Yeni Raki - Băutura tradițională turcească

Gkr0yra9ASa9uDiGvjfxQbn9gr1PuaBFIAmyLVvO

Yeni Raki este produsul care aduce Turcia la tine acasă. Yeni Raki este o băutură alcoolică națională neoficială a Turciei, puternic alcoolizată. Cunoscută și sub numele de ”laptele leului” datorită tăriei, dar și a faptului că își schimbă culoarea atunci când intră în contact cu apa, Yeni Raki este consumată de sute de ani. Băutura este un simbol al apropierii dintre oameni, prețuind totodată cultul familiei.

Yeni Raki este o gamă formată din mai multe sortimente care au trecut de mult granițele Turciei, fiind apreciate la nivel internațional. Despre ele, dar și despre istorie și tradiție, mod de preparare și asezonare vom povesti astăzi într-un articol foarte interesant. La final, cu siguranță vei învăța să bei ca un turc! :) 

 Istoria Yeni Raki

a8GQcKoxADL0x-hKh2qVRs6wGb45G3nDV4rlTdZV

Raki este o băutură spirtoasă, distilată din struguri și are aromă de anason. Aceasta se aseamănă cu alte băuturi de același gen din zona mediteraneană, a Orientului Mijlociu și a Balcanilor, precum sunt ouzo, arak, rakia, tsipouro sau mastica.

Denumirea de ”raki” vine de la cuvântul arab ”arak”, care se traduce prin ” a transpira”. Aceasta face referire directă la procesul de distilare strop cu strop. De asemenea, raki poate fi cu pastisul franțuzesc, mistralul italinesesc sau aquavitul scandinav.

Chiar dacă ți se pare ciudat faptul că o națiune predominant musulmană are o băutură națională ce conține atât de mult alcool, Turcia are un complex trecut otoman, ceea ce înseamnă că acest imperiu era multi-național, multi-religios și multi-etnic. Chiar dacă marea majoritate a musulmanilor au urmat islamul sunit, în care Coranul interzice consumul de băuturi alcoolice, turcii au fost expuși și altor credințe și tradiții.

Yeni Raki își începe istoria în secolul al XIX-lea, atunci când Evliya Celebi, un mare călător otoman, a scris despre băutura arak, aromatizată cu anason și alte mirodenii precum scorțișoara sau cuișoarele. De atunci, raki-ul a început să devină extrem de popular, înlocuind vinul în preferințele otomanilor. Sultanii erau recunoscuți ca fiind băutori desăvârșiți, în ciuda faptului că aplicau pedepse grele atunci când supuși erau prinși consumând alcool, însă primul care a recunoscut în mod public că îi place să bea raki a fost sultanul Mahmud al II-lea, care a domnit între anii 1785-1939.

Perioada reformelor Tamsimat care a avut loc între anii 1938-1976 au dus la o atitudine ceva mai relaxată a musulmanilor față de alcool, consumul acestuia fiind asociat cu perioada modernistă și toate schimbările pe care le implică. Jumătatea secolului al XIX-lea marchează un alt moment critic în istoria raki-ului: înainte de Războiul din Crimeea ( 1853-1856) reprezenta o ilegalitate distilarea de băuturi în Istanbul, iar după ani 1860, a crescut semnificativ numărul localurilor care serveau și vindeau băuturi alcoolice, iar principalul era, în mod evident, raki.

În anul 1923 raki-ul era produs doar de compania Tekel, care era controlată de stat. Acesta a rămas unicul producător până în anul 2004 când au apărut legi noi, ce permit și companiilor private să producă băuturi alcoolice.

Astăzi, Yeni Raki este produsă după  tehnici noi și vechi, tipurile, gama de sortimente este mai vastă, însă și notorietatea și popularitatea lui au crescut, devenind cunoscută și apreciată pe plan internațional.

Cum se prepară Yeni Raki?

qaVDarK4W8Qxei6UFjJgCo3EF8Ih7NKmskZWWqJo

Yeni Raki este o băutură complexă ce urmează procedee tradiționale de producție. Fructul de bază este strugurele la care se adaugă distilat de smochină și rădăcină sau semințe de anason. Yeni Raki este o băutură alcoolică neîndulcită și are un conținut de alcool cuprins între 60 și 60 de grame.

Procesul de producție a băuturii cuprinde patru etape obligatorii:

  • Baza formată din struguri este distilată în alambicuri de cupru tradițional împreună cu rădăcina sau semințele de anason.

  • Din compoziția rezultată este extrasă rădăcina de anason sau semințele, după caz.

  • Compoziția este distilată pentru a doua oară.

  • La final, lichidul este depozitat în butoaie de stejar pentru cel puțin două luni.

Cum se consumă Yeni Raki?

1VeDBS4XH1pRkyvYsGNYNB7oKyWQmFbQVniR1dcB

Turcii au păreri clare asupra modului în care trebuie băut raki, și anume simplu, cu gheață sau cu apă rece. De regulă se pune o treime de raki împreună cu două treimi de apă. Deoarece raki este o băutură ce se distilează picătură cu picătură, recomandarea generală este să o savurezi încet și fără grabă. De regulă, fiecare înghițitură de Yeni Raki este urmată de o înghițitură de apă, cu pauze între ele.

Un altu lucru important ce ține de modul de consum al acestei băuturi este că  Yeni Raki trebuie să fie întotdeauna acompaniat de mâncare. O sugestie foarte reușită este leblebi, o gustare din năut prăjit care absoarbe alcoolul și nu conține multe calorii.

Aromele Yeni Raki-ului sunt intensificate de meze-ul pe care-l servești. Pentru început este bine să servești un meze rece compus din fructe de mare, pește uscat și salate de caracatiță, dar și mezeu-urile clasice formate din acili ezme ( ardei roșu și pastă de roșii), haydari ( iaurt rece cu mentă) și patlican salatasi ( vinete afumate, coapte cu lămâie) sunt potrivite.

Meze-urile reci sunt urmate de preparate calde, iar printre cele mai populare se numără cigeri (cubulețe sotate cu ficat), pacanga boregi (pastrami prăjită), kalamar tava (calamari prăjiți) și ahtapot izgara ( caracatiță la grătar).

Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont atunci când consumi Yeni Raki constă în echilibrarea și contrastarea texturilor, aromelor și senzațiilor. Neapărat, o astfel de masa turcească trebuie să fie acompaniată de o conversație bună.

Sortimente celebre de Yeni Raki

n0yrqneCNSwusntIhPidPaa-b6Z_D6sEXLyXNAYQ

Pe piață, în momentul actual există câteva sortimente de Yeni Raki, disponibile și pe Alcool Discount pe care trebuie să le încerci. Sticlele în care sunt îmbuteliate sortimentele sunt decorate cu detalii pline de simbolistică referitoare la cultura turcă şi la ingredientele care intră în compoziţia băuturii.

Băutura tradițională Yeni Raki

qGI9hGjLn4PWAjelRS_t2TBzcOMO0zOPeDLSTfYj

Băutura tradițională Yeni Raki are o concentrație de alcool de 45% și este obținută prin distilarea strugurilor, stafidelor și a anasonului, apoi sunt învechite în butoaie de stejar pentru o lună.

La nivel olfactiv se resimt note de anason, fructe exotice uscate, mentă și fân. Gustul lui Yeni Raki prezintă note uscate, minerale și cu iz de piper, lucru ce se regăsește și în finish-ul piperat al băuturii.

Băutura tradițională Yeni Raki Ala

5taWf6z_NU48JomTo3ABXUr3zag8GjpRl8n1Arrz

Băutura tradițională Yeni Raki Ala este deosebită deoarece nu este îndulcită și este realizată prin tripla distilare de struguri dulci și uscați la soare. Gustul acesteia este puțin dulceag din cauza fructelor uscare și ușor condimentat cu piper. La nivelul olfactiv se resimt note fresh și clare de fructe exotice, uscate, dar și de anason, iar acestea se împletesc cu mentă și fân.

Băutura tradițională Yeni Raki Seri

b35iOv1z3qLrmGorpOodJ0qshDsAmwt-uGBrKDz2

Băutura tradițională Yeni Raki Seri are o concentrație alcoolică de 45% și este produs din anason de primă recoltă. Profilul aromatic însumează un miros fresh de fructe uscate, anason, citrice și ierburi uscate.

Băutura tradițională Yeni Raki Ustalarin Karisimi

6sHTkxRIzdMLsTEjWSFwkiCg3b-EYfM-a3XU3bV_

Băutura tradițională Yeni Raki Ustalarin Karisimi este rezultatul dintre blândețea brandului Yeni Seri și varianta puternică a Ala Raki. Astfel, Yeni Raki Ustalarin Karisimi este o băutură turcească excepțională rezultată în urma procesului de maturare în butoaie de stejar.

Profilul aromatic al lui Yeni Raki Ustalarin Karisimi este reprezentat de parfumul de stafide cu note de vanilie, iar gustul este puternic și energizant în care se regăsesc nuanțe de vanilie și fructe uscate.

rIFq_TJcwjOidZM698ADJECz8ZKtOGTrYAi-O_gY

Momentul în care te strângi împreună cu familia și prietenii este cel mai potrivit pentru a încerca Yeni Raki.

Have a nice drink sau Șerefe!

Surse foto:

1. https://pixabay.com/photos/alcohol-appetizer-raki-melon-4343820/

2. https://yabangee.com/raki-dos-donts/

3. https://yabangee.com/raki-dos-donts/

4. https://edition.cnn.com/travel/article/turkey-signature-drink-raki/index.html

5. https://edition.cnn.com/travel/article/turkey-signature-drink-raki/index.html

6. https://edition.cnn.com/travel/article/turkey-signature-drink-raki/index.html

7. https://alcooldiscount.ro/ro/yeni-raki-07-l.html

8. https://alcooldiscount.ro/ro/yeni-raki-ala-07l-47.html

9. https://alcooldiscount.ro/ro/yeni-raki-seri-45-07l.html

10.https://alcooldiscount.ro/ro/bautura-traditionala-yeni-raki-ustalarin-karisimi-455-alc-07l-turcia.html