Ghidul complet pentru a deveni un expert în vinuri

Ghidul complet pentru băutorii de vin: învață cum să devii expert în vinuri

Ultima actualizare in 10 martie, 2023 la 10:58 am

Timp de citit: 5 minute

Pentru consumatorul obișnuit, vinul este cea mai imprevizibilă dintre băuturi, iar pentru un cunoscător, cea mai complexă sursă de informații. Noi ne dorim ca toți consumatorii să cunoască tainele vinului. Indiferent că sunteți debutanți sau fascinați de lumea vinului, oricând este bine să vă îmbunătățiți cunoștințele! Să începem cu acest ghid al băutorilor de vin:

Să pornim cu elementele fundamentale ale vinului, nu-i așa?

Pentru a începe acest ghid al băutorilor de vin, vom lămuri care sunt elementele fundamentale ale vinului. Scriitorul Roger Scruton susține că vinul este la fel de vechi ca și civilizația. Cine îl poate contrazice? Ei bine, vinul este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice cunoscute de om. Este obținut prin fermentarea mustului de struguri sau chiar a altor fructe precum merele, prunele, afinele etc. Dar acest lucru îl cunoșteați deja. Sau nu?

Acum, că tot am lămurit acest lucru, să învățăm în continuare: 

  • Vinul are trei culori principale. Iată care sunt acestea: roșu, alb și roze. Vinul roșu este cunoscut pentru aroma sa îndrăzneață și intensă. Vinul alb este considerat mai răcoritor și mai ușor din punctul de vedere al gustului, comparativ cu cel roșu. Vinul roze este un amestec dintre cel roșu și cel alb.
  • Strugurii din care se obține vinul au forme și soiuri diferite: vinul este obținut din struguri speciali, nu din aceia tipici care se vând în băcănii. Strugurii de vin au etimologie latină (Vitis vinifera) și sunt cunoscuți pentru pieile groase. Sunt  mici, dulci și conțin semințe.
  • Culoarea unui vin este determinată de contactul pe care sucul de struguri (mustul) îl are cu pieile. 
  • Vinurile care sunt fabricate din mai multe tipuri de struguri se numesc amestecuri de vinuri . Merită subliniat faptul că amestecul de struguri de vin nu reduce neapărat calitatea vinului.
  • Fiecare categorie de vin (roșu, alb sau roze) are propria temperatură de servire: vinul roșu se servește de obicei la temperaturi mai reci decât temperatura camerei, între 15-20° C. Vinul alb este servit la temperaturi ușor mai calde decât temperatura frigiderului, între 7-12° C, iar vinul roze se consumă la temperaturi cuprinse între 7-9° C.
  • Aromele unui vin pot fi evaluate de la dulci la seci, cu excepția cazului în care sunt vinuri spumante. Nu toate vinurile au aceeași aromă. Vinurile merg pe un spectru de la dulce până la sec.

În mod cert, există mai multe informații pe care ar trebui să le cunoașteți, dar considerăm utile aceste caracteristici fundamentale ale vinului pe care  tocmai le-am prezentat. Fie că doar beți din când în când, fie că sunteți expert în arta vinului, această acțiune trebuie să fie plăcută. Astfel noi am pregătit o listă a instrumentelor necesare oricărui consumator de vin. 

Veți avea nevoie de următoarele:

  • Un tirbușon. Doar vreți să scoateți dopul de plută al sticlei, nu? Mai mult, dacă nu vreți ca bucățile dopului de plută să ajungă în sticla de vin, tirbușonul este ustensila ideală pentru a împiedica să se întâmple acest lucru. Că tot a venit vorba, este imperios să menționăm că există și desfăcătoare electrice pentru cei neîndemânatici!
  • Dop pentru vidat. Se întâmplă uneori să nu reușiți să beți o sticlă întreagă de vin, așa că există soluția salvatoare pentru ca vinul rămas să își păstreze aroma și să nu oxideze. De asemenea, există și dispozitive pentru vidarea sticlei de vin rămase!
  • Un termometru. Pentru a consuma vinul la temperatura potrivită, veți avea nevoie de un termometru pentru sticla de vin. 
  • Un aerator de vin. Aeratoarele de vin accelerează procesul de aerare și ajută la eliberarea aromei.
  • Un decantor de vin. Pentru a crea un decor elegant, un decantor de vin este soluția ideală.
  • Pahare de vin. Sunt elemente indispensabile, special concepute pentru vin. Elegante, cu picioare lungi pentru prindere și pentru obstrucționarea încălzirii vinului, paharele de vin fac din micul vostru moment o încântare.

Noi știm că există și consumatori mai puțin experimentați în alegerea celor mai potrivite instrumente, dar care își doresc să se bucure cu adevărat de un vin bun. Pentru aceasta, recomandarea noastră este să achiziționați un kit complet de vin. Astfel, decizia va fi, cu siguranță, mai ușoară. 

Să învățăm să degustăm un vin! Recomandările noastre pentru degustarea vinului

Degustarea unui vin este specială, căci este un proces în care trebuie să apreciați cu ajutorul gustului, mirosului și chiar văzului calitățile pe care le are vinul respectiv. Iată recomandările noastre cu privire la modul de a gusta vin precum o face un somelier: 

  • Observați cu atenție vinul. Abordarea vizuală este importantă în analizarea culorii vinului, a fluidității lui și chiar a ambalajului sticlei. Pentru acest lucru trebuie să turnați vinul din sticlă într-un pahar.
  • Mirosiți-l și descoperiți-i aromele. Și abordarea olfactivă are o deosebită însemnătate, căci așa vei simți aromele primare și chiar secundare ale vinului. 
  • Gustați-l. Aceasta este ultima parte a degustării vinului. Abordarea gustativă îi permite vinului să-și spună povestea. După aceea, trebuie doar să vă lăsați imaginația și simțurile să vă ghideze. 

Cu ce alimente combinăm vinul? Sfaturile noastre cu privire la îmbinarea vinului cu alimentele

Deși nu este o știință exactă, există totuși câteva reguli bune de urmat în combinarea vinului cu preparatele. Iată-le:

  • Carnea roșie se potrivește cu vinul roșu, iar carnea albă merge cu vinul alb. Este cel mai vechi truc și chiar funcționează. Dacă nu sunteți sigur în privința asocierii vinului cu preparatele, încercați-l și nu veți da greș!
  • Vinurile dulci se asociază cu salatele și cu alimentele sărate. Dulceața vinului echilibrează aromele sărate ale preparatelor!
  • Fructele de mare se potrivesc de minune cu vinurile albe seci. Iubitorii de fructe de mare ar trebui să cunoască acest mic șiretlic. Aromele ușoare ale vinului se potrivesc cu fructele de mare, scoțându-le în evidență savoarea.
  • Vinurile dulci se asociază cu fructele sau cu brânzeturile sau se beau ele însele!

Ținând cont de sfaturile noastre, puteți găsi mai multă plăcere în fiecare sticlă de vin pe care o beți! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *