Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 01:34 pm
Timp de citit: 4 minuteExistă atât „speranță”, cât și bucurie în ideea că vinul este bun pentru sănătatea ta. De la Paradoxul francez până la Dieta mediteraneană și cele mai recente științe în materie de îmbătrânire, să trecem la dezbaterea cu privire la vin și sănătate.
Dacă bunăstarea este rezultatul consumului de vin, înțelegerea beneficiilor pentru sănătate ale vinului necesită o perspectivă holistică. După o scurtă trecere în revistă a lungi istorii medicale a vinului și a tendințelor științifice mai recente, să explorăm beneficiile biologice și psihosociale ale vinului.
SCURT ISTORIC AL „ENOTERAPIEI”
Relația dintre vin și sănătate își are originile cu mult timp în istorie. Hieroglifele egiptene antice și comprimatele sumeriene de la 2.200 î.e.n. documentează vinul ca fiind cel mai vechi medicament din lume.
Din Grecia antică și Roma până în Evul Mediu, oamenii foloseau vin pentru orice. Acesta a ucis bacteriile din apa potabilă, a acționat ca un ajutor digestiv, a curățat rănile, a ameliorat durerea și a vindecat letargia. Hipocrate, „părintele medicinei clinice și moleculare”, a susținut beneficiile pentru sănătate ale vinului, la fel ca și regii babilonieni, medicii persani și monastici catolici. Talmudul evreiesc spune clar:
„Vinul este principalul tuturor medicamentelor: oriunde lipsește vinul, medicamentele devin necesare.”
Cu toate acestea, până în secolele XIX și XX, cercetările medicale și schimbarea atitudinii față de alcool au pus în discuție acest statut. Cu toate acestea, de la începutul anilor 1990, a început proliferarea cercetărilor științifice asupra beneficiilor pentru sănătate pentru vin. O mare parte din acestea au inspirat mediteraneenii sănătoși, paradoxal, care beau vin.
LECȚII MEDITERANEENE DESPRE VIN ȘI SĂNĂTATE
Regimul alimentar și stilul de viață al mediteraneenilor au fost recunoscute de mult timp ca un far de sănătate. Bazat pe cercetările omului de știință Serge Renaud, un episod din 1991 în 60 de minute a pus Paradoxul francez pe hartă.
Vinul în dieta paradoxului francez
Renaud a observat o relație paradoxală între dieta aparent nu atât de sănătoasă a conaționalilor săi. Mâncărurile bogate în grăsimi, lactate și vinul consumat zilnic, nu aduc nimic bun organismului uman. C’est la vie!
Franța: acea națiune iubitoare de vin, de baguette și de mâncare fancy depășește multe țări în ceea ce privește media de viață. Nu fără controverse, vitalitatea franceză a fost atribuită valorii culturale a consumului a 2-3 pahare de vin pe zi.
Taninurile vinurilor roșii nu numai că răzuiesc grăsimea din palat lasată de mâncărurile grase și din tractul digestiv, dar sunt bogate în vitamine benefice pentru inimă.
VINUL ÎN DIETA MEDITERANEEANĂ
Următorul pas important în materie de consum de vin a fost dieta mediteraneană. Recunoscută pentru efectele sale de promovare a sănătății, dieta mediteraneană combină un consum moderat de alcool (în mare parte vin roșu) cu mai puțină carne și un consum ridicat de legume, fructe, nuci, leguminoase, semințe și ulei de măsline. Dovada acestui concept ramân mediteraneenii, ca fiind unii dintre cei mai longevivi oameni de pe Pământ.
Dieta, într-un sens strict biologic, este doar o parte din poveste. Alături de bucătăria sa, vinul este un aspect intrinsec al culturii, istoriei și stilului de viață Mediteraneean. Înainte de a explora beneficiile psihosociale ale vinului, să ne uităm la proprietățile sale biologice asupra sănătații.
BENEFICIILE VINULUI ASUPRA SĂNĂTĂȚII
Compușii chimici numiți polifenoli sunt cheia beneficiilor pentru sănătate din vin. La fel ca taninii și flavonoizi, polifenolii oferă, de asemenea, structură, textură și aromă vinului.
Polofenolii:
- se regăsesc în pielița și sâmburii strugurilor
- Compoziția și concentrația polifenolilor din vin variază în funcție de soiul de struguri, epocă, geografie, climă și vinificare.
- Biodisponibilitatea polifenolilor variază mult în funcție de struguri și de indivizii care consumă strugurii
- Vinul roșu are de aproximativ 10 ori mai mulți polifenoli decât albul
VINUL ȘI BOLILE DE INIMĂ
De când lucrează Renaud cu privire la paradoxul francez, un număr tot mai mare de cercetări a confirmat că polifenolii din vin, în special resveratrol, oferă un efect cardioprotector. Consumul regulat de vin moderat poate proteja și reduce bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială, boala coronariană și chiar și diabetul.
Cum? Resveratrolul ajută la descompunerea colesterolului și a altor plăci corporale, îmbunătățește utilizarea glucozei și controlează nivelul stresului oxidativ. Toate acestea pun mai puțină presiune asupra inimii și mențin circulația sângelui.
BENEFICIILE PSIHOSOCIALE ALE VINULUI
Vinul are beneficii psihosociale care promovează bunăstarea generală, acesta este un lucru deja cunoscut de către toată lumea. Cercetătorii au descoperit că alcoolul eliberează dopamină, neurotransmițătorul responsabil în mare parte de experimentarea plăcerii. Ba mai mult, hidroxitrosolul, un compus fenolic și antioxidant prezent în vin și ulei de măsline, ajută la eliberarea de dopamină asistată de etanol.
Resveratrolul în vin s-a dovedit a avea efecte neuroprotectoare, inclusiv protecția împotriva daunelor care duc la Alzheimer și la demență.
VINUL CA UN RITUAL SOCIAL
Ritualurile sociale, formale sau informale, joacă un rol important în sănătate și bunăstare. Inspirat de filosofia epicureică, medicul Hipocrate a susținut o abordare holistică a sănătății în care prietenia, plăcerea și vinul erau toate elementele necesare unei vieți fericite.
Plăcerea vinului bun și a companiei potrivite oferă, de asemenea, o scăpare din viața cotidiană, agitată, astfel încât vinul ne poate reduce stresul. Fiind un produs al naturii și culturii, vinul este o afacere bio-psiho-socială care solicită o perspectivă ecologică. Desigur, profitarea beneficiilor pentru sănătate ale vinului înseamnă echilibrarea riscurilor pentru sănătate pentru alcool.
Este posibil să anuleze beneficiile orice consum excesiv (2-3 pahare pe zi pentru bărbați, 1-2 pentru femei). Cu toate acestea, cu toții avem zile grele sau nopți lungi…nu-i așa?