Chivas Regal - un whisky cu o istorie de milioane

vwsbTCv9CUkVUYcH7sHEmN0Zsll_dMR45AzWLz8n

Faimă, respect și distincție. Un whisky care nu mai are nevoie de nicio prezentare nu putea avea decât o istorie impresionantă. Ești curios s-o afli? Ți-am pregătit-o în rândurile ce urmează, așa că toarnă-ți un pahar de Chivas Regal și hai, alături de noi, pe urmele unui brand de legendă!

Născut din pură pasiune

Povestea whisky-ului Chivas începe în anul 1836, în Scoția, într-un zonă feerică numită Aberdeenshire, în nord-estul umil al țării, la acea vreme. Acolo, într-o fermă care găzduia o familie numeroasă cu 14 copii, avea să se nască ideea care astăzi a făcut înconjurul mapamondului. James și John Chivas (pronunțat Shi-viss), doi dintre copii, de 26, respectiv 22 de ani, aveau să-și urmeze cel mai mare vis, acela de a părăsi casa părintească în căutarea unor oportunități mai mari și mai bune. Tinerii simțeau că viața la fermă nu reprezintă motivul pentru care s-au născut, așa că și-au luat destinul în propriile mâini și au pornit pe jos la peste 20 de mile distanță în căutarea luminilor strălucitoare pe care Old Aberdeen, un orășel situat mai la sud, părea că le ține aprinse pentru ei.

 

John a început munca la o firmă de comerț cu amânuntul, în timp ce fratele său mai mare, James, s-a angajat într-un magazin alimentar unde avea să-l cunoască pe Charles Stewart, cel cu care a încheiat un parteneriat la scurt timp după aceea. Pasionat încă de pe atunci de whisky, James a avut marele avantaj de a „gusta” încă de la început din tainele comerțului cu alcool, pe care îl practica. Mai mult decât atât, abilitățile lui James s-au extins în cadrul magazinului alimentar în care lucra, unde a învățat și a ajuns să stăpânească meșteșugul amestecării ceaiurilor. Aceste talente pe care tânărul abia și le descoperea aveau să îi aducă mai apoi faima, ajungând curând să amestece și diferite soiuri de whisky pe care le-a găsit în butoaiele îmbătrânite care tronau în pivnița magazinului.

James a creat atunci ceea ce considerăm astăzi a fi stilul casei Chivas, amestecând whisky-uri într-un mod care să cuprindă netezime, bogăție și armonie de aromă.

La scurt timp după ce John, fratele mai mic al lui James, s-a alăturat afacerii, Charles Stewart a ales să părăsească parteneriatul în anul 1857, lăsând loc pentru crearea afacerii de familie Chivas Brothers. La doar doi ani după aceea, arta amestecului soiurilor de whisky a fost recunoscută ca tehnică consacrată în toată Scoția, ceea ce a dus la creșterea rapidă a brandului pe care cei doi frați l-au înființat. 

D5iV3XGOivBnQP-wyf3A6p0qSha7o-naCnNGrKDZ

Afacere de familie

Frații Chivas au transmis „microbul” mai departe,extinzând afacerea de la un an la altul. John s-a stins din viață în 1862, iar James a murit în 1886, moment din care frâiele companiei au fost preluate de către fiul acestuia, Alexander Chivas. Business-ul a crescut din ce în ce mai mult, iar Alexander a dus mai departe tradiția familiei, ajutat de bunul său prieten Alexander Smith. Acesta din urmă a continuat să reprezinte Chivas Brothers chiar și după ce moștenitorul afacerii a murit, în anul 1893. La conducerea companiei s-a alăturat și Master Blender-ul Charles Howard. 

Anul 1909 regăsea Chivas Brothers pe culmile succesului, reputația brandului fiind una excelentă. Sticlele cu celebrele etichete erau livrate în toată lumea, producătorii fiind recunoscuți la nivel internațional pentru producerea de bunuri de lux. Cei din Chivas Brothers au avut cunoștințe și expertiză extinse în ceea ce privește îmbătrânirea și amestecarea whisky-urilor și au acumulat stocuri extinse de whisky aflat la maturitate. Și totuși, nu s-au oprit aici.

O idee câștigătoare

După ce avusese deja parte de câteva lansări de whisky-uri apreciate pe tot globul, Master Blender-ul Chivas Brothers a mai jucat o carte importantă. Acesta și-a dorit să creeze un amestec nou, prin care să aducă un omagiu fraților Chivas, fondatorii brandului. În 1909 pasionații de whisky din toată lumea aveau să fie uimiți de cea mai bună băutură a acelor timpuri, așa cum a fost numită. Charles Howard a lansat pe piață un whisky vechi de 25 de ani, care îndeplinea cerințele de reglementare pentru îmbuteliere și etichetare, fapt care nu a fost realizat de către alte companii sau mărci la momentul respectiv. Acel moment istoric a marcat lansarea primului whisky de lux din lume. 

8-vY779aWPR2H0JG9moEZro6opAKscqqW2pFuyaM

Povestea fără sfârșit

Stilul casei Chivas a fost transmis de generații întregi de Master Blenderi și este păstrat cu strășnicie de astăzi de Colin Scott, al cincilea dintre ei, dar, cu siguranță, nu ultimul. Gama Chivas Regal cuprinde în zilele noastre Chivas 12, Chivas 18, Chivas 24 și exclusivismul Global Travel Retail, Chivas Brothers Blend. În octombrie 2014, Chivas Regal a anunțat adăugarea unei a cincea game permanente în familia Chivas Regal, Chivas Regal Extra, situată în gama superpremium, poziționată între Chivas 12 și Chivas 18.

În februarie 2016, Colin Scott a prezentat Chivas Regal The Icon , o băutură perfect echilibrată care prezintă profunzimea și complexitatea măiestriei și cunoștințelor sale, lăsând să se audă ecou pionierilor James și John Chivas.

Istoria de peste 170 de ani a Chivas Regal oglindește frăția, generozitatea, spiritul antreprenorial și integritatea care au ajutat la crearea unui brand ajuns cunoscut pe tot mapamondul. Punem pariu că istoria Chivas ți-a făcut poftă de whiskey-ul lor inconfundabil. Îl poți savura pe îndelete, pentru că acum e mai ușor ca niciodată să îl comanzi. Îți punem la dispoziție mai multe variante de sticle Chivas, pe care le poți comanda la numărul de telefon 0751.139.628 sau pe care le poți ridica din magazinele Alcool Discount

Iar dacă vrei să te bucuri pe deplin de o băutură fină, află tot de la noi cum savurezi un whisky bun ca un gentleman

____________________________________________________________________________

surse foto:

https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jveoa

https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-ztaay