampania este o băutură versatilă ce se potrivește ușor cu preparatele culinare servite, atenția cade pe aspecte ce țin de alegerea ei, păstrarea, desfacerea și chiar consumul. Despre toate aceste aspect vom detalia în articolul de astăzi.Mp6SxrzwzB3VA9ZgecksuRT9zl2cjWLJsDCClV-S

O scurtă călătorie în istoria șampaniei

NuSK0i3h3kY4VgZWZrpo8iXD-NmZRCiHyR-JvzEV

Adevărata șampanie provine numai din regiunea Champagne, din nord-estul Franței. Regiunea are un sol calcaros și acid, ceea ce înseamnă că vița de vie trebuie să depună un dublu efort pentru a-și adânci rădăcinile. Totodată, acesta este locul cel mai nîn care poate crește vița de vie, iar din această cauză fructul se coace într-un timp mai îndelungat. Toți acești factori conferă un nivel ridicat de zahăr și de acid în struguri, care oferă un plus de finețe vinului.

Istoria spune că șampania a fost inventată de către Pierre Perignon, un călugăr de la abația Hautvillers, din centrul regiunii Champagne. Un lucru absolut incredibil este că Pierre Perignon era orb, însă cunoștea foarte bine toate podgoriile care aparțineau mănăstirii Hautvillers și împrejurimilor. Înzestrat cu un gust extraordinar și o memorie impresionantă, călugărul a avut funcția de viticultor și vinificator principal al abației din anul 1688 până în 1715, la sfârșitul vieții sale.

Se pare că descoperirea șampaniei a fost totuși un accident. Potrivit legendelor, marele vinificator a fost luat prin surprindere de pocnitura puternică care s-a întâmplat atunci când a deschis sticla de vin.  Acesta și-a dat seama repede că vinul nu a fermentat suficient până la îmbuteliere, iar odată cu sosirea primăverii când acesta a început să fermenteze din nou în butelia deja astupată, vinul a devenit spumos.

Șampania este o băutură modernă care nu a existat înainte de anul 1600. Odată cu trecerea timpului procesul s-a perfecționat, iar băutura a devenit preferata curților regale. După anul 1800 de naște o adevărată industrie legată de producerea vinurilor spumante. Celebra șampanie se obține din trei soiuri de struguri albi și roșii: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier.

Ce șampanie să alegi pentru noaptea dintre ani?

ZTpW_oAM_ecI5uk_wE8IKiRuKSD16tz74PGNd1hD

Cu siguranța asta este una dintre cele mai grele întrebări pe care ți le pui în perioada aceasta. Tocmai de aceea ne-am gândit să te ajutăm și să venim către tine cu trei recomandări.

Șampanie Dom Perignon Vintage 2009

Dom Perignon Vintage 2009 este o șampanie ce conține un amestec de struguri Chardonnay și Pinot Noir. Aceasta are un parfum de guava și grapefruit, combinat cu note de fructe, piersică alb și nectarină. După ce se amestecă ușor, vinul dezvăluie atingeri de vanilie lemnoasă și brioșă caldă, ușor toastată. Pe palat, vinul este fructat, bogat și voluptos. Dom Pérignon Vintage 2009 este extrem de consistent și  poate oferi o mulțime de senzații.

Sampania Veuve Clicquot Rose Ice Jacket

zUVd_D2cOzF6q9HwqZFv2TTlxxsCyODy2po1dwkL

Casa Veuve Clicquot este un lider mondial al inovației în domeniul șampaniei, iar 97% din podgoriile acesteia fac parte din clasa Grand Cru sau Premier Cru. Sampania Veuve Clicquot Rose Ice Jacket este obținută din struguri Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay. Are un gust bogat în care se regăsesc arome elegante de fructe, brioșe, miere și citrice. Sticla este ambalată într-o husă din neopren ce are proprietăți termoizolante și un design deosebit. Mai mult decât atât, aceasta păstrează constantă temperatura șampaniei timp de două ore.

Sampanie Pommery Royal Brut

Tradiția acestei șampanii a început în anul 1874, când Pommery a creat primul sortiment brut. De atunci, an de an, stilul acestei case este dus mai departe respectându-se întocmai tradiția. Astfel, în fiecare sortiment apărut se regăsesc arome proaspete, elegante, discrete, dar  și un finish lung și subtil.

Șampanie Pommery Royal Brut este caracterizată de rafinament, tradiție și inovație, fiind considerată perfectă. Aceasta reprezintă un blend de 40 de vinuri atent selecționate din regiunea Champagne și are în componență trei soiuri de struguri: Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay. Pentru a dobândi aroma inedită și caracterul fermecător, șampania Pommery Royal Brut este învechită aproximativ 3 ani.

Revenind la tradiție… de ce se consumă șampanie de Revelion?

2IkQCmm9rEi6Y5QWzdu_jNZrXkBhgR8952PYvUcb

Știm cu toții că este o tradiție, dar oricum la un asemenea eveniment cum este Revelionul, șampania este cea mai potrivită băutură.

Acest obicei se practică de acum 1500 de ani, dar a devenit popular în urmă cu doar câteva secole. În acele vremuri, șampania era considerată o băutură a oamenilor bogați, iar apoi a început să fie folosită la evenimentele festive, cum sunt nunțile, botezurile sau trecerea în Anul Nou.

Ca să îndeplinim și anul acesta tradiția, hai să vedem cum se consumă  șampania.

Cum se consumă o șampanie?

pnNWl3peHWX7oHBTjXAM-666STM9zBHw407lGqji

Fiind o băutură alcoolică prestigioasă și elegantă, modul în care servești șampania este foarte important. Fie că ești la un eveniment sau acasă, într-un moment de relaxare, felul în care deschizi sticla, paharele pe care le folosești și mâncarea cu care o asezonezi, pot contribui la starea ta de bine.

Cum deschizi o sticlă de șampanie?

O7hjurj2cp3EmggSjDJ_RsHyTffFyT0ktycDjzQI

Chiar dacă poate părea spectaculos, țâșnirea dopului de șampanie nu este cel mai bun și elegant mod de deschiderea a acesteia. Pentru a rezolva acest aspect, ține cont de următorii pași:

  • Pentru început, deschide sârma metalului care înconjoară dopul.

  • Ține sticla la un unghi de 45 de grade, la distanță de tine, având dopul într-o mână și fundul sticlei în cealaltă.

  • Răsucește fundul sticlei, în timp ce aplici o presiune ușoară asupra dopului. În scurt timp, dopul va ieși din sticlă cu un fâsâit, iar lichidul nu se va scurge pe lângă.

Temperatura ideală de servire a șampaniei

ORqvRSJjdqDTxx0WrFwaKhdVXwJBFjz4Ab-gbzct

Când vorbim despre temperatura corectă de servire a șampaniei, trebuie să ții cont de două lucruri: preferința și condițiile. Un vin bun trebuie să aibă parte de condiții optime. Temperatura ideală de servire a șampaniei este cuprinsă între 7 și 10 grade Celsius. Dacă vei consuma o șampanie mai ieftină, cu cât este mai rece cu atât este mai bună.

Paharele potrivite pentru șampanie

PcTRxxoHo-5vvQZbhjnnWAHmAqvVJi-WYULMFGd2

În ceea ce privește paharele, toată această tematică este discutabilă pentru că ține cont de preferințele fiecăruia. Însă, cele mai recomandate pahare sunt cele tip flotă, clasice, pentru că au calitatea de a păstra cât mai multe bule pe o perioadă mai lungă de timp.

Cu siguranță lucrurile acum îți sunt mai clare și știi deja ce anume vrei să bei în noaptea dintre ani. Te invităm să-ți alegi sortimentul preferat din site.

 Have a nice drink!Surse foto: 

1. https://pixabay.com/photos/new-year-s-eve-2019-new-year-s-day-3891889/

2. https://pixabay.com/photos/champagner-toasting-new-year-s-eve-1071356/

3. https://pixabay.com/photos/new-year-s-eve-new-year-s-day-party-4675500/

4. https://pixabay.com/photos/veuve-clicquot-champagne-bottle-1069808/

5. https://pixabay.com/photos/clock-champagne-new-year-s-day-3837039/

6. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bucurie-placere-satisfac-ie-vin-3394310/

7. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/bar-bara-barman-imbraca-965703/

8.https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/culori-estompare-fundal-fundal-ince-o-at-834896/

9. https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/alcool-aur-auriu-bar-239466/