Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 12:16 pm
Timp de citit: 5 minuteWhisky-urile single malt pot obține toate premiile, dar adevărul este că cele mai vândute whisky-uri care ies din Scoția sunt de fapt amestecurile (blended). Totuși, single malțurile vorbesc mai bine despre caracterul unei distilerii dintr-o anumită regiune a Scoției, din motive evidente.
Totul, de la apă până la boaba de orz folosită, afectează distilatul, iar de acolo, tipul, dimensiunea butoiului și locația depozitului determină ce gust va avea de fapt whisky-ul, odată ce va fi matur și gata de îmbuteliat. Cu toate acestea, un scotch amestecat împrăștie caracteristicile și aroma whisky-ului original prin combinarea acestuia cu alte whisky uri din diverse distilerii.
Ce înseamnă single malț?
„Single malt” înseamnă că whisky-ul provine dintr-o singură distilerie și este obținut din orz 100%. Așadar, Glenfiddich 12, de exemplu, poate fi un amestec de câteva sute de butoaie, dar toate provin din distileria Glenfiddich, iar declarația de vârstă de 12 ani se referă la cel mai tânăr whisky din mix.
În Scoția există cinci sau șase regiuni diferite de whisky, în funcție de cine întrebați, fiecare având propriul său caracter – Lowlands, Speyside, Highlands, Campbeltown, Islay și Islands. Nu, nu toate single malțurile sunt afumate, deși Islay este cunoscut în special pentru utilizarea turbei în procesul de malțare, ceea ce conferă whisky-ului său aroma afumată. (Turba este măsurată în ppm, sau părți pe milion; cu cât este mai mare ppm, cu atât va fi whisky ul va fi mai afumat.)
Din punct de vedere legal, o cantitate mică de caramel poate fi utilizată pentru consistența culorii single malțurilor, însă unii oameni se opun cu fermitate, considerând că această practicănhjui89 afectează aroma, în timp ce alții susțin că nu face nicio diferență notabilă. Această nefolosire a caramelului pentru colorarea băuturii reprezintă un motiv de mândrie pentru distileriile care nu folosesc această metodă.
În fine, haideți să vedem care sunt cele mai bune whisky uri single malț pentru 2019:
Highland Park.
Highland Park este cunoscut pentru câteva lucruri care sunt unice în industria whisky-ului scotch – și anume, locația sa de la distanță, Orkney, ceea ce face ca distileeria să fie cea mai nordică a Scoției (să învingă Scapa cu aproximativ o milă). Whisky-ul este, în general, moderat în ceea ce privește folosirea turbei și maturat în butoaie „condimentate” sherry și butoaie de bourbon utilizate.
Gama de bază aici, în România, este formată din whisky-uri de 12 și 18 ani, ambele ambele fiind foarte plăcute, echilibrând fumul turbei cu arome bogate de fructe uscate. Acest whisky provine atât din butoaie de sherry pentru umplere primă, cât și pentru reumplere și este îmbuteliat printr-o manieră prin care rezultă o aromă mai ușoară și mai puțin afumată, perfectă pentru cocktail-uri. Și, dacă tot am menționat mai sus, să știi că Highland Park nu adaugă colorant whisky-ului său.
Aberlour.
Aberlour este un malț excelent, dar deseori trecut cu vederea. Este deținut de compania franceză de băuturi Pernod Ricard (de asemenea, proprietarul The Glenlivet, Chivas și Royal Salute). Această mică distilerie folosește maturarea dublă a butoiului pentru cea mai mare parte a băuturilor sale, ceea ce înseamnă că whisky-ul care intră în sticlele sale de 12, 16 și 18 ani este maturat atât în butoaiele bourbon cât și în butoaie sherry înainte de a fi amestecat și îmbuteliat.
Influența sherry devine mai intensă odată cu vârsta, atingând apogeul la 18 ani. Dar dacă sunteți într-adevăr în căutarea unei bombe de sherry, încercați excelentul Aberlour A’Bunadh. Acest whisky de non-vârstă este învechit în întregime în butoaie de sherry Oloroso, rezultând cu o intensitate delicioasă. Este bogat în aromă și bogat în alcool, dar se bea ușor, în ciuda faptului că este o băutură grea.
The Balvenie.
William Grant & Sons are două distilerii învecinate chiar în afara orașului Dufftown din Speyside: Glenfiddich, mai mare și Balvenie, mai mică. Balvenie este probabil cea mai „delicată” și unică dintre cele două, din punct de vedere al aromei, deși Glenfiddich este mult mai popular. David Stewart, maestrul de malț de la Balvenie, a lucrat în industrie de mai bine de jumătate de secol și încă vine cu noi creații.
Una dintre realizările sale încununate a fost DoubleWood 12, care a fost lansat în 1993. Whisky-ul este îmbătrânit timp de 12 ani în butoaie ex-bourbon, ținut timp de nouă luni în butoaie de sherry Oloroso și apoi transferat în „tunuri” mari pentru a permite lichidului să se amestece.
Whisky-ul în vârstă de 14 ani este maturat în butoaie de rom cu note de fructe delicioase. Există și altele care să încearcă să atingă succesul acestuia, inclusiv unele variante afumate, un profil de aromă care nu este în mod normal asociat cu distileria. Și Port Wood, un whisky în vârstă de 21 de ani, care costă câteva sute de dolari, are potențial pentru a fi una dintre cele mai bune sticle din gama Balvenie.
Laphroaig.
Scotch-ul cu turbă poate fi o problemă ce divide foarte rapid consumatorii de whisky. Unii oameni adoră aroma afumată, care care le învăluie nările în cele mai plăcute forme, în timp ce alții cred că are un gust de..cauciuri arse. Există diferite niveluri de turbă, desigur. Laphroaig, din regiunea Islay din Scoția, cunoscut pentru scotch-ul afumat, se încadrează în jurul valorii de 45 ppm, ceea ce face ca acesta să fie un whisky destul de puternic afumat.
Tânăra de 10 ani din gama Laphroaig este un whisky de bază pe care îl găsești la majoritatea barurilor și magazinelor de băuturi alcoolice și este o alegere solidă, plină de alge, vanilie și arome de fum la grătar. Lore, pe de altă parte, este o sticlă gustoasă, un amestec de whisky cu vârste cuprinse între șapte și 21 de ani, îmbătrânit în cinci tipuri diferite de butoaie, inclusiv butoaie de sherry.
Dacă aveți bani de cheltuit, variantele mai în vârstă sunt nivelul la care whisky-urile încep să adopte arome de neratat. La 27, 28 și 30 de ani, Laphroaig încă aduce aroma puternică afumată, dar pe lângă aceasta, vine cu decenii de maturizare ce permit să intre în joc o serie de alte elemente care nu se văd imediat în unele dintre sticlele mai tinere.