Mic dicționar pentru băutorii de rom

ljeClVOGGxGFhvCNBv_JgPVVcW2Uzy5ES6BLO-gk

În afară de faptul că este foarte delicios, ce altceva mai știi despre rom?

Poate că ar trebui să începem micul nostru dicționar cu definiția romului... Romul, o băutură tare, obținută din trestie de zahăr, mai exact din subproduse rezultate în urma prelucrării acesteia, cum ar fi melasa și sucul din trestie de zahăr, care sunt supuse fermentării și distilării, este adesea asociat de către consumatori cu:

 • vremurile explorării maritime

 • cu pirații 

 • cu insulele din Caraibe 

 • sau cu apele cristaline ale Mării Caraibelor. Deja te poartă gândul la tropice, nu-i așa? Să recunoaștem! Pe toți ne poartă gândul departe atunci când vine vorba de rom.

Însă romul este mult mai mult de atât, reprezentând una dintre cele mai populare băuturi din lume. Știai acest lucru?

5soN8Cvl07RTSq9Dnvt2XA-f7wFvx0Y9qsYpDPlq

Micul dicționar al romului pregătit de echipa Alcool Discount

Echipa Alcool Discount și-a făcut „temele” despre rom. Tu ți le-ai făcut? Dacă nu, venim noi cu dicționarul, tu doar însușește-ți termenii! 

Învățarea termenilor care definesc romul te poate ajuta să te bucuri și să-ți descrii preferințele individuale privind această băutură tropicală. De asemenea, cu cât ai mai multe cunoștințe despre această băutură, cu atât îți vei putea da seama de lucrurile care îți plac și care nu, facilitând astfel luarea deciziilor. Recunoaște, e chiar distractiv! Te asigurăm că noi nu punem note!

EzBov_He5EC9G_alJdjRzImG1LmOFV3tCFANlLjh

Ești gata pentru un mic tur în lumea tropicală a romului? Să pornim!

 • Amestec de rom. Romul se obține prin diluarea distilatului cu apă până ce capătă o anumită tărie. Amestecul de rom se prepară din alcool etilic și distilat pentru a obține gustul specific romului.

 • Aromă. Sunt emanații percepute atât pe nas, cât și în gură în timpul savurării romului. Aromele provin din procesul de fermentație și îmbătrânire (în butoaie). 

 • Butoi. Tipul de butoi folosit pentru îmbătrânirea romului îi afectează și aroma. Unele romuri sunt învechite în butoaie noi de stejar, unele sunt îmbătrânite în butoaie de whisky uzate sau altele chiar în butoaie de coniac, totul datorându-se climei. Romul se produce într-un climat tropical, ceea ce înseamnă că orice reacție între băutură și butoi va avea loc mai repede. Toate acestea contribuie la arome diferite pentru produsul finit.

 • Caramel. Este un produs obținut prin încălzirea și deshidratarea zahărului și folosit în la colorarea romului. Îi produce o culoare mai închisă romului și o gamă de arome complexe. Caramelul este introdus în multe romuri în timp ce îmbătrânesc în butoaiele de stejar. 

 • Distilare. Reprezintă reglarea concentrației de alcool. Distilarea este acțiunea de purificare a romului printr-un proces de încălzire și, mai apoi, răcire.

 • Drojdii. Sunt microorganisme care joacă un rol important în fermentația alcoolică a romului.

 • Fermentație. Este o etapă care presupune transformarea zaharurilor în alcool datorită acțiunii drojdiilor. Odată ce drojdiile au transformat tot zahărul în alcool, fermentația alcoolică este completă. Fermentația poate dura de la câteva ore (pentru romurile ușoare) până la câteva zile (pentru romurile mai complexe), până la câteva săptămâni pentru romurile cu arome intense. Acest proces are loc în general în rezervoare mari de metal și este atent monitorizat.

 • Intervalul de timp pe care romul îl petrece în butoi. Acest lucru este simplu: cu cât un rom îmbătrânește mai mult într-un butoi, cu atât mai mulți compuși aromatici își ia din stejar.

 • Origine. Originea cuvântului „rom” este neclară. Într-un eseu din 1824 despre originea cuvântului, Samuel Morewood, un etimolog britanic, a sugerat că ar putea proveni din termenul „rumbullion”, termen vechi care desemna festivităţile prin intermediul cărora se sărbătoreau victoriile piratereşti. 

 • Rom alb. Cunoscut și sub numele de „rom argintiu”, cel alb este filtrat până când își pierde culoarea. Are o dulceață ușoară și este potrivit pentru cocktailuri, inclusiv Mojito, Mai Tai și Daiquiri. Majoritatea romurilor albe provin din Puerto Rico. Aroma lui blândă face ca romul alb să fie foarte popular în rândul băuturilor mixte.

 • Rom condimentat. Este produs în special în Caraibe, Jamaica, Bahamas și își obține aromele prin adăugarea de condimente precum scorțișoara, piperul, rozmarinul, anasonul, cuișoarele.

 • Rom negru. Are o culoare mai intensă decât celelalte, căci îmbătrânește în butoaie mai robuste. De obicei sunt fabricate din melasă caramelizată sau din zahăr brun, de aici și culoarea sa închisă. Are note de caramel și este o opțiune excelentă în rețetele deserturilor.

 • Sursa zahărului. Sursa zahărului utilizată în producția de rom contează mai puțin decât ai putea crede. Majoritatea romului modern este produs din melasă fabricată în Brazilia astfel încât, pentru aceste romuri, sursa zahărului nu este importantă, iar alți factori au o influență mai mare asupra stilului și a aromei.

 • Trestie de zahăr. Este o plantă erbacee folosită la prepararea romului. Trestia de zahăr își are originile în Asia. Încă din secolul al VIII-lea, arabii au fost cei care au răspândit trestia de zahăr, iar în anul 1493, navigatorul Cristofor Columb a desăvârşit globalizarea şi a dus-o în Caraibe, cu ocazia celei de-a doua călătorii.

Vrei să știi și celelalte denumiri ale romului? Mai jos, le regăsești pe toate:

 • „Uciderea diavolului”

 • „Poțiunea piraților”

 • „Îngrijitorul marinei”

 • „Apa din Barbados”

 • „Sângele lui Nelson”.

zHH6wC32lT3oxuXgiKOCklUPiRi33kJj2p6jbprL

Puțin neobișnuit, nu? Iată că, de-a lungul istoriei, romul a căpătat denumiri inedite și, totodată, care ies din comun. 

Am ajuns deja la final! Noi, echipa Alcool Discount, avem convingerea că ai învățat micul nostru dicționar al romului. Îți este util, așa-i?

Acum...alege romul care se potrivește gusturilor tale! Deja știi multe despre el... Găsești foarte multe variante chiar pe alcooldiscount.ro!