GHID COMPLET PENTRU DEGUSTAREA VINULUI. TOT CEEA CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE DEGUSTAREA VINULUI

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 12:41 pm

Timp de citit: 5 minute

Oamenii degustă vin de mii de ani. Și da, unii degustători sunt mai buni decât alții. Există ceva ce ei știu și tu nu? Îți pot spune că nu vor ști mult mai multe decât tine, după ce vei termina de citit acest articol.

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegi este că, în timp ce degustarea, consumul de vin sau evaluarea vinului sunt legate între ele cumva, acestea oferă experiențe diferite și necesită seturi de abilități diferite.

De exemplu, de cele mai multe ori când deguști un vin, în loc să-l bei pur și simplu cu cina, ar trebui să te gândești la cină cu scopul de a te ajuta să evaluezi sau să înțelegi mai bine vinul din pahar. Acest lucru are loc de cele mai multe ori la degustări profesionale, precum și la cele găzduite la diverși comercianți de vin.

DEGUSTAREA DE VIN

Degustarea de vin te va ajuta să descoperi ce vinuri îți plac și ce vinuri ai lăsa mai degrabă pe altă dată. Este la fel de simplu pe cât sună. Cu cât deguști mai multe vinuri, cu atât îți va fi mai ușor să devii un degustator mai bun și mai informat. Simplul act de a degusta vin și de a citi această pagină te va ajuta cu siguranță să guști vinul ca un profesionist.

Este important să reții că, atunci când evaluezi un vin, acest proces îți va permite să ai o privire mai profundă și mai critică asupra vinului sau a… vinurilor în cauză. Evaluarea vinului se face adesea în grupuri, ceea ce vă permite să știți cum se compară un vin sau un sortiment de vin cu alte vinuri din același sortiment.

Pe de altă parte, băutul vinului și asocierea acestuia cu mâncarea și prietenii se face din plăcere. Personal, în timp ce gust vin, te pot asigura că îmi petrec mult mai mult timp savurând vin cu prietenii și familia la cină decât evaluând cu profesioniști sau la întruniri speciale.

Nu uita niciodată că cele mai bune vinuri din lume sunt menite să fie savurate, acesta este unicul motiv al existenței lor. Este indispensabil să descrieți ce degustați. Pentru a-ți fi mai ușor să împărtășești și să comunici cu alții despre vinul pe care îl deguști, există câteva cuvinte cheie pentru a vorbi despre vin, pe care trebuie să le înveți pentru a te ajuta.

Adăugarea câtorva cuvinte despre vin, care îți sunt confortabile pentru a fi folosite în vocabularul tău te va ajuta cu adevărat la degustarea vinului. Varietatea de factori începe de la necunoașterea vinului, la cum să vorbești despre vin și să explici ce guști. Glosarul celor mai importanți termeni și expresii pentru vin, cunoașterea câtorva fraze și cuvinte este doar o parte din setul pe care trebuie să-l ai la îndemânare.

Îți place vinul sau nu. Nu acorda atenție celor de la magazinul de vinuri cu vocabularul lor fantezist. Dacă nu te cunosc și nu înțeleg vinurile care îți plac, habar nu au despre care este cel mai bun vin pentru gustul tău. Doar tu știi asta. Același lucru este valabil și pentru criticii vinului.

Criticii vinului au șansa de a gusta mai mult vin decât ai dori vreodată, dar dacă nu ești destul de familiar cu tipurile de vinuri și stilurile de vinuri pe care le favorizează sau nu, nu îți face bine.

DESPRE CRITICI

Adevărul pe care mulți profesioniști nu doresc să îl știi este că.. este destul de ușor să fii un bun degustător de vinuri! Pentru a fi un bun degustator de vin, tot ce îți trebuie sunt simțurile, vederea, mirosul, gustul și atingerea. Când deguști un vin, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să privești vinul în pahar. Poți spune multe despre un vin dintr-o privire. Tot ce trebuie să faci este să pui vinul în pahar și să îl înclini puțin.

Încearcă să privești vinul pe o suprafață albă curată, astfel încât culoarea vinului să fie clară. Te uiți la culoare pentru a-ți face o idee despre „sănătatea” vinului și pentru indicii cu privire la nivelul său de concentrare. Te va ajuta să înțelegi puțin cam cum ar trebui să arate un vin care este corect din punct de vedere al soiului de struguri, vârsta și sezonului de creștere. Să ne concentrăm pe vinul Bordeaux deocamdată, care este cel mai adesea un amestec dominat fie de Cabernet Sauvignon, fie de Merlot.

Vinul de Bordeaux tânăr ar trebui să fie întunecat, afișând o culoare puternică de la margine până la centrul paharului. Culoarea poate fi purpurie sau albastru închis, adesea cu accente strălucitoare. Culorile mai profunde și mai bogate anunță degustătorul că acesta este un vin concentrat. Vinurile tinere care nu au o culoare bună vor fi mai ușoare, mai puțin „coapte” și mai acide în stil – acest lucru este natural pentru vinurile făcute din Pinot Noir.

Dar, pentru vinurile tinere produse cu soiuri Bordeaux, o să vrei să vezi o culoare bună, bogată, profundă. Adâncimea de culoare este, de asemenea, un indicator bun de început al stilului vinurilor. Un Bordeaux închis cu nuanțe întunecate, probabil va fi intens, cu o aciditate mai scăzută.

CUM SĂ ÎNȚELEGI BUCHETUL ȘI AROMELE UNUI VIN

Mirosul tău este mult mai puternic decât ai crede. Este o componentă cheie pentru a înțelege cum să gustăm vinul ca un profesionist. Se spune că în proporție de 85% din gust provine din simțul mirosului. Dar nu poți mirosi vinul fără să învârți ușor paharul.

Acțiunea de a-ți roti paharul permite intrarea oxigenului în vin, ceea ce la rândul său permite vinului să-și elibereze mirosurile în aer, în timp ce acoperă paharul. Moleculele care creează aromele din parfumul vinurilor sunt eliberate în aer și în nas, deoarece sunt suficient de ușoare pentru a pluti deasupra alcoolului, care acum se evaporă ușor în aer, din cauza vârtejului produs de tine.

După învârtire, poți folosi orice tehnică pentru mirosirea vinului. Cu toate acestea, un mic truc care te-ar putea ajuta este să menții gura ușor deschisă atunci când inhalați și exhalați parfumul vinului.

Cunoașterea a ceea ce mirosi într-un vin îți poate spune multe despre vin și caracterul acestuia. De exemplu, atunci când examinăm vinuri din soiurile de Bordeaux, precum și unele vinuri din Rhône, parfumurile de fructe închise la culoare, cum ar fi mure și prune, îți vor spune imediat care este ingredientul de bază al acelui vin. Cu cât fructele sunt mai „întunecate”, cu atât vinul are un nivel mai ridicat de zahăr și alcool.

CUM SĂ GUȘTI UN VIN

Tip no. 1 – decantarea – permiterea vinului să respire, ceea ce înseamnă că vinul își va înmuia textura și va dezvolta arome mai complexe în pahar. Vinurile roșii, de exemplu, ar trebui servite la temperaturi de maximum 15 grade, în timp ce cele albe la 12 grade. Pasul doi:

Ia o înghițitură rezonabilă de vin în gură. Este important să pui suficient vin în gură pentru a obține profilul complet de aromă și senzațiile texturale. Dacă iei o înghițitură prea mică, vei rata o parte din impactul potențial pe care vinul îl poate avea.Apoi, deschide ușor buzele și inspiră puțin aer. În acel moment, amesteca ușor vinul prin gură pentru puțin timp. Observă toate senzațiile care au loc în gură și pe palat.

Cum s-a simțit? Ușor, fructat, cât de fructat a fost? S-a simțit proaspăt? Această senzație de fresh este dată de aciditatea vinului. Trebuie să fii atent la ce îți transmite vinul: fie că se simte mătăsos cu o textură luxuriantă sau fie că este ceva mai dur. Balanța se referă la toate elementele principale din vin care nu se suprapun reciproc: fructe, acid și tanin.

Acum că ai examinat amănunțit vinul, întreabă-te, vrei să-l bei? Fiecare înghițitură te face să-ți dorești încă una? Vrei să cumperi vinul? Vrei ca prietenii tăi să cumpere vinul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *