Ghost Vodka

Totul despre vodka

Ultima actualizare in 4 septembrie, 2020 la 11:38 am

Timp de citit: 6 minute

Sursa foto: https://www.pikist.com/free-photo-xddtg

Un vechi proverb rusesc spune că nu trebuie să bei vodka decât dacă ai un motiv, dar dacă ai la tine o sticlă de vodcă, cu siguranță vei găsi și motivul. Considerată împărăteasa băuturilor alcoolice spirtoase, vodka este o băutură versatilă care poate fi găsită în aproape orice bar al lumii și care poate fi întâlnită într-o mare varietate de arome.

Vodka este apreciată ca fiind o băutură sălbatică pe care trebuie să o înțelegi și să o cunoști pentru a nu o lăsa să te domine. Tocmai din acest motiv, ne-am gândit să-ți prezentăm informații care te vor ajuta să îndeplinești criteriile anterior menționate. Îți garantăm că la final vei privi cu alți ochi această băutură, iar după ce-ți vom prezenta și câteva cocktailuri celebre în care este folosită, sigur îți vom face poftă.

Așadar, să-ncepem! 🙂

Istoria vodcii

Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-sgehy

Originile vodcii sunt destul de misterioase. Mai multe națiuni cum sunt rușii, polonezii, urcrainieni sau finlandezii revendică paternitatea acestei băuturi. Rusia și Polonia sunt cele care se laudă cu tradiție îndelungată de preparare a celui mai râvnit alcool tare din nordul și estul Europei. În traducerea ambelor limbi vodka însemna ”apa mică”, lucru deloc supriznător având în vedere disputa paternității care există între Polonia și Rusia.

Căutând mai adânc în istorie, s-a descoperit faptul că acest tip de alcool provine de  la popoarele slave care au ocupat nord-estul Europei. În aceste zone  temperaturile scăzute au făcut dificil comerțul cu vin și bere, pentru că nu rezistau înghețului iarna. La începutul secolului al XII-lea, vodca era folosită ca anestezic și dezinfectant, fiind distilată din secară. Din anul 1300 începe să se producă și în scop de consum. Mai mult decât atât, în acele timpuri se considera că vodka are un spirit al ei, din acest motiv era întrebuințată la ceremoniile religioase.

Pe măsură ce îi crește popularitatea, vodca nu se mai distila din secară, ci din cartofi, însă, cu timpul, vodka începea să-și pierdă statutul de produs de casă, renunțându-se și la cartofi. Astăzi cele mai multe mărci de vodcă au în compoziție secară, grâu, orz și porumb.

Istoria vodcii este mult mai stufoasă, însă o vom detalia într-o altă rubrică. 

Cum se prepară vodka?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/v4juCEbdmcw

Prima etapă din procesul de producere al vodcii constă în recoltarea cerealelor fermentabile, precum secara sau grâul, dar și cartofii ori fructele pot fi folosite. Produsele culese sunt apoi fierte, în apă proaspătă și filtrată. Tot acest mix este încălzit, pentru ca amidonul să se transforme în zahăr. Rezultatul obținut este un piure care trebuie lăsat la fermentat împreună cu drojdia într-un vas special și transformat în alcool. La fel ca oricare altă băutură spirtoasă, drojdia este necesară pentru fermentație și pentru producerea alcoolului, acest proces durând aproximativ 4 zile.

Produsul fermentat trebuie separat de drojdie și distilat în distilatoare verticale. Acest proces poate fi repetat de câteva ori pentru a rafina băutura. În majoritatea țărilor, legea este cea care impune distilarea de minim trei ori a vodcii. O vodcă distilată mai mult, va avea cu atât mai mare concentrația de alcool, produsul devenind din ce în ce mai pur. În momentul în care se termină procesul de distilare se adaugă apă purificată pentru a se obține procentul de alcool dorit. Totodată, apa este unicul aditiv introdus pentru acest lucru, asemeni procesului de producție al bourbonului sau al scotch-ului.

Produsul rezultat nu are gust sau culoare, la final dovca fiind filitrată printr-o substanță naturală, cum este cărbunele, pentru a-i fi înlăturată orice impuritate. Din tot  acest proces descris mai sus se obține o vodcă de bază, primară. În fucnție de brand și de standardele acestuia, se pot repeta anumite părți ale procesului, pentru obținearea unui produs mai bun.

Majoritatea brandurilor europene se focusează pe conservarea calității cerealelor de bază, în timp ce producătorii occidentali filtrează și distilează împreună cu o aromă. Totodată, unii producători adaugă în final un procent foarte mic de zahăr sau glicerină pentru a potența aromele.

