VINURILE MOLDOVENEȘTI CARE CUCERESC LUMEA

Ultima actualizare in 31 ianuarie, 2022 la 03:52 pm

Timp de citit: 4 minute

     Cu o istorie extrem de bogată în spate și o experiență vastă, moldovenii reușesc și în anul 2022 să surprindă întreaga lume prin calitatea vinurilor pe care le exportă. Și dacă în trecut aceștia exportau doar pentru Rusia, lucrurile sunt complet schimbate în prezent.

     Pentru a demonstra calitatea de care se bucură produsele lor, moldovenii au participat anul trecut la „Competiția Rosé”, unde „vinurile produse în Moldova, România și Ucraina — 38 de mostre în total — au fost analizate comparativ, pentru a identifica integrarea lor cu tendințele de producție a vinurilor rosé la nivel mondial”, conform afirmațiilor reprezentanților Ministerului Agriculturii.

     Când spui „vin moldovenesc” te gândești atât la vinurile moldovenești produse în Republica Moldova, dar și cele produse în Moldova, România. Totuși, Republica Moldova are o industrie a vinului extrem de bine dezvoltată, cu o suprafață de aproximativ 150 de mii de hectare cultivate cu viță de vie, din care circa 110 mii sunt destinate producției comerciale. Destul de interesant, nu? J

     Mai interesant decât asta este ceea ce se întâmplă cu restul hectarelor nefolosite pentru producția comercială. Vorbim de 40 de mii de hectare de viță de vie pe care le regăsim în curțile sătenilor, pe terenurile din apropierea caselor, ce sunt folosite strict pentru a produce vin de casă. Multe dintre familii au chiar rețete proprii de producere a vinului de casă pe care le transmit din generație în generație. 

     În Moldova există trei regiuni extrem de potrivite (datorită climatului și solurilor) pentru cultivarea viței de vie. Acestea sunt:

  •          Regiunea Codru (poziționare geografică Centru) cu soluri bogate în calcar tocmai potrivite pentru multe soiuri albe de struguri și Pinot Noir.
  •          Regiunea Valul lui Traian – Denumirea vine de la fortificațiile antice care astăzi arătă asemenea unor valuri de pământ aflate pe Câmpia de Sud, situată la sud Vest Moldovei. Clima fierbinte, soluri cenușii.
  •          Regiunea Ștefan Vodă –  Recunoscută drept regiunea Purcari este situată pe terasele râului Nistru, Sud-Estul țării. Această regiune este unică datorită climatului potrivit pentru multe soiuri nobile.  Situată foarte aproape de Marea Neagră, brizele dinspre mare crează condiții de invidiat privind plantarea viței-de-vie, inclusiv a solurilor roșii și tinere (aluviale). În această zonă se găsesc cele mai multe vinării mici. (sursa: wikipedia.com)

     Moldovenii sunt atât de pricepuți la fabricat vin, încât 12% din totalul de exporturi al Moldovei și 3% din Produsul Intern Brut este reprezentat doar de producția de vin. Iar, statul moldovean a decis în 2012-2013 să se implice masiv în această producție, modificând legislația Republicii în așa manieră încât restricțiile ce stăteau în calea succesului micilor producători au dispărut. Această măsură a schimbat întru totul producția de vin din Moldova, în sensul că aceasta s-a triplat.

     Acum, datorită creșterii numărului de producători de vin, pe piață au apărut diverse noi sortimente de vinuri, fie ele „de autor”, experimentale sau uneori în serii foarte mici.

     Totodată, Moldova are cel puțin 12 crame care așteaptă în fiecare zi curioșii într-ale producerii vinului pentru a le prezenta îndeaproape întreaga colecție și pentru a le explica procesul prin care trec strugurii încă de când sunt culeși și până ce sunt transformați în vin.

      Una dintre aceste crame moldovenești extrem de apreciate nu doar pe piața națională, dar și pe cea internațională (și intergalactică) este crama Château Cojușna sau Castel Cojușna, situat la aproximativ 15 km de Chișinău. Dacă ajungi acolo, ai să te bucuri de nu mai puțin de patru săli destinate degustărilor, o galerie a vinurilor de colecție, dar și o vizită la beciurile de păstrare și învechire.

     CASTEL COJUȘNA MERLOT D.S

     Este un vin care are ca principal punct de plecare „arta de a respecta tradițiile”. Altfel spus, este un vin cu vechime, roșu, demisec, cu un buchet de pomușoare. Se recomandă servirea acestuia la temperaturi de +16°C- +18°C, alături de preparate delicioase din carne roșie și vânat și soiuri de cașcaval dintre cele mai bune.

     CASTEL COJUȘNA SAUVIGNON BLANC D.S

     Așa cum îl introduce și numele, acest vin este un vin alb, demisec, cu o culoare galben pai și o aromă complexă de nunațe de măr copt. Producătorii ne recomandă să îl consumăm în combinație cu fructe de mare, dar și brânzeturi. Temperatura ideală de servire: +10°c- +12°C. 

     Provenind din aceeași Moldovă, avem un alt vin ce reușește să cucerească întotdeauna atât prin gust, cât și prin eleganța aspectului. Este vorba de vinul celor de la „Castel Mimi”, un vin cu o istorie îndelungată, ce a luat naștere pe pământul basarabean încă de pe vremea dominației țariste. „Castel Mimi” a fost creat de ultimul guvernator al Basarabiei secolului XX, Constantin Mimi, un personaj ce era cunoscut drept unul dintre cei mai bun viticultori ai vremii.

     CASTEL MIMI CABERNET SAUVIGNON ROSE SEC ROZ

     Acest vin produs de către cei de la „Castel Mimi” este un vin excepțional, delicat și echilibrat, cu un mix frumos de parfumuri florale și arome de căpșune. Așa cum îl descriu creatorii lui, acest vin are o culoare plăcută, „roz-antic” și un gust plin, cu o aciditate echilibrată, ce maschează ușor senzația de dulce. Totodată, producătorii recomandă servirea acestuia la o temperatură de +10°c- +12°C, la care poți adăuga fie niște bruschette, pateuri, fructe de mare, langusta sau pește la grătar. Rezultatul va fi același: vei savura un vin bun și nu vei fi dezamăgit.

     CASTEL MIMI PASTORAL

     Vinul pastoral al celor de la „Castel Mimi” se laudă cu producerea sa cu ajutorul tehnologiilor tradiționale, folosite din moși strămoși. Este un vin plin de noblețe, cu o culoare rubiniu închis și o textură catifelată. Buchetul este bogat, cu nuanțe de prune uscate, ciocolată și vișine uscate și, fiind aprins și vioi, producătorii recomandă consumul acestuia la o temperatură de +10°c- +12°C, pentru a îi putea simți cu adevărat aroma inconfundabilă.

     Tu ești un fan al vinurilor moldovenești? Dacă da, spune-ne care-i preferatul tău! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *