Băuturile vechi sunt mai bune - mit sau adevăr?

8JC9EG5_SRnllGOyUDRQEapx3MxduxCDvKNgfobo

În timp ce despre vin și prieteni știm sigur că devin din ce în ce mai buni odată cu trecerea timpului, nu putem să nu ne întrebăm același lucru și despre băuturile spirtoase. Sunt sticlele de whisky, vodca, gin, tequila sau rom cu atât mai bune cu cât sunt mai vechi? 

Dacă faci ordine în minibarul pe care l-ai organizat cu mândrie pentru vizitele celor dragi și dai peste o sticlă de băutură, fie ea și una deja desfăcută și uitată de ceva vreme, nu o arunca până nu citești acest material, în care ți-am pregătit tot ce ar trebui să știi despre alcoolul învechit. Este, până la urmă, un mit sau o realitate faptul că băuturile lăsate ani la rândul pe rafturi sunt mai rafinate decât cele proaspăt îmbuteliate? 

Iată la ce întrebări îți vom răspunde în acest articol:

De ce alcoolul vechi e considerat mai bun?

De ce băuturile vechi sunt mai scumpe?

Alcoolul expiră?

Te poți îmbolnăvi dacă bei alcool expirat?

De ce alcoolul vechi e considerat mai bun?

Înainte de a „trece la treabă”, e cazul să ne reamintim de celebra expresie din latină, De gustibus non est disputandum, maxima care poate fi tradusă prin În chestiuni ce țin de gust nu pot exista dispute. Cu alte cuvinte, e foarte posibil ca ție să-ți placă mai mult o băutură nou ambalată decât una învechită. Cât despre ultima dintre acestea, situația e cât se poate de clară. O băutură poate dobândi o complexitate în aromă cu cât aceasta este mai veche. Secretul, însă, stă în modul în care recipientul care o conține este păstrat. 

Dacă ești un cunoscător al băuturilor fine, nu are rost să continuăm explicațiile în ceea ce privește prezervarea corectă a unei sticle de vin, a uneia de whisky și așa mai departe. Dacă ești novice în acest domeniu, dar ești cu adevărat pasionat de tainele licorilor, poate că ar trebui să mai știi că multe tipuri de băuturi au în compoziția lor produse chimice volatile. Desigur, acestea se evaporă încet, astfel încât, după o anumită perioadă, alcoolul rămâne mai fin și mai bun la gust. Din păcate, efectul nu durează la nesfârșit, pentru că aroma acestor băuturi poate ajunge să se piardă complet la un moment dat. 

Și dacă tot am început inițierea ta, află mai multe despre băuturile fine dintr-un ghid al începătorului despre cum alegi un whisky bun.

lZlMNL0SJD1GWaix6g2-dzsYbxYRMhYAEd-tkCMt

De ce băuturile vechi sunt mai scumpe?

Revenind la ideea de mai sus, aceea că băutura în sine poate deveni mai gustoasă în funcție de mediul în care este păstrată, e momentul să mai afli un secret. Lemnul butoaielor în care este păstrat whiskyul tinde să descopună, în timp, aromele mai aspre din alcool, lăsând în urmă un gust complex, fin, care împrumută din mirosul lemnului. Deci, cu cât alcoolul este ținut mai mult în butoi, cu atât va deveni mai parfumat. 

Este și principalul motiv pentru care băuturile vechi sunt mai scumpe. Les connaisseurs știu că plăcerea de a savura un pahar de whisky învechit nu se compară cu nicio altă experiență.

Ambasadorul unei mărci de whisky a explicat că până când băutura atinge vârsta de 21 de ani, aproximativ 40% din conținutul butoiului dispare. Acest fenomen, cunoscut sub denumirea de Împărtășania îngerului, reprezintă evaporarea naturală a lichidului în atmosferă, odată cu trecerea timpului. Altfel spus, un whisky scoțian vechi are un preț ceva mai piperat nu doar pentru că are o aromă inedită, ci și pentru că este foarte rar. 

Nu știm ție, dar nouă ni s-a făcut o poftă teribilă de whisky, așa că te invităm să ciocnești cu noi un pahar de Whisky Glenfiddich de 21 de ani, cu gheață sau fără, pentru că, așa cum ți-am spus, nu judecăm preferințele nimănui. 

0_PXdpAOdiDzE7fuvqhwXguVdrFW9JTDf57Tj4jx

Alcoolul expiră?

Băuturile alcoolice au ingrediente și procedee de fabricare diferite. Toate, însă, implică fermentarea, proces prin care drojdia creează alcool, consumând zaharuri. Durata de valabilitate a alcoolului poate depinde, în primul rând, de fluctuațiile de temperatură, expunerea la lumină sau oxidarea, dar și din categoria din care face parte. 

Dacă vorbim despre băuturi spirtoase, cum ar fi gin, vodca, whisky, tequila sau rom, acestea sunt realizate din cereale sau plante. Baza acestora este fermentată cu drojdie înainte de a fi distilată. Pentru un gust mai fin, anumiți producători aleg să distileze băuturile de mai multe ori. Odată obținută, băutura spirtoasă poate fi păstrată în butoaie în anumite medii pentru o complexitate mai mare de arome.

Nu este și cazul lichiorului, care nu va trece printr-o învechire susținută. După deschiderea sticlei, lichiorul trebuie consumat în maximum opt luni pentru gustul complet, potrivit experților din industria alcoolului

Sticlele de alcool trebuie păstrate în locuri umbrite și cât mai răcoroase. Congelatorul ar fi cel mai potrivit loc în care ai putea depozita o sticlă din vodca ta preferată, fără grija că aceasta și-ar putea schimba aroma sau consistența. În antiteză cu metoda aplicată la vinuri, sticlele de băuturi spirtoase trebuie depozitate în poziție verticală, astfel încât lichidul să nu poată atinge capacul recipientului. Altfel, gustul băuturii se poate modifica în timp și s-ar putea să regreți că ai ignorat sfatul nostru. Pentru sticla de lichior pe care nu ai terminat-o poți găsi un loc potrivit în frigider, de unde o poți scoate oricând în următoarele șase luni când ai musafiri sau pur și simplu vrei să te bucuri de o seară specială. 

Berea sigilată poate rezista în dulap chiar și opt luni după data expirării trecută pe ambalaj, deși noi îți recomandăm să o depozitezi tot într-un frigider. Berea care conține mai mult alcool rezistă mai bine în timp decât cele obișnuite, de 4,5%, iar berea nepasteurizată, printre care se numără și cele mai multe dintre berile artizanale, e bună de băut până la trei luni de la îmbuteliere. Ideal ar fi să păstrezi berea în poziție verticală, într-un spațiu cu temperatură constantă scăzută. 

gM4u5XbOnwmE8XRuGuD1i3HUpt7xMFVupa_SXDSI

Vinul, pe de altă parte, pot fi îmbătrânite în butoaie luni sau chiar ani la rândul, rezultatul fiind o băutură intensă. Și, deși am început acest material prin a-ți spune că vinurile se îmbunătățesc odată cu vârsta, e bine să știi că acest principiu nu se aplică tuturor vinurilor. Vinurile ieftine trebuie consumate în maximum doi ani de la îmbuteliere. Vinurile organice trebuie savurate în maximum jumătate de an de la cumpărare, în vreme ce vinurile spumante, cele mai perisabile dintre toate, nu rezistă mai mult de 28 de zile sigilate pe raft și pot fi băute în maximum 3 zile după ce le-ai scos dopul

AxqSEqE8yBw83eXUIv_Fw8D2HTCwh2EhupZUc84i

Te poți îmbolnăvi dacă bei alcool expirat?

Când vorbim de alcool expirat nu ne referim la aceeași formă de degradare a gustului sau a proprietăților ca în cazul laptelui. Alcoolul expirat nu te poate îmbolnăvi, ci pur și simplu își pierde aroma și, cel mult, te poate deranja la stomac. Această situație poate apărea în cazul berii lăsată deschisă sau a vinului rămas fără dop, nicidecum în cazul tăriilor. Acestea, dacă nu vorbim de branduri consacrate pentru alcoolul îmbătrânit controlat, vor rămâne pur și simplu fără gustul cu care ești obișnuit. 

În cel mai rău caz, alcoolul îți poate dăuna doar atunci când îl consumi în exces, așa că te invităm să comanzi de la noi sticlele preferate și să-ți savurezi băuturile favorite cu responsabilitate. 

____________________________________________________________________________

surse foto: 

https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sticla-pahar-rom-bautura-3912221/

https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-ozfku

https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-snygc

https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zkcxw