Degustarea vodcii

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/sTogMwKPBuo

Pentru a degusta această bautura originala  trebuie să urmezi câțiva pași simpli, după cum urmează:

Mirosul

Aroma este responsabilă pentru 80% din modul în care percepem gustul.  Un factor extrem de important în decizia de a bea vodka simplă, cu gheață sau într-o combinație cu alte băuturi este mirosul.

Pentru a îndeplini acest criteriu ai nevoie de un pahar curat și de o sticlă de vodcă fără arome incluse. Toarnă 60 ml în pahar, du paharul la nas, deschide gura și inhalează ușor, pe nas. Dacă aroma este iute de alcool, atunci ai de-a face cu o vodcă făcută greșit, care nu a fost suficient distilată. O vodcă bună are note nazale ușoare, medii și grele.

Gustul

Ia o gură mică din pahar și lasă lichidul să-ți spele limba, pe întreaga ei suprafață. Există posibilitatea să dai peste o textură sățioasă, urmată de un finisaj dulce sau sărat, în funcție de brand. Dacă vei adăuga o picătură de apă, vei scoate și alte note ascunse.

Top 3 cele mai bune mărci de vodcă din lume

Sursa foto:https://unsplash.com/photos/iRPkwuu6wjo

Acest top a fost realizat pentru The Independent de către Samuel Muston deținătorul rubricii On The Menu.

Wyborowa

Wyborowa este o vodka poloneză de secară, preparată pentru întâia dată în anul 1823, la Poznan, de către afaceristul evreu Hartwig Kantorowicz. A fost prima vodka din lume care a luat în 1927 titlul de trademark international. Acum marca este deținută de Pernod Ricard.

Beluga

Beluga este cea mai luxoasă vodka vândută în Rusia. Catifelată și cremoasă, fină și delicată, vodka este produsă în Siberia. Acum marca este deținută de grupul rusesc Synergy.

Zubrowka

Și aceasta este tot o vodka poloneză, de secară, aromatizată cu iarba bizonului, cunoscută la noi sub denumirea de Iarba Sfintei Marii. Ca multe alte mărci de vodkă poloneză, și aceasta este deținută de Pernod Rocard.

Așadar, dacă nu vrei să bei vodka simplă, ai la îndemână și câteva combinații adorate de oamenii din întreaga lume. 

Cocktailuri celebre cu vodca

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/0NcAGp9LYVk

Deși vodka simplă este foarte populară în Europa de Est și Europa de Nord, produsul este folosit la nivel mondial pentru prepararea cocktailurilor.

Cocktail Slow, Comfortable Screw

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/YFN5x_fj710

Este unul dintre cele mai apreciate și populare cocktailuri din întreaga lume. Pe lângă denumirea ”picantă” pe care o are și gustul este unul căruia nu poți să-i reziști.

Cocktail Slow, Comfortable Screw –  Ingrediente

  • 30 ml votcă
  • 20 ml Southern Comfort
  • 20 ml Sloe Gin
  • 150 ml suc de portocale
  • 1 lingură gheață pisată
  • 1 cireașă maraschino

Cocktail Slow, Comfortable Screw – mod de preparare

Pune 3 cuburi de gheață împreună cu băuturile într-un shaker și agită bine. Strecoară apoi conținutul într-un pahar de cocktail de tip Old Fashioned care trebuie să fie plin pe jumătate cu gheață pisată. Decorează cu cireșa maraschino.

Cocktail Cosmopolitan

Sursa foto: https://pxhere.com/en/photo/14582

Ca în cazul multor rețete clasice, nici originile faimosului Cosmopolitan nu sunt cunoscute. Nu contează asta, atâta timp cât Cosmopolitan este cocktailul preferat al protagoniștilor serialului ”Totul despre sex”.

Despre el se cunoaște doar că în anul 1987, în San Francisco, John Caine, un proprietar de bar, a adus rețeta. În același an versiunea recunoscută internațional a rețetei a fost creată în Manhattan.

Cocktail Cosmopolitan –  ingrediente:

  • 40 ml vodka citron
  • 15 ml Cointreau
  • 15 ml suc de lime
  • 30 ml suc de merișor

Cocktail Cosmopolitan –  mod de preparare

Amestecă toate ingredientele într-un shaker cu gheață. Strecoară apoi într-un pahar de tip cocktail pe care ornează-l cu o felie de lămâie.

Pentru a încerca aceste rețete celebre, dar și pentru a degusta una dintre cele mai apreciate băuturi alcoolice ale lumii, te invităm să-ți găsești sortimentul preferat în site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *