CE BEM DE PAȘTE?

Ultima actualizare in 31 ianuarie, 2022 la 04:05 pm

Timp de citit: 3 minute

În fiecare an, la masa de Paște, băuturile sunt nelipsite din orice familie. După ce se termină postul Paștelui și înfulecăm tot ce ne poftește inima, ce poate fi mai bun decât un pahar ciocnit alături de cei dragi?

Acest obicei nu poate fi uitat nici în prezent, când din ce în ce mai mulți români se bucură de un pahar delicios de Paște.

Sărbătoarea de Paște poate începe perfect consumând un pahar de țuică ca aperitiv. Este general-cunoscut că țuica îți face poftă de mâncare, tocmai de aceea poți opta pentru o țuică nu prea puternică pentru începutul mesei de Paște.  Recomandarea noastră pentru o astfel de băutură este țuica tradițională de prună, GP, de 45 de grade, produsă în Transilvania. Însă, dacă vrei ca de Paște să încerci o băutură de import, poți savura fără teamă un single malt de calitate, nu te va dezamăgi cu siguranță. 

VIN ROȘU

Totuși, în timpul mesei de Paște, vinul roșu este vedeta în majoritatea famiilor, deoarece merge perfect alături de multe feluri de mâncare, mai ales alături de diversele preparate din carne de miel, așa cum cere tradiția. Recomandarea noastră pentru un vin roșu ideal lângă masa de Paște este Gimenez Mendez Alta Reserva Tannat, un vin de o culoare roșu intens, extrem de aromat, originar din Uruguay. 

Pentru iubitorii de Merlot, recomandăm un vin roșu rubiniu, originar din Chile. Fă cunoștință cu Casa Donoso Evolucion Merlot – vinul produs doar din struguri culeși manual (85% struguri Merlot și 15% struguri Cabernet Sauvignon), învechit timp de 8 luni în butoaie de stejar francez, ce prezintă taninuri fine și un finish extrem de plăcut. Se potrivește perfect alături de preparate din carne albă și roșie, paste și brânzeturi, iar temperatura ideală la care trebuie servit este de 18°C.

VIN ROSE

Cât despre vinurile rose, ce sunt preferatele petrecerilor zilelor de primăvară, datorită lejerității cu care poate fi consumate, recomandăm Castillo San Simon Jumilla, vinul spaniol delicios ce va face din masa de Paște un moment de neuitat. Vinul rose va fi partenerul perfect al desertului , al preparatelor din carne de rață, curcan, dar și pentru salate și mâncăruri ușoare, aperitive, brânza de capră și, bineînțeles, pește.

VIN ALB

Dacă nu ești un împătimit al vinurilor roșii sau rose, întotdeauna îți va rămâne vinul alb ca alternativă. Extrem de apreciate pentru mesele din aer liber, vinurile albe vin au o plajă foarte largă de sortimente din care, poți alege, în funcție de soiul de struguri: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer, Pinot Gris, Riesling.

Pentru vinul alb recomandăm Bigi Vipra Bianca Umbria, un vin italienesc alb, obținut din 60% struguri Grechetto și 40% Chardonnay, fiind vinificat cu o fermentare lentă timp de trei săptămâni în rezervoare de oțel la o temperatură controlată.  Strugurii folosiți sunt culeși de pe dealurile din jurul orașului Orvieto, din regiunea Umbria, în centrul Italiei.

Este un vin sec, auriu, cu nuanțe verzi, cu miros de migdale și aromă de citrice. Poate fi servit la o temperatură de aproximativ  12˚C alături de aperitive, preparate din carne albă, pește, fructe de mare și brânzeturi. 

 La fel de potrivit este și vinul franțuzesc  Maison Castel Gewurztraminer Alsace, un vin obținut din struguri dintr-un soi vechi de viță de vie cunoscut dintotdeauna în Alsacia ca Traminer Roze. Are o aromă plăcută de fructe exotice precum: mango, ananas, fructul pasiunii, iar numele de Gewurztraminer înseamnă în traducere „condimentat”, ceea ce ne sugerează că se potrivește de minune alături de preparate condimentate (chiar și cele asiatice, indiene, mexicane, tailandeze sau marocane).

DIGESTIV

Indiferent de ce alegi să consumi la masa de Paște, trebuie să ții cont și de modul  în care bei. Astfel, la o masă de Paște bogată, care îți poate solicita ficatul și pancreasul, este ideal să consumi la final un digestiv, care să îți ajute stomacul în procesul de digerare și să scapi de senzația inconfortabilă de greutate. Și, pentru că este cel mai cunoscut digestiv din lume, îți recomandăm Jagermeister. Este un digestiv produs în Germania, iar în compoziţia acestuia se regăsesc 56 de ierburi aromatice. 

Aceste ierburi sunt pisate şi infuzate în apă şi alcool, timp de  2-3 zile, urmând a fi filtrate şi lăsate la maturat pe o perioadă de un an, în butoaie de stejar. Lichiorul obţinut este refiltrat şi îmbogăţit cu alcool şi caramel.

Jagermeister are un miros plăcut, cu intense tonuri de ierburi, ciocolată şi cireşe. Gustul este amprentat de ciocolata neagră, iar aromele dansează între lemn dulce, ghimbir, coajă de portocală, mentă şi piper negru. Jagermaister  oferă un finish lung, punctat de ciocolată şi piper, iar culoarea este cea a caramelului roşiatic.

Dacă preferi ceva mai tare în locul clasicului Jagermeister, poți opta oricând pentru un coniac, brandy sau armagnac. Dar, indiferent de ce alegi să bei sau să mănânci în zilele de sărbătoare, până la urmă cei cu care alegi să petreci sunt cei care contează cel mai mult!

SĂRBĂTORI FERICITE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *