CÂND ŞI CUM TREBUIE SĂ CONSUMĂM UN DIGESTIV

Ultima actualizare in 20 ianuarie, 2022 la 01:48 pm

Timp de citit: 5 minute

 Lichiorul digestiv Jägermeister, în topul clasamentelor și în anul 2022

Cu toţii am fost măcar o dată la un “party” la care să se fi consumat Jägermeister sau am auzit de această băutură nemţească extrem de apreciată în ultimul timp, în special în rândul tinerilor. Dar, te-ai întrebat vreodată când este de fapt indicat să consumi o astfel de băutură şi în ce cantităţi?

              Băuturile alcoolice digestive sunt extrem de aromate şi au în majoritatea cazurilor o concentraţie a alcoolului de peste 30%, iar principalul lor rol al acestora este acela de a-ţi ajuta stomacul în procesul de digestie.

              Specialiştii spun că nu alcoolul este cel care ajuta la procesul de digestie, ba chiar din contră, acesta îngreunează funcţiile stomacului în procesul de digerare. În consecinţă, băuturile tari nu sunt benefice digestiei. Totuşi, lichiorurile produse pe bază de plante, consumate înainte de masă, pot fi plăcute. Dar, medicii amintesc din nou, că nu alcoolul, ci substanțele amare pe care acesta le conține stimulează membranele mucoase ale stomacului pentru a uşura aciditatea.

              Acest lucru poate facilita de fapt pre-digestia alimentelor. Substanțele amare din băuturile nealcoolice, cum ar fi espresso, au un efect similar. Timpul potrivit pentru acest consumarea acestui tip de băutură este de aproximativ o jumătate de oră înainte de masă. Și, după ce mâncați, medicii recomandă o plimbare ca fiind cea mai bună formă de a-ţi ajuta stomacul în procesul digestiv.

              Consumul de digestive îşi are originea în Franţa încă din anul 1737 când lichiorul „Chartreuse” a fost produs de către călugării Carthusian. Aşa cum indică şi numele (cuvântul lichior provine din latină şi înseamnă “a distila”),  „Chartreuse” este o băutură produsă prin distilarea alcoolului din nu mai puţin de 130 de plante. Lichiorurile pot fi aromate cu diverse tipuri de ierburi, miere, alune, seminte şi se consumă răcite cu gheaţă sau la temperatura camerei.

       DESPRE JÄGERMEISTER

              Cei mai mulți dintre noi asociază Jägermeister cu petrecerile sau oamenii supărați ce încearcă să se relaxeze, însă lucrurile nu stau chiar aşa. Băutura în sine – un lichior în mod greșit înțeles – are o istorie interesantă, cu arome nuanțate și calităţi digestive extraordinare. La aceste informaţii mai adăugați şi faptul că este produs după o rețetă secretă de 80 de ani și veţi avea o băutură care merită o “inspecție” mai îndeaproape. 

              Jägermeister-ul este produs din 56 de plante şi condimente, fiind un digestiv desăvârşit. Digestivele au o concentraţie a alcoolului mică, tocmai pentru că sunt produse pentru a ajuta stomacul în procesul de digestie. În spectrul digestivelor, Jägermeister este o băutură dulce, dar este născut din acru. Oricât de ireal ar suna asta, când spunem că este născut din acru, ne referim la fabrica de oţet din Wolfenbüttel, Germania, pe care tatăl creatorului Jägermeister-ului o deţinea, şi unde Curt Mast, a produs pentru prima oară această băutură aromată.

              La fel ca multe alte digestive, Jägermeister-ul are în compoziţie o varietate de ingrediente şi, indiferent dacă alegi să îl bei“gândit” sau dacă alegi să îl bei fără limite, te vei bucura de un amestec impresionant de citrice, lemn dulce, șofran și condimente, toate pe un fundal bogat şi dulce. Ideea principală când consumi Jäger ramâne totuşi aceea că nu trebuie să-l răceşti prea tare, pentru că altfel îi diminuează din aromă.

              Ce este cu adevărat interesant şi întăreşte ideea calităţii Jägermeisterului este eticheta acestuia. De ce spunem asta? Ei bine, în 80 de ani de când a fost produs pentru prima dată acest lichior, eticheta sa rămâne neschimbată. În timp ce alte băuturi au tot lucrat la imagine şi au încercat să atragă, să seducă consumatorii printr-o prezentare cât mai inovativă, Jägermeister şi-a păstrat clasica etichetă cu un cerb, o cruce peste el, indicând marea dragoste a fondatorului pentru vânătoare.

              Pasiunea creatorului pentru vânătoare se regăseşte şi în însăşi numele băuturii, jäger însemnând “vânător” în limba germană, iar “meister”, maestru. Pentru cei ce au gustat deja Jägermeister-ul, faptul că acesta poate fi consumat sec sau în combinaţie cu alte sucuri/băuturi nu mai este o surpriză. Pentru curioşi însă, avem două reţete care cu siguranţă vă vor intriga.

The King Jager – cocktail-ul cu aromă puternică fructată ce nu dezamăgeşte niciodată. Pentru prepararea acestuia ai nevoie de:

  •          Absolut Vodka
  •          Cointreau (lichior de portocale triplu sec)
  •          Jagermeister (bineînţeles)
  •          Suc de portocale
  •          Red Bull  

           Toate aceste băuturi trebuie adăugate rând pe rând în ordinea de mai sus, iar cantităţile folosite trebuie să fie egale. Amestecă toate ingredientele timp de 10 secunde, apoi toarnă rezultatul final într-un pahar rece şi bucură-te de aromele incredibile pe care acest cocktail le are de oferit.

Choco Jager ­– mai este nevoie să descriem nebunia asta învăluită în aroma plăcută a ciocolatei?

  •          două părţi de Jagermeister
  •          două părţi sirop de ciocolată
  •          o parte de whisky
  •          gheaţă
  •          pahar pentru preparat cocktail-uri

               Amestecă toate aceste ingrediente cu ajutorul unui “shaker” timp de 15 secunde şi apoi serveşte-l într-un pahar de sticlă, rece.

      KRAUTER HEXE, VĂRUL MAI MIC AL LUI JÄGERMEISTER

               Să nu crezi totuşi că Jägermeister-ul este singurul digestiv vestit în lume. La fel de gustos este şi Krauter Hexe, un lichior nemţesc, ce are o concentraţie a alcoolului de  30%. Şi acesta este produs tot pe bază de plante, fiind totuşi aromatizat uşor cu caramel, poate fi folosit în prepararea cocktail-urilor, cu toate că, majoritatea consumatorilor îl preferă mai degrabă sec sau cu gheaţă. 

               Acest digestiv este produs dintr-un număr mai mic de plante comparativ cu Jägermeister, dar cele 20 de plante folosite îi asigură o aromă încântătoare. Legenda spune că plantele culese pentru fabricarea acestei băuturi trebuie furate de la vrajitoarele munţilor, pentru că doar aşa, puteţi obţine savoarea inconfundabilă a lui Krauter Hexe.

       UNICUM

Unicum este o băutură originară din Ungaria, un digestiv produs din plante de către firma Zwack, după o reţetă secretă. Această reţetă secretă necesită nu mai puţin de 40 de tipuri de plante şi o maturare în butoaie de stejar, pentru a putea oferi ca produs final o băutură cu o aromă atât de plăcută de citrice.

              În timpul comunismului în Ungaria, familia Zwack a trăit în exil în New York şi Chicago, iar Unicum în Ungaria a fost produsă folosind o altă formulă. Înainte de a se muta în SUA, Janos Zwack a încredințat unui prieten de familie, în Milano, producția de Unicum pe baza rețetei originale.După căderea comunismului, Péter Zwack s-a întors în Ungaria și a reluat producția originalului Unicum. 

             Acest digestiv este considerat ca fiind una dintre băuturile naționale din Ungaria, iar firma producătoare oferă tururi de prezentare care includ o sesiune de degustare a celor două soiuri diferite (Unicum și Unicum Plum). Potrivit producătorului, Unicum original nu mai este distribuit în SUA, fiind înlocuit cu Unicum Next (o băutură dulce și mai subțire, cu o aromă mai proeminentă de citrice).

       PEPPERMINT

              Peppermint este un digestiv cu un miros intens, plăcut şi o aromă puternică de mentă sălbatică. Este produs în Spania şi se bucură de o concentraţie a alcoolului de 21%. Situate în centrul orașului Almendralejo, distileriile Espronceda au o suprafață de 5.500 m2, iar linia de îmbuteliere are o capacitate de producție de 6.500 de sticle/oră.

              Datorită aromei intense de mentă, acest digestiv este perfect ca bază în prepararea cocktail-urilor, aşa că, îţi recomandăm să-l încerci şi tu şi să ne spui cum ţi s-a părut 🙂

Un gand despre “CÂND ŞI CUM TREBUIE SĂ CONSUMĂM UN DIGESTIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *