Vinuri de sărbătoare

 oFHEgt3mxTeIj0oi7VIxp8pcNuP7lFqFsFigHegk

Când o sărbătoare trece regretăm și noi puțin

Dar tot omul știe bine că pe rând altele vin.

Când aduce primăvara bogăția ei de flori,

Românul se pregătește de Sfintele Sărbători:

Ține post, merge la Denii, la Slujba de Înviere

Și întinde masă mare cum tradiția o cere.

Ouă roșii și friptură, c-a sacrificat un miel

Cer obligatoriu lângă un vin bun în păhărel.

Deci unii coboară-n beciuri și dau cep la un butoi

Sau vin elegant c-o ladă și iau vinul de la noi.

E știut: de Paști, masa trebuie să fie plină cu bunătăți și cu un vin bun

Paștele este o sărbătoare minunată din atât de multe motive. Este un moment încântător pentru a sărbători schimbarea anotimpurilor, pentru a fi alături de cei dragi și, desigur, pentru a sărbători învierea lui Isus Hristos. Fie că sărbătoriți acest Paște acasă, cu familia, fie că vă adunați cu toți cei dragi, o modalitate de a marca această zi sfântă cu un vin elegant este o ocazie specială. 

ILF31kXCn2ZncQGtWqVj10-CQ1yLzr0lqBRhCT04

Pentru noi, Alcool Discount, Paștele înseamnă să participi la Slujba de Înviere, să ai pe masă ouă roșii, bucate alese, cozonac, pască. Dar Paștele nu ar fi complet fără un vin excelent – la urma urmei, este sărbătoare! 

Să vedem, totuși, de ce este imperios să avem pe masa de Paști un vin special:

Vinul și creștinismul

6dtiDbS-lU7G6PTJTgPQMlCn406_DkHWHDvugptU

Tradiția creștină a euharistiei (vinul simbolizează sângele lui Hristos, iar pâinea, trupul Lui) are rădăcini complexe. Reprezentarea vinului ca sânge este de origine greacă și datează dinaintea creștinismului. Vinul face parte, de asemenea, din ritualul evreiesc. Minunea făcută de Hristos, transformarea apei în vin (la nunta din Cana Galileei), amintește de sărbătorile romane. Ritualul sfintei împărtășanii a ajuns la forma sa actuală din secolul IV, deși există dovezi și mai vechi.

Vinul conviețuiește foarte bine cu mâncarea de Paști, dar cunoașteți armonia dintre mâncare și vin? Dacă nu, vă ajutăm noi!

sZ76R16ZQUZf_Iz3uGik6DY-Owi3wCu5dWlSgn6T

Știți care sunt secretele în ceea ce privește armonizarea vinului cu mâncarea de Paști? Fără îndoială, este destul de complicat. Dar acum nu mai este nevoie să vă bateți capul, căci echipa Alcool Discount vă va dezvălui câteva trucuri:

  • Decideți care este gustul dominant al mâncării de Paști și căutați un vin potrivit.

  • Alegeți un vin care să fie în acord cu aromele și cu „greutatea” preparatelor culinare. Mâncărurile aromate cer vinuri corpolente, cu multe arome. Cele delicate sunt puse în umbră de vinurile cu gust puternic de stejar sau prea taninoase, cerând vinuri ușoare. Vinurile albe corpolente au o putere și o greutate similară celor roșii ușoare și merg la fel de bine cu feluri ca friptură, curcan fript.

  • Mâncarea dulce ar trebui combinată cu un vin la fel de dulce. Multe feluri de mâncare de pe masa de Paști conțin mult zahăr și merg bine cu vinuri demidulci, precum Rieslingul sau Gewürztraminer.

  • Taninurile dintr-un vin roșu par mai ușoare lângă carnea roșie. Tocmai de aceea sunt atât de eficiente combinațiile clasice: friptură de vită cu vinuri roșii de Bordeaux și preparatele de miel cu Rioja roșu.

  • Cu cât sunt mai complicate aromele preparatului de pe masa de Paști, cu atât este mai dificil să găsiți un vin.

  • Dacă aveți un vin de calitate superioară, alegeți preparatele în funcție de vin. Felurile simple, din cele mai bune ingrediente, lasă vinul în centrul atenției.

Voi ce mâncăruri veți pregăti de Paști? Vă invităm să învățați care sunt regulile de bază în ceea ce privește combinațiile de feluri de mâncare și vin. Vă asigurăm că merită să le cunoașteți!

  Vinul a însoțit preparatele culinare vreme de mii de ani. În timp ce băuturile nealcoolice pot avea un gust artificial, iar cele spirtoase acoperă gustul preparatelor culinare, vinul este perfect datorită gradului mediu de alcool, acidității ușoare și gamei variate de arome. 

Iată ce trebuie să aveți în vedere pentru masa de Paști:

  • Aperitive. Un aperitiv ar trebui pur și simplu să vă pregătească pentru felurile de mâncare și vinurile care vor urma, așa că nu alegeți ceva prea greu.

  • Vinurile seci, ușoare și răcoritoare sunt potrivite ca aperitive. Gândiți-vă la un Riesling din Australia, un Semillon, un Pinot Blanc sau un Muscadet.

  • Un Riesling sec poate fi bun pentru masa de Paști, cu aciditate apetisantă și arome proaspete.

  • Șampania și vinurile spumante sunt ideale pentru Paști, caracterul sec și aciditatea moderată stimulând papilele gustative.

  • Nu serviți cel mai bun vin ca aperitiv. Un vin de calitate va funcționa ca reper, permițând ca vinul mai bun ce va urma să fie cu adevărat apreciat.

  • Antreuri. Rețineți că cea mai bună ordine a vinurilor este: vin alb înainte de roșu, sec înainte de dulce, ușor înainte de corpolent și în ordine crescătoare din punctul de vedere al calității. 

  • Salată (cu sos cremos): vin mai bogat – Pinot Blanc.

  • Salată (cu vinegretă): vin cu aciditate mare -  Sauvignon Blanc.

  • Supă cremăChardonnay cu arome mai pline, Muscadet, vinuri albe de Bordeaux, Pinot Grigio, spumante sau vinuri roze ușoare.

  • Supă de pui Chardonnay de consistență medie, Pinot Blanc.

  • Supă grasă sau cu carne: vinuri roșii precum cele din sudul Franței sau vinuri nu prea scumpe din Italia.

  • Carne albă. În general, carnea albă are o aromă relativ neutră, așadar alegeți rețeta pe care o veți prepara de Paști, apoi vinul.

  • Carne de porc (prăjită): de la vin alb de Burgundia și Sauvignon Blanc până la vinuri ușoare: Merlot, Pinot Noir.

  • Cârnați de porc: vinuri roșii ieftine  din sudul Franței.

  • Curcan: Chardonnay maturat în stejar sau vinuri roșii ușoare, precum Merlot, Pinot Noir.

  • Pui la grătar: Chardonnay, Sauvignon Blanc.

  • Pui prăjit: Chardonnay, Pinot Noir sau vinuri Merlot ușoare.

  • Carne roșie. Se asortează cu vinuri mai pline, în special carnea de vită și miel cer vinuri taninoase roșii.

  • Carne de vită: vinuri roșii consistente de Bordeaux.

  • Miel (cotlete): vinuri roșii de calitate – Rioja, roșii de Bordeaux, Chianti, precum și Cabernet Sauvignon și Merlot.

  • Miel (friptură): vinuri de Bordeaux și de Burgundia de calitate superioară. Doar nu lipsește mielul de pe masa de Paști!

  • Vânat: vinuri roșii clasice, europene, cum ar fi cele de Bordeaux sau Burgundia.

  • Desert. Încercați ca, la masa de Paști, să alegeți un vin mai dulce decât desertul. Puteți opta pentru un vin cu ceva mai mult alcool, întrucât este sfârșitul mesei. Multe deserturi cu gust intens sunt puse în valoare de vinuri puternice.

  • Ciocolată: vin roșu dulce: vin de Porto.

  • Fructe: se asortează cu o gamă largă de vinuri, ca Riesling, Semillon.

  • Înghețată: vinuri corpolente. 

  • Tiramisu: vinuri de desert din Italia.

Și pentru ca Paștele să fie complet, noi i-am spus iepurașului să pregătească multe reduceri la toate tipurile de vin! Le găsiți la Easter Sale!