Pentru a vorbi despre istoria whisky-ului, trebuie să vorbim mai întâi despre procesul care duce la crearea acestei băutură atât de îndrăgită pe întreg globul: distilarea. Distilarea a fost descoperită de egipteni și chinezi, iar în vremea aceea era folosită doar pentru fabricarea parfumurilor urmând ca, ceva mai târziu, aproximativ secolul XI, distilarea vinului să ducă la producerea brandy-ului.

├Än secolul XII, ├«n Irlanda, a fost distilat─â pentru prima dat─â o b─âutur─â ÔÇô o form─â de whisky, iar ├«ntreg procesul se crede a fi prezentat mai t├órziu sco╚Ťienilor de c─âtre c─âlug─ârii irlandezi. Legenda whisky-ului spune c─â un gigant a s─ârit ├«n Sco╚Ťia purt├ónd un butoi de whisky ├«n spate ╚Öi a╚Öa a ajuns b─âutura pe t─âr├óm sco╚Ťian. La ├«nceput purta numele de aqua vitae, tradus─â ├«n galez─â ca ÔÇ×uisge beathaÔÇŁ.

PRIMA APARIȚIE

Totu╚Öi, prima apari╚Ťie a whisky-ului ├«n izvoare istorice exacte dateaz─â din anul 1494 c├ónd regele James al IV-lea i-a comandat ÔÇ×eight bolls of maltÔÇŁ lui Friar John Cor, produc─âtor de aquavitae din vremea respectiv─â. Odat─â cu trecerea timpului, mul╚Ťi c─âlug─âri au ├«nceput s─â dob├óndeasc─â aptitudini de buni distileri ├«n producerea whisky-ului, deoarece se credea c─â aceast─â b─âutur─â are calit─â╚Ťi medicinale.

De╚Öi la ├«nceput c─âlug─ârii erau cei mai intriga╚Ťi de producerea acestei b─âuturi, dup─â ceva timp ╚Öi fermierii au ├«nceput s─â fie interesa╚Ťi de whisky ÔÇô av├ónd ├«n vedere c─â ├«n final cerealele ce stau la baza b─âuturii erau cultivate chiar de ei. La vremea respectiv─â, depozitarea cerealelor peste anotimpurile reci reprezenta o oarecare problem─â, fiind destul de dificil s─â p─âstrezi calit─â╚Ťile cerealelor pentru o perioad─â ├«ndelungat─â ╚Öi ├«n condi╚Ťii nu foarte bune.

Astfel, fermierii alegeau s─â foloseasc─â surplusul de cereale ├«n crearea whisky-ului. P├ón─â ├«n secolul al XVI-lea deja folosirea cerealelor pentru producerea de whisky devenise o practic─â extrem de ├«nt├ólnit─â ├«n r├óndul fermierilor din Sco╚Ťia ╚Öi Irlanda. Tot ├«n secolul XVI a fost pentru prima dat─â c├ónd autorit─â╚Ťile au intervenit ├«n produc╚Ťia de whisky. ├Än 1505, actualului Colegiu Regal al Fizicienilor i-a fost garantat monopolul pentru produc╚Ťia de aqua vitae ├«n ceea ce prive╚Öte folosirea acesteia ├«n scopuri medicinale.

POPULARIZAREA WHISKY-ULUI

Odat─â cu popularizarea whisky-ului au ap─ârut ╚Öi taxele pentru aceast─â b─âutur─â, ├«n 1644, urm├ónd ca distilerii licen╚Ťia╚Ťi s─â ├«╚Öi fac─â intrarea pe pia╚Ť─â abia la finalul secolului XVII. Una dintre cele mai importante distilerii de la acea vreme a fost fondat─â de Duncan Forbes of Culloden, ├«n 1670. Aceast─â distilerie a fost distrus─â ├«ntr-un incendiu ├«n timpul unei revolte din 1689, dar ├«n anul urm─âtor, ca drept r─âsplat─â a loialit─â╚Ťii lui Forbes fa╚Ť─â de casa regal─â, acestuia i-a fost oferit privilegiul de a distila whisky f─âr─â a pl─âti taxe ├«n statul Ferintosh.

REGIUNILE WHISKY-ULUI

Asocia╚Ťia Whisky-ului Scotch este una dintre asocia╚Ťiile oficiale ale industriei de whisky ╚Öi ├«mparte distileriile de whisky ├«n func╚Ťie de regiunile din care fac parte (Highlands, Speyside, Lowlands, Campbeltown ╚Öi Islay).

Aceast─â diferen╚Ťiere a whisky-ului ├«n func╚Ťie de regiunea ├«n care a fost produs nu mai este at├ót de u╚Öor de determinat ├«n zilele de ast─âzi din cauza numeroaselor distilerii care se deschid acum ├«n fiecare regiune.

Bine├«n╚Ťeles, odat─â cu cre╚Öterea num─ârului de distilerii deschise ├«n fiecare regiune, au ap─ârut ╚Öi diferite moduri ├«n care produc─âtorii creeaz─â whisky-ul. De excemplu, ├«n zilele noastre, foarte mul╚Ťi distileri ├«╚Öi iau orzul direct mal╚Ťat mai degrab─â, dec├ót s─â ├«l mal╚Ťeze singuri, prin metoda tradi╚Ťional─â.

├Ämb─âtr├ónirea butoiului ├«n care urmeaz─â a fi depozitat─â b─âutura joac─â, de asemenea, un rol foarte important ├«n determinarea aromei whisky-ului, tocmai de aceea foarte mul╚Ťi produc─âtori folosesc butoaie din lemn de cire╚Ö.

COMMERCIAL MALTING

Acest proces la care ader─â din ce ├«n ce mai multe distilerii presupune mal╚Ťarea orzului pentru a fi gata de cump─ârat atunci c├ónd distilerii prefer─â s─â renun╚Ťe la procesul tradi╚Ťional. Aceast─â tehnic─â include specificarea cantit─â╚Ťii de turb─â care se vrea a fi folosit─â ├«n procesul de uscare, deoarece turba poate fi folosit─â ├«n cantitate mic─â, pentru a se ob╚Ťine un whisky cu o u╚Öoar─â arom─â de turb─â (1-5ppm), cantitate medie (5-15+ ppm) ╚Öi cantitate mare (15-50+ ppm).

Exemple de whisky-uri care folosesc o cantitate mare de turb─â sunt Ardbeg Supernova, Bruichlladich Octomore, acestea folosesc o cantitate de aproximativ 100ppm.

MATURAREA WHISKY-ULUI

Procesul de maturare a whisky-ului ├«n butoaie de stejar este relativ nou, acesta fiind introdus la scar─â larg─â abia la jum─âtatea secolului XIX. ├Änainte de aceast─â practic─â, toate whisky-urile erau v├óndute imediat ce procesul de distilare era ├«ncheiat ╚Öi aveau o concentra╚Ťie a alcoolului de 60-75%. ╚śi, de╚Öi aceast─â practic─â a matur─ârii nu era foarte r─âsp├óndit─â, era cunoscut faptul c─â dac─â depozitezi whisky-ul ├«n butoaie ce au fost folosite anterior pentru depozitarea vinurilor dulci, whisky-ul devine mai fin ╚Öi mult mai aromat.

Alegerea butoiului ├«n care urmeaz─â a fi maturat whisky-ul poate avea o influen╚Ť─â foarte mare asupra rezultatului aromei acestuia. Aceste butoaie pot fi butoaie ce au fost folosite ├«nainte pentru a depozita bourbon, vin sau sunt butoaie din lemn de cire╚Ö. Dac─â sunt folosite butoaie de stejar, acestea reu╚Öesc s─â elimine pu╚Ťin din agresivitatea caracterului b─âuturii ╚Öi s─â-i adauge o arom─â mult mai pl─âcut─â. Aceast─â alegere a butoaielor pentru whisky s-a dezvoltat ├«ntr-o adev─ârat─â art─â pentru distileriile precum distileria Macallan, care ├«mb─âtr├óne╚Öte o bun─â parte din whisky-urile sale ├«n butoaie de stejar spaniol.

├Än 1915, maturarea whisky-urilor a devenit lege ├«n Regatul Unit, astfel ├«nc├ót toate whisky-urile trebuie maturate ├«n butoaie de stejar pentru cel pu╚Ťin trei ani ├«nainte de a putea fi numit cu adev─ârat whisky.

De asemenea, ├«ncep├ónd cu 2009, legisla╚Ťia Regatului Unit a cerut ca scotch-ul s─â fie 100% produs, maturat ╚Öi ├«mbuteliat ├«n Sco╚Ťia pentru a putea fi numit ÔÇ×scotchÔÇŁ.