Coca Leaf Gin

Tot ce trebuie să știi despre gin

Ultima actualizare in 31 august, 2020 la 01:15 pm

Timp de citit: 6 minute

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/jIejftgdU3w

Ginul este una dintre cele mai apreciate și celebre băuturi alcoolice spirtoase savurate mai ales în sezonul cald sub formă de gin tonic răcoritor sau în cocktail-uri ca ingredient de bază.

Ginul este o băutură veche, fiind consumată încă din secolul al XVII-lea, însă datorită versatilitatii lui, se bucură de popularitate și astăzi. Pe lângă ginurile seci englezești, regăsim astăzi pe piață o gamă diversificată de arome ale acestei băuturi.

Despre istorie, mod de preparare, dar și obiceiuri de consum, vom povesti în continuare, așa că rămâi aici pentru a avea parte de o lectură bună.

Istoria ginului

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/F4OSQC0nxXs

Rădăcinile ginului sunt olandeze,băutura fiind menționată sub denumirea de Genever încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea. La început, ginul a fost considerat ca fiind un medicament și era comercializat în farmacii, fiind folosit în tratarea afecțiunilor renale și gastrice.

Pe la jumătatea secolului al XVII-lea, fizicianul olandez Franciscus Sylvius a fost acreditat cu invenția băuturi pe care azi o numim gin. Popularitatea băuturii a crescut rapid, iar englezii au văzut oportunitatea de a revigora o spirtoasă mai veche. După încoronarea lui Wilhelm al III-lea de Orania, noua băutură s-a răspândit rapid în Anglia.  Pentru că putea fi produs fără autorizație, în secolul al XVI-lea, englezii au interzis importul ginului olandez, începând să-l producă în țară.

Astfel, ginul devine băutura noii burghezii engleze, schimbându-și gustul și aromele, devenind mai ușor și mai sec.  În anul 1736, prin Actul ginului, aceștia au introdus taxe pentru distribuitori. Măsura a provocat revolte, iar la începutul secolului al XVII-lea, în Londra, ginul era un produs de contrabandă, fabricat în distilerii ilegale.

Istoria ginului marchează și alte momente importante printre care cel din secolul XIX-lea, când britanicii care colonizaseră India au inventat ginul tonic, care a cunoscut un succes rapid și enorm.  De asemenea, marinarii vremii se imbolnaveau de o afecțiune numită scorbut, adică lipsa acută de vitamina C. Un efect benefic asupra ei avea ginul amestecat cu suc de lămâie. Băutura purta denumirea de Gimlet.

Cu o poveste veche în spate, ginul face parte din gama de bauturi originale care se bucură și astăzi de un real succes.

Cum se produce ginul

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/uUCpXitesCM

Un alt lucru interesant despre gin este legat de faptul că există o varietate largă de metode de producere, încercate cu succes de-a lungul timpului. Cele trei moduri principale de producere a ginului sunt:

Ginul distilat în recipient

Aceasta metodă este reprezentativă pentru primele tipuri de gin și se face prin distilarea vinului de malt fermentat, cunoscut și sub denumirea de terci, compus din cereale și distilat a doua oară cu ierburi folosite pentru a oferii arome. De regulă, acest tip de gin se păstrează în butoaie de lemn și are o aromă ușoară de malț, asemănătoare cu cea pe care o regăsim în whisky-uri.

Gin distilat în coloană

Ginul distilat în coloană este cea mai utilizată metodă de producere a acestei băuturi din zilele noastre. Metoda produce o băutură alcoolică foarte concentrată, care urmează să fie distilată a doua oară cu introducerea fructelor de ienupăr și a  altor ierburi, puse într-un recipient fix. Pe măsură ce vaporii emanați de căldură se ridică, aceștia extrag aromele din plantele ierboase. În acel moment ginul își capătă aromă subtilă.

Gin compus

Ginul compus este un procedeu folosit și astăzi, însă nu pe scară atât de largă cum este metoda mai sus menționată. Prin această metodă ginul este aromatizat cu esențe naturale, fără să fie redistilat. De cele mai multe ori sunt adăugate și alte arome, precum cele de citrice sau combinații de anason, șofran, coriandru, scorțișoară sau nucșoară.

Tipuri de gin

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/sQmdVCQ_QGk

În momentul actual, pe piața mondială sunt trei tipuri principale de gin:

Gin de ienupăr

Ginul de ienupăr este o categorie istorică a acestui sortiment de băuturi, fiind produsă în recipiente vechi, din terci de cereale fermentat. Odată atins gradul moderat de tărie, care este de aproximativ 70%, acesta se redistilează împreună au ierburile aromatice, pentru a se extrage componentele respective, iar cea mai puternică aromă este cea de ienupăr.

Gin londonez

Ginul londonez este unul dintre cele mai răspândite tipuri de gin, denumit și London Dry Gin. Acesta se produce prin utilizarea alcoolului etilic, care e redistilat împreună cu 5 gr/ hectolitru de metanol, care are o concentrație alcoolică de 100%. Pentru a fi considerat London Gin îndulcitorii adăugați nu trebuie să depășească 0,1 gr/ litru în sticla de vânzare. Totodată, acesta nu poate conține alți coloranți sau alte ingrediente în afară de apă.

Gin distilat

Ginul distilat este produs prin distilarea alcoolului etilic, care are o tărie de aproximativ 96%. Acestei băuturi i se introduce ienupărul și alte tipuri de plante ierboase. Pentru a fi considerat gin,  aroma predominantă trebuie să fie ienupărul.

Top 3 cele mai bune ginuri de pe piață

Acest top este realizat având la bază impunerea și menținerea brand-ului de-a lungul timpului, dar și preferințele oamenilor.

Hendrick’s –  gin scoțian renumit datorită aromelor de trandafir și castravete.

Beefeater – este un gin care se distilează în Londra din anul 1876.

Tanqueray – originar din Londra, acest gin s-a mutat în Scoția după al Doilea Război Mondial. Astăzi, cea mai mare piață de desfacere a celebrului brand se află în Statele Unite, unde este cel mai vândut gin importat.

I-am aflat istoria, am aflat cum se produce, câte tipuri sunt, dar și cele mai vândute branduri. Acum e momentul să descoperim și care sunt trei dintre cele mai celebre cocktailuri în care se folosește ginul.

Cocktail Dry Martini

Sursa foto: https://pxhere.com/en/photo/682053

Despre Martini se pot scrie o mulțime de povești. La bază, acest cocktail este format din gin și vermut, decorat cu măsline verzi, însă de-a lungul anilor acesta a devenit unul dintre cele mai celebre cocktailuri din lume. În principiu, Martini este numele generic dat cocktailurilor preparate cu gin și vermut.

Cocktail Dry Martini – Ingrediente

  • 55 ml gin
  • 15 ml vermut alb sec

Cocktail Dry Martini – Mod de preparare

În paharul de serviciu, pune toate ingredientele împreună cu câteva cuburi de gheață și amestecă bine. Se strecoară lichidul în pahar tip Cocktail, se stoarce puțin ulei din coaja de lămâie și se servește fără gheață, cu o maslină verde.

Cocktail White Lady

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:White_Lady_Cocktail.jpg

White Lady a fost una dintre băuturile preferate ale protagoniștilor serialului Stan și Bran, iar în ceea ce privește originea, aceasta este disputată de către două baruri celebre: Harry`s New York Bar din Paris și The Savoy`s . Rețeta cocktailului are și alte variații de ingrediente, însă originala conține și se prepară astfel:

Cocktail White Lady – ingrediente

  • 60 ml gin
  • 30 ml Cointreau
  • 30 ml suc de lămâie

Cocktail White Lady – mod de preparare

Toate ingredientele se amestecă în shakerul cu gheață. Lichidul obținut se strecoară în paharul de tip Cocktail, răcit în prealabil și ornat.

Cocktail Empire

Sursa foto: https://www.maxpixel.net/Cherry-Martini-Cocktail-Red-Glass-Cherries-Bar-4344724

În anii 1930 prepararea cocktailurilor era o adevărată  artă, rețetele noi fiind așteptate cu mult entuziasm. Între anii 1930 și 1933 s-a construit Empire State Building, colosul devenit emblema ”orașului care nu doarme niciodată”. Un astfel de eveniment trebuia celebrat cu un nou cocktail, iar astfel a fost inventată rețetă Empire.

Cocktail Empire – ingrediente

  • 30 ml gin
  • 15 ml calvados sau alt rachiu de mere
  • 15 ml brandy de caise
  • 6-8 cuburi de gheață
  • 1 cireașă maraschino

Cocktail Empire – mod de preparare

Umple paharul de serviciu cu gheață, toarnă băuturile și amestecă bine. La final, transferă amestecul în paharul de tip cocktail și decorează cu cireașa.

Ginul este o băutură cu poveste. Dacă ți-am deschis apetitul pentru o astfel de băutură, te invităm în pagina produsului pentru a-ți alege sortimentul. Scrie-ne în comentarii care este rețeta care te-a convins să o încerci chiar acum.

 Sursa: Ghidul cocteilurilor celebre si povestile lor”, Colectia Gastronomica, Editia a X-a, revizuita, paginile: 68, 70, 72,75”

Un gand despre “Tot ce trebuie să știi despre gin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *