Ultima actualizare in 31 ianuarie, 2022 la 03:54 pm
Timp de citit: 3 minuteÎn prezent, moldovenii sunt extrem de pricepuți si apreciați în domeniul fabricării vinurilor, dar nu puțini sunt cei care au descoperit priceperea acestora și în prepararea berii. Berea Chișinău are o istorie interesantă pe care urmează să v-o împărtășim.
În prezent, fabrica de bere Chișinău aparține Efes Beverage Group și a luat naștere în 1974, prin fuzionarea primei fabrici de bere din Republica Moldova (1873), fondată de un german, și compania actuală. De-a lungul timpului, datorită modernizărilor continue, calitatea berii Chișinău a fost întotdeauna îmbunătățită, motiv pentru care a câștigat și numeroase premii.
Berea Chișinău produsă de moldoveni are un extract primar de 11% și se bucură de o concentrație a alcoolului de 4,5%. Moldovenii se mândresc cu faptul că folosesc doar cele mai bune soiuri de malț și hamei în fabricarea acestei beri și că tocmai gustul puternic de malț este acela care o face foarte ușor de băut. Chișinău Blondă, de exemplu, este un Pilsner Lager ușor, ce provoacă o spumă extrem de plăcută, densă, cu mici bule ce eliberează un parfum plăcut de cereale atunci când este turnată în pahar.
Cei de la fabrica Chișinău oferă spre consum o gamă de nouă produse ce abia așteaptă să fie testate și apoi apreciate de către pasionații de bere:
- Chișinău Blondă
- Chișinău Aurie Originală
- Chișinău Brună
- Chișinău Draft
- Chișinău Fără Alcool
- Chișinău Radler Natural
- Chișinău Radler Natural Grapefruit
- Chișinău Radler Zero
- Chișinău Specială Tare
La fel ca-n cazul vinurilor, o bere trebuie degustată, savurată și apreciată. Începând încă de la miros, unde poți afla felurile de malț folosite, dar și doza de hamei pe care berea o conține, până la culoare și spuma pe care aceasta o ridică. Un detaliu pe care puțini îl iau în considerare atunci când gustă o bere este temperatura la care aceasta a fost păstrată. Este foarte important ca berea pe care o bei să fi fost păstrată în condițiile recomandate de producător, și, totodată să o savurezi la o temperatură potrivită.
Evident, tuturor ne place o bere rece, însă trebuie să nu uitam ca atunci când alimentele pe care le consumăm sunt prea reci, receptorii gustativi nu mai funcționează la capacitate maximă, deci, nu ne putem bucura de întregul gust pe care produsul consumat ni-l poate oferi. În general, la berile blonde, producătorii recomandă consumul de la frigider, iar în cazul berilor brune/negre acestea ar trebui servite la o temperatură apropiată de cea a camerei.
Dacă ești un împătimit al berii sau pur și simplu vrei să afli mai multe despre cum se produce berea Chișinău, oamenii de acolo ți-au pregătit tururi introductive în fabrică. Astfel, poți alege să faci un tur de o oră și jumătate (tur express) sau tur de trei ore (tur lung) și vei afla cu exactitate etapele de producere a berii Chișinău.
Întreg procesul îți va fi prezentat: de la cum este spart malțul, când se adaugă hameiul și până unde fermentează berea, unde este îmbuteliată, pasteurizată și etichetată. Partea cea mai bună? Momentul degustării berilor. La finalul tururilor, vei avea posibilitatea de a degusta toate sortimentele celor de la Chișinău.
Totuși, dacă nu ai posibilitatea să ajungi în Republica Moldova în viitorul apropiat, te așteptăm pe la AlcoolDiscount unde vei regăsi sortimentele berilor Chișinău și unde te poți bucura de gustul autentic moldovenesc.