Ultima actualizare in 8 septembrie, 2020 la 04:24 pm
Timp de citit: 5 minuteSursa foto: https://travelmakertours.com/top-craft-beers-with-romanian-food/
Berea este o băutură alcoolică folosită în rețetele culinare încă din cele mai vechi timpuri. În Egiptul Antic, oameniii obișnuiau să folosească berea în preparatele lor pentru că erau de părere că astfel, mâncarea lor a fi mai sănătoasă. Și aveau dreptate!
Astăzi, bucătarii din toată lumea folosesc berea pentru a oferi mai multă savoare mâncărurilor pe care le gătesc. Berea este o băutură alcoolică cu hamei care fragezește și îmbunătățește aroma cărnii de pui, de vită și de iepure, și care se potrivește perfect cu midiile sau creveți. Mai mult decât atât, aceasta oferă o savoare aparte și un gust special anumitor deserturi.
Deoarece cu toții iubim berea, astăzi am selectat 4 rețete culinare, două de fel principal și două de desert, pe care trebuie să le încerci numaidecât. Garantăm că sunt foarte gustoase.
Sote de pui în sos de bere – un preparat senzațional
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/FXaTBYPiJeo
Acest preparat pe lângă faptul că este sănătos, este și ușor de făcut, iar ingredientele folosite sunt la îndemâna oricui. Așadar, această rețetă se potrivește perfect pentru 6 porții.
Ingrediente necesare:
- O caserolă cu piept de pui de 500-600 de grame
- 2 cepe
- 250 de grame de roșii tăiate bucăți
- 400 grame de fasole verde
- 30 grame de unt
- 50 de grame de făină
- 250 ml bere
- 250 ml supă de pui
- 120 de grame de smântână ușoară
- Sare
- Piper
Mod de preparare:
Începe prin a pune fasolea la fiert, în apa deja clocotită, pentru aproximativ 7 minute. Dacă nu ai deja pregătită supa de pui, gătește una numaidecât, după o rețetă simplă, pe care o știi. Într-o tigaie încăpătoare pune untul la incins, adaugă pentru câteva minute puiul la prăjit, completează cu ceapa tăiată solzișori, apoi acoperă totul și lasă pe foc aproximativ 3-4 minute.
După ce au trecut minutele necesare pentru frăgezirea puiului, adaugă supa, fasolea și berea și lasă puțin la fiert. Pune și făina, puțin câte puțin, amestecând încontinuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Adaugă și roșiile și mai lasă puțin la fiert. Când totul este aproape de final, pune smântâna, iar apoi oprește focul.
Rețeta este gata în maximum 30 de minute. Poftă bună!
Friptură de vită în sos de bere – un preparat sofisticat cu o rețetă simplă
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/5yEi8-plSnA
Rețeta propusă mai jos se potrivește perfect pentru o cină la care ai invitați pe care vrei să-i impresionezi. Pe cât de sofisticată pare, pe atât de simplu se prepară.
Ingredientele de care ai nevoie sunt:
- 1 kg pulpă de vită ( de preferat vițel)
- 350 ml bere
- 1 cană supă concentrată din carne
- 1 linguriță de scorțișoară
- 2 cepe mici
- 1 lingură făină
- 1 lingură ulei
- Sare
- Piper
Se prepară astfel:
Taie pulpa de vită în felii, pe care trebuie să le bați ca pentru șnițel, apoi pune-le la grătar. Între timp te poți ocupa de sos. Pune făina în bere, iar ceapa toac-o mărunt și călește-o puțin. După ce este gata ceapa, adaugă și berea amestecată cu făina, pune supa de carne, iar pe măsură ce sosul se îngroașă, adaugă scorțișoara și piperul.
Pe un platou întins, pune carnea de vită, adaugă peste ea puțină sare și toarnă sosul. Pentru decor, poți folosi boabe de piper și pătrunjel verde, pe care îl presari pe deasupra. Simplu, nu? Poftă bună!
Pentru că o masă este completă dacă conține și desert, iată două dintre cele mai îndrăgite deserturi cu bere.
Guinness chocolate brownies – desertul preferat al pofticioșilor
Sursa foto: http://loveeatsleepfood.com/?p=2364
Pe 17 martie irlandezii sărbătoresc ”St. Patrick`s Day”, iar Guinness chocolate brownies este un desert nelipsit. Pentru iubitorii de ciocolată, astăzi le propunem cea mai delicioasă prăjitură.
Ingrediente:
- 100 ml bere Guinness
- 185 grame de ciocolată neagră
- 50 grame ciocolată cu lapte
- 185 grame unt
- 3 ouă
- 275 grame zahăr pudră
- 1 fiolă esență de vanilie
- 85 grame făină
- O jumătate de linguriță praf de copt
- 20 grame de cacao neagră
- 50 grame de fulgi de ciocolată alba
Mod de preparare:
Tapetează o tavă de copt cu hârtie specială pentru copt și presară ciocolata albă tocata în bucăți medii. Folosind tehnica baine marie, topește ciocolata neagră și ciocolata cu lapte, împreună cu untul și berea, iar când este gata, oprește focul, adaugă zahărul, amestecă bine și lasă să se răcească. Bate ouăle bine și încorporează-le în ciocolata topită atunci când este rece. În tot acest amestec, pune făina, praful de copt și cacao.
Toarnă aluatul în tavă și coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, până când trece testul scobitorii. Aluatul ar trebui să se coacă aproximativ 40 de minute, însă cel mai bine folosește scobitoarea.
Prăjitura se servește fie caldă cu înghețată de vanilie, fie rece cu frișcă și fructe.
Poftă bună!
Negresă cu bere neagră Silva
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/uJEjBByA1S4
Berea neagră Silva are un gust aparte, destul de intens și o aromă inconfundabilă. Toate aceste calități se transferă în această rețetă, iar rezultatul final este de-a dreptul încântător.
Pentru negresă cu bere neagră Silva ai nevoie de:
Ingrediente pentru blat:
- 300 g făină
- 75 g cacao
- 1 linguriță bicarbonat
- 2 lingurițe praf de copt
- un praf de sare
- 200 g unt
- 150 g zahăr brun
- 3 oua
- 300 ml bere neagră Silva
Pentru cremă de brânză:
- 400 g cremă de brânză Philadelphia
- 180 g zahăr pudră
- un praf de sare
Pentru siropul de bere:
- 500 ml bere neagră Silva
- 160 g melasa (zahăr brut, nerafinat)
Mod de preparare:
Încălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Folosește o tavă de copt de aproximativ 20 x 30 de centimetri, pe care unge-o cu ulei și tapeteaz-o cu hârtie de copt. Toarnă berea într-un pahar și las-o puțin deoparte. Folosește un pahar gradat și măsoară exact 300 de grame de bere, fără spumă.
Pentru blat, se amestecă făina, cacaua, bicarbonatul, praful de copt și sarea.
Într-un bol mare, amestecă untul moale cu zahărul brun, folosind mixerul. Adaugă pe rând ouăle, iar apoi jumătate din compoziție pune-o deasupra amestecului făcut din prafuri și amestecă bine. Adaugă și jumătate din cantitatea de bere. După ce s-a omogenizat tot amestecul, pune și restul de bere și de amestec și încorporează bine, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Compoziția se pune în tava pregătită anterior și se lasă la cuptor aproximativ 22 de minute.
În acest timp, până când blatul se răcește total, pregătește siropul de bere.
Așadar, toarnă berea într-o oală înaltă, deoarece la fiert spuma se va ridica, și se fierbe la foc mic 2 minute. Se adaugă meleasa din zahăr brun, nerafinat, și se fierb împreună 15 minute. În primele 6 minute, focul trebuie să fie dat încet și amestecă des. Dacă berea se va umfla prea tare, ridică oala de pe foc câteva secunde, până se reașează. După cele 6 minute, siropul va prinde consistență, așa că poți da focul mai tare și mai lasă la fiert 10 minute. După ce este gata, lasă-l la răcit.
Prăjitura se taie în bucăți potrivite, se înțeapă cu o scobitoare și se însiropează, cu lingura, cu siropul de bere rece. Se lasă câteva minute, pentru a intra bine în blat.
Pentru crema de brânză nu trebuie decât să mixezi bine crema, care trebuie să fie la temperatura camerei, împreună cu zahărul pudră și cu 100 ml sirop de bere.
Se pune câte o lingură de cremă pe fiecare bucată, și se stropesc cu o lingură de sirop.
Simplu și delicios. Poftă bună!
Scrie-ne în comentarii ce alte rețete culinare cu bere mai știi.