Istoria Hennessy – Născut în Irlanda, crescut în Franța

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 01:54 pm

Timp de citit: 5 minute

Hennessy este unul dintre cei mai respectați și populari producători de coniac din lume. Dacă sunteți un fan al coniacului, există șanse mari să fi încercat de-a lungul anilor unul dintre sortimentele lui Hennessy. Dar ce știi despre istoria acestui brand? Ai crezut vreodată că numele lui sună mult mai irlandez decât francez? Ei bine, există un motiv pentru asta.

Fondată în 1765, Casa Hennessy își are originea în viziunea unui om, Richard Hennessy. „De mai bine de două secole, opt generații ale familiei Hennessy și șapte generații ale familiei Fillioux au lucrat împreună pentru a asigura calitatea și consecvența coniacului nostru”, spune Yann Fillioux, Master Blender Hennessy a 7-a generație.

Richard Hennessy - Wikipedia

Hennessy s-a născut în Irlanda (de unde și numele de familie) și s-a mutat în regiunea Cognac, din Franța, pentru a deschide o distilerie. Împreună cu o mână de parteneri, a distilat și exportat băutură în Irlanda, Anglia și nu numai. După opt generații, distileria este încă condusă de familia Hennessy.

Compania a sărbătorit recent 250 de ani și succesul său poate fi atribuit perseverenței. „Rezultatul valorilor pe care casa de cognac le-a confirmat de la crearea sa: un savoir-faire unic, o căutare constantă a inovației și un angajament de neclintit față de creație, excelență și moștenire”, spune Fillioux. „Aici, la Hennessy și din 1765, luăm foarte în serios producerea cognacului și continuăm să facem acest lucru cu ochii aținți asupra viitorului.”

Pentru cei care nu știu, istoria familiei Fillioux cu Hennessy datează de aproape cât timp există societatea în sine. „Istoria Hennessy este perfect surprinsă în colaborarea și pasiunea comună a celor două familii – Hennessy și Fillioux – un parteneriat neîntrerupt care se extinde în șapte generații care datează din 1800, când familia Hennessy a cerut lui Jean Fillioux, strămoșul meu, să se alăture companiei ca primul Master Blender al mărcii ”, spune Fillioux.

Toate strugurii folosiți pentru a crea coniac Hennessy sunt născuți din solul unic al regiunii Cognac din jurul râului Charente. Sarcina lui Jean Fillioux era să se asigure că numai cognacul de cea mai înaltă calitate era îmbătrânit în cele mai bune butoaie de stejar francez. Acest moment a pecetluit relația care avea să devină în curând moștenirea Hennessy / Fillioux. „Sunt a șaptea generație a familiei mele care amesteca coniac Hennessy și îl pregătesc în prezent pe nepotul meu și membru al Comitetului pentru degustare (Renașterea Comitetului de degustare), Renaud Fillioux de Gironde, pentru a duce în cele din urmă a opta generație Master Blender.”

Când Fillioux s-a alăturat lui Hennessy, era un tânăr (doar 19 ani) și a fost într-adevăr impresionat de întreg procesul. În 2016, a sărbătorit 50 de ani la Hennessy. „Este o onoare să continuăm o moștenire atât de bogată de măiestrie, una care este de neegalat în lumea coniacului și una de excelență care a fost purtată de atâtea generații”, spune Fillioux.

Hennessy se străduiește constant să creeze cele mai bune coniacuri din lume. Fac acest lucru din 1765 (cu unsprezece ani înainte de semnarea Declarației de Independență). „Cu cea mai mare și mai veche bibliotecă de eaux de vie, am reușit să obținem o moștenire și o tradiție de renume, cu profiluri de aromă constant îmbogățite de-a lungul deceniilor”, spune Fillioux. „Este într-adevăr moștenirea unică ancorată pe o bogată moștenire familială, care ne determină succesul de astăzi și servește drept inspirație pentru viitor.”

Eaux-de-vie sunt băuturi spirtoase individuale distilate din struguri din doar cele mai fine regiuni de cultivare din Cognac, care sunt îmbătrânite apoi în butoaie de stejar francez și amestecate meticulos pentru a crea coniac Hennessy. La Hennessy, ei sunt ghidați atât de un angajament legat de tradiție față de calitate, cât și de un spirit antreprenorial care îi provoacă continuu să găsească modalități de a încânta și inspira consumatorii.

RICHARD HENNESSY

La vârsta de 20 de ani, Richard Hennessy a plecat de la Ballymacmoy House în Franța, în 1724 pentru a lupta în armata franceză a regelui Ludovic al XV-lea. El a suferit răni în bătălia de la Fontenoy din 1745, în care francezii au fost victorioși, deși brigada irlandeză a suferit unele dintre cele mai mari victime pe partea franceză.

The History of Hennessy: Born In Ireland, Raised In France

S-a stabilit apoi în regiunea Cognac, pe malurile râului Charente, unde a început să distileze vin pentru a produce cognac. Astfel, s-a născut coniacul Hennessy. Cu ce ​​a început Richard Hennessy, fiul său, James, a alergat, iar până în anii 1800, Hennessy a încheiat tranzacții cu comercianți din Londra și New York, marcând începutul unui imperiu global de băuturi care a sărbătorit 250 de ani de la deschidere în 2015.

Astăzi, 60 de milioane de sticle de Hennessy sunt vândute în 120 de țări din întreaga lume în fiecare an. Fără îndoială, Richard Hennessy ar fi mândru.

CUM ESTE FĂCUT HENNESSY COGNAC

Ca orice alt coniac, Hennessy este obținut din struguri de struguri crescuți în regiunea Charante din Franța. Cu un sol calcaros, pietros și clima temperată însorită, regiunea este perfectă pentru cultivarea viței de vie. Gustul Hennessy este format mai ales din struguri Ugni Blanc, care au predominat ca struguri în regiunea Cognac.

Strugurii se presează pentru a obține sucul care este lăsat să fermenteze timp de două sau trei săptămâni folosind procese moderne de fermentare, de obicei, în octombrie. La suc se adaugă drojdie, ceea ce ajută la transformarea zahărului din suc în alcool de aproximativ 7% la 8%. Sucul fermentat este apoi distilat printr-o metodă testată în timp, care folosește în continuare un procesul Charentais. Trebuie efectuate două distilări; eau-de-vie rezultat este o băutură incoloră cu 70% volum de alcool.

Mastering the taste of history – lesdeux.com

Odată ce distilarea este terminată, băutura este apoi păstrată în butoaie special pregătite. Lemnul este perfect pentru îmbătrânirea coniacului datorită conținutului redus de rășină. Pe măsură ce coniacul interacționează cu butoiul și aerul, acesta pierde atât alcoolul, cât și apa – mai mult alcool decât apa, astfel încât se reduce la 40%.

De-a lungul perioadei de îmbătrânire, butoaiele sunt prelevate în mod regulat, coborând un flacon de sticlă numit „prouvet” într-o deschidere pe butoi, conform unui plan stabilit de Master Blender. Un proces de îmbătrânire durează uneori secole (modalitatea aleasă).

Vârsta coniacului este calculată ca cea a celei mai tinere componente utilizate în amestec. Amestecul este de obicei de vârste diferite și din diferite zone locale. Odată ce coniacul amestecat este gata, este apoi îmbuteliat și gata de vânzare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *