Ultima actualizare in 10 septembrie, 2020 la 11:36 am
Timp de citit: 6 minuteSursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/oameni-om-femeie-sticl%C4%83-vin-2572965/
Rețetele culinare care includ vin ca și ingredient sunt nenumărate. Fie că alegi să pui puțin vin roșu peste o simplă friptură de vită sau vrei să pregătești o rețeta celebră precum este coq au vin trebuie să cunoști câteva reguli generale ce țin de asocierea ingredientelor cu băutură. Regulile le vom afla împreună din acest articol, însă nu ne vom opri aici ci îți vom dezvălui și câteva rețete care se prepară fie cu vin roșu, fie cu vin alb.
Alegerea vinului potrivit în bucătărie
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/vin-restaurant-b%C4%83utura-3219850/
Asocierea vinului cu preparatele culinare se bazează pe un criteriu esențial ce ține de culoare acestuia: așadar, vinul roșu se potrivește perfect cu fripturile, rețele în care se folosesc carnea de vită sau carnea de porc, și în general mâncărurile grele. Pentru pește, pui, paste sau preparatele ușoare în general este cel mai potrivit vinul alb. În ceea ce privește alegerea vinului pentru gătit, sunt câteva aspecte care trebuie evitate:
- Nu alege niciodată un vin generic de masă pentru că acesta este preparat din soiuri inferioare produse în masă, iar calitatea lor nu se ridică la standardele pentru gătire.
- Nu uită că vinul trebuie să îmbunătățească aromă mâncării, chiar dacă este folosit ca și ingredient.
- Nu folosi vin din care nu ai bea. În general, în majoritatea rețetelor vei vedea că ai nevoie de 250-300 de mililitri, restul îți rămâne ție.
Despre modurile de folosire a vinului în bucătărie putem povesti foarte mult. Spre exemplu, un vin roșu de calitate ridicată poate fi baza pentru marinarea cărnii înainte de preparare, obtinand astfel o aromă mai intensă. Vinul alb adăugat peste pește la cuptor va îmbunătăți considerabil rezultatul final. De asemenea, legumele se pot găti cu un vin alb dulce.
Iar acum că știm regulile generale pe care trebuie să le urmăm, hai să vedem și câteva rețete pe care le poți încerca oricând acasă.
Rețete culinare cu vin roșu
Așa cum am spus și mai sus, vinul roșu se potrivește perfect cu fripturile, carnea roșie sau deserturile consistente. Acestea oferă o aromă și un gust deosebit preparatului final. Rețele propuse de noi sunt extrem de potrivite pentru prânz sau cină.
Friptură de curcan cu sos de vin roșu
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/_G75sGc0LeQ
Friptură de curcan cu sos de vin roșu este un fel principal care se prepară foarte ușor. Rețeta prezentată mai jos se potrivește perfect pentru 8 porții.
Friptură de curcan cu vin roșu- Ingrediente
- o ceapă tăiată sferturi
- frunze de dafin
- un curcan pregătit pentru copt, aproximativ 4-5 – – 5.6 kg
- o cantitate de umplutură
- 85 g unt topit
- 1 vârf de cuțit de nucșoară măcinată
- 10 felii de bacon
- 1 pahar de vin roșu
- sare, piper
Friptură de curcan cu vin roșu- mod de preparare
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să aprinzi cuptorul pentru a avea timp să se încingă. Umple curcanul cu sferturile de ceapă și două frunze de dafin.. Poziționează jumătate de umplutură sub pielea de pe piept și leagă ciocanelele curcanului cu ață alimentară. Cântărește curcanul umplut și stabilește timpul de coacere: sunt recomandate 40 de minute pentru fiecare kilogram.
Pune o folie de aluminiu în tavă de friptură și așează deasupra curcanul. Unge pieptul cu unt, presară nucșoară, sare și piper. Acoperă pieptul cu feliile de bacon, tornă vinul și învelește curcanul cu marginile foliei.
Folia de aluminiu se deschide cu 90 de minute înainte de finalul timpului alocat pentru coacere. Cu 30 de minute înainte de final se pun și chifteluțele formate din restul de umplutura.
Pentru a testa dacă friptură de curcan este gata, înțeapă carnea de pe pulpe cu o furculiță. Dacă zeamă este încă rozalie, mai lasă friptură la cuptor încă 15 minute și testează din nou.
Când friptura este gata, scoate-o din tavă și așeaz-o pe un platou împreună cu chifteluțele din umplutură și acoper-o cu o folie de aluminiu, peste care se așează prosoape de bucătărie că să rămână caldă.
Lasă friptură deoparte 30 minute înainte de a o tăia. Decoreazp cu frunze de dafin și servește.
Și pentru că o masă nu este completă fără desert, am mai pregătit pentru tine o rețetă cu vin roșu.
Chec cu vin roșu și ciocolată
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/RPjyNMHDrFY
Această rețetă este un desert ușor, care se prepară relativ repede. Din această rețetă ies 12 porții.
Chec cu vin roșu și ciocolată – ingrediente
- 4 ouă
- 290 gr. de făină
- 200 gr. de zahăr
- 135 gr. de unt topit (dar răcit)
- 100 gr. de ciocolată neagră
- 235 ml de vin roșu dulce sau demisec
- O linguriță cu scorțișoară
- O lingură cu cacao
- Esența de vanilie
- Un plic de praf de copt
- Sare
- Un cub de unt
Chec cu vin roșu și ciocolată- mod de preparare
Unge o tavă specială de chec cu cubul de unt. Pune o lingură de făină, adică 25 de grame și presară pe toată suprafața tăvii.
Pune praful de copt, praful de cacao, scorțișoară și un vârf de linguriță de sare peste cele 265 de grame de făină și amestecă. Tot acum este momentul să pornești cuptorul pentru a se încălzi.
Într-un bol pune ouăle și mixează bine. Adaugă zahărul și continua mixarea până se topește, iar amestecul își va dubla cantitatea.
Adugă și ingredientele uscate ( făina, cacao, praf de copt, scorțișoară și sarea) și omogenizează cu ajutorul unei spatule.
La final adaugă esența de vanilie, untul topit, vinul roșu și ciocolata rasă. Amestecă ușor toate ingredientele până vei obține o compoziție omogenă.
Pune aluatul în forma pentru chec pregătită și introdu tava la cuptor pentru 60 de minute. Nu uita ca după primele 30 de minute să micșorezi focul.
În sfârșit, când prăjitura este gata, scoate-o din cuptor, însă las-o în tavă să se răcească. După răcire, taie în felii pe care serveștele cu zahăr pudră, simple sau cu înghețată de vanilie.
Rețete culinare cu vin alb
Reamintim că vinul alb este destinat preparatelor ușoare. Astfel, am pregătit două rețete foarte simple, pe care le poți încerca oricând.
Pește cu vin alb
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/alimente-fite-coace%C5%A3i-somon-pe%C5%9Fte-865102/
Această rețetă simplă este îndrăgită de foarte mulți oameni. Se potrivește perfect atât pentru prânz, cât și pentru cină.
Pește cu vin alb- ingrediente
- 4 fileuri de pește
- 2 lămâi
- 1 lime
- 1/3 litri de vin alb sec
- 1 ardei iute verde mic
- 5 căței de usturoi
- 2 cepe
- Piper boabe
- Mirodenii
- 2 cuișoare
- Cimbru mărunțit
Pește cu vin alb – mod de preparare
Pentru început, se prepară marinata din vin, zeama de lămâie, una galbenă și lime-ul, jumătate din ardeiul iute tăiat mărunt, usturoiul zdrobit, ceapa tocată, piper boabe și puține mirodenii amestecate. Lasă fileurile de pește să se marineze aproximativ două ore, întorcându-le pe ambele părți de câteva ori.
Scoate fileurile de la marinat, așeză-le într-un vas termorezistent, presară cu cimbru și stropește cu marinata rămasă.
Pune vasul la cuptor și lasă să se pătrundă aproximativ 30 de minute la 180 de grade Celsius, stropind din când în când cu zeama de marinată care îți mai rămâne.
Peștele cu vin alb se servește alături de câteva legume sau simplu. Poftă bună!
Cu acest preparat ușor, se potrivește perfect un desert la fel de simplu și gustos.
Spumă de vin alb
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/S4YyjnffcIQ
Spuma de vin alb este un desert aromat, spumos, fin și extrem de simplu de preparat.
Spumă de vin alb- ingrediente
un ou (albușul)
2 linguri mari de vin alb (dulce sau demidulce)
smantana (175 ml)
1/2 lamaie (coaja rasă și zeama)
o lingură cu vârf de zahăr pudră
o limetă pentru ornat
fursecuri (opțional).
Spumă de vin alb- mod de preparare
Dizolvă zahărul în zeama de lămâie amestecată cu vin, apoi adaugă coajă rasă de lămâie, smântâna și mixează până se formează o pastă cremoasă.
Albușul se bate spumă până se întărește bine, apoi se amestecă încet și treptat cu crema de smântână. Preparatul se pune la frigider câteva ore până se întărește.
Înainte de servire, spuma de vin alb se ornează cu feliile de lămâie. Acesta este un desert excepțional care se poate servi cu fursecuri de ciocolată. Poftă bună!
Dacă mai știi și alte rețete în care se folosește vinul roșu sau alb, scrie-ne în comentarii.