Gătitul cu bere este la fel de vechi ca băutul berii, o practică de care se bucură mulți de-a lungul miilor de ani de la fabricarea acesteia. În Egiptul antic, sumerienii credeau că gătitul cu bere era o modalitate de a aduce „mâncare sănătoasă” oamenilor. Astăzi, iubitorii de bere continuă să infuzeze rețete cu această licoare îmbietoare de hamei și orz, în efortul de a spori și îmbogăți mâncarea de zi cu zi.

Gătitul cu bere sună tare bine pentru majoritatea dintre noi, dar trebuie să ne gândim înainte că există niște pași absolut obligatorii pe care trebuie să îi urmăm ca totul să iasă cum trebuie. În primul rând, trebuie să cunoști stilurile de bere existente, pentru a ști ce și cum să folosești.

Astfel,există trei tipuri principale de bere: ale, stout și lager. Ale și lager au tendința de a fi cele mai potrivite pentru a fi folosite în gătit, deși și stout-ul își are locul său, cum ar fi în unele versiuni de budincă de Crăciun.

Pasul doi:Selectați o bere care completează și îmbunătățește mâncarea. Tipul potrivit de bere trebuie luat în considerare înainte de a găti. O regulă bună de urmat este „alege berea precum vinul” – brună/neagră pentru mâncăruri „robuste” și bere ușoară pentru mâncaruri mai ușoare.

  •          În general, berea pale completează aproape toate rețetele. Berea se intensifică în timpul gătitului, astfel încât o bere cu gust mai ușor poate oferi mai multă aromă decât o bere brună/neagră.
  •          Berea brună este ideală pentru mâncăruri bogate, cum ar fi tocanele sau mâncărurile cu brânză.
  •          Berea Ale belgiană poate completa mâncărurile cu carne. Cea mai mare parte a cărnii, în special a cărnii roșii, acest tip de carne necesită bere ale neagră, mai degrabă decât versiunea mai deschisă la culoare.
  •          Berea fructată funcționează bine cu deserturile.
  •          Berea din grâu poate îmbunătăți mâncărurile cu fructe de mare și păsăre.
  •          Berea Lager funcționează bine pentru coacerea pâinii, deoarece ajută aluatul în creștere. Berea poate fi folosită în loc de drojdie în clătite.

Pasul trei: Evaluează nivelurile de malț și hamei. Malțul și hameiul sunt agenții aromatizanți din bere. Dacă nivelurile sunt mai mari, mai multe arome de bere vor apărea în farfuria ta.

Pasul patru: Determină rolul pe care îl va juca berea în gătitul tău. Îmbunătățirea aromei alimentare nu este singurul rol pe care îl poate avea berea în gătit. Este, de asemenea, un tenditor natural de carne, agent de drojdie care completează pâinea și clătitele. Este, de asemenea, un agent de degresare care poate re-infuza un vas cu ingrediente fierte.

Pasul cinci: Alege un brand de renume! Nu găti niciodată și nu folosi bere pe care nu ți-ar plăcea să o bei. Amintește-ți că prețul nu înseamnă întotdeauna aroma, așa că dacă nu ești deja sigur, încearcă berea înainte de a o adăuga în farfurie.

Pasul șase: Urmează indicațiile din rețetă. Berea este menită să îmbunătățească și să însuflețească aromele mâncării tale, așa că adăugă acest ingredient în mod specific în conformitate cu indicațiile. Suprasolicitarea adăugării de bere ar putea copleși aroma mâncării și poate face ca aceasta să nu fie gustoasă deloc.

Pasul șapte: Adu berea la temperatura camerei înainte de a găti. Berea prea rece sau fierbinte poate compromite alte ingrediente din farfuria ta. Dacă băutura ta a fost la frigider, asigură-te că o scoți și îi acorzi suficient timp pentru a ajunge la temperatura camerei înainte de a o adăuga în farfuria. Nu face altfel decât dacă o rețetă îți cere acest lucru în mod specific.

Pasul opt: Nu uita să utilizezi un dispozitiv de măsurare creat pentru lichide. Unele căni de măsurare sunt de fapt făcute pentru ingrediente uscate, cum ar fi făina sau zahărul. Cumpărați un sistem de cupe de măsurare care este conceput special pentru lichide, pentru a obține o citire precisă.

Și..cam atât! Aceștia sunt pașii pe care nu trebuie să îi uiți niciodată atunci când vrei să te apuci să gătești cu bere. Acum că am clarificat ce și cum trebuie să facem, haide să încercăm și o astfel de rețetă la care berea este unul dintre ingrediente.

Clătite cu bere

Ingrediente necesare:

-          Două cani de făină

-          Două căni cu bere

-          Două ouă ușor bătute

-          Două lingurițe de miere

-          Puțin unt

Toarnă berea, ouăle și siropul sau mierea într-un vas. Amestecă bine. Apoi, cerne făina peste ingredientele amestecate. Continuă să amesteci întreaga compoziție până se omogenizează.

Încălzește puțin unt într-o tigaie. Toarnă un polonic de compoziție în tigaie, așteaptă să se rumenească pe o parte, apoi pe cealaltă și ta daaaa! Ai obținut clătite!

Compoziția pentru clătitele cu bere poate cuprinde chipsuri de ciocolată, fructe de pădure, banane mărunțite, gem de fructe sau... orice altceva crezi tu că ar face combinația și mai delcioasă!

Bon appetit!