Ultima actualizare in 31 ianuarie, 2022 la 04:02 pm
Timp de citit: 4 minuteItalia a fost întotdeauna faimoasă pentru mâncarea și vinul său, ambele jucând un rol important în identitatea și cultura țării. Nu mai este de mult o surpriză că mulți dintre români aleg în ultimul timp să se bucure de un pahar sau două de vinuri italiene. Acestea sunt încă la mare căutare.
Această pasiune a italienilor pentru fabricarea vinurilor are o istorie îndelungată, istorie ce i-a împins spre a fi țara care produce cea mai mare cantitate de vin din întreaga lume. Producția vinicolă a scăzut semnificativ în ultimul an, însă Italia deține în continuare primul loc (urmat îndeaproape de rivalul său, Franța) în producția de vin.
Începând din acest an, Italia a produs o cantitate uimitoare de 42.5 milioane de hectolitri de vin. Vinul italian este produs de peste 4.000 de ani, iar Italia este considerată un mediu perfect pentru cultivarea vinului, în mare parte datorită climei acesteia (climă perfectă pentru viticultură). De fapt, când grecii au pătruns prima oară în Italia de Sud, vinul devenise deja o parte a stilului de viață de zi cu zi al italienilor. Atât de mult, încât țara a fost numită de către greci „Oenotria” (în traducere: „Tărâmul vinului”).
Italienii se mândresc cu cultivarea strugurilor lor și cu producția de vin pe care o dețin, astfel încât nivelele de calitate ale producției sunt menținute în mod excepțional, într-un ritm natural. Drept urmare, două treimi din vinul țării are, fie statutul de DOP (39%), fie IGP (30%), ambele etichete promițând autenticitatea și calitate a vinului.
CE ÎNSEAMNĂ DOP ȘI IGP?
DOP = „Denumirea de origine protejată” . Acesta este nivelul de top al clasificării vinurilor italiene. Vinurile cărora li se atribuie denumirea DOP trebuie să fie produse exclusiv în zone foarte limitate și strict definite.
Calitatea și proprietățile acestor vinuri sunt determinate semnificativ sau exclusiv de mediul lor, atât în ceea ce privește factorii naturali, cât și umani. Scopul clasificărilor DOP este acela de a garanta consumatorilor că produsele pe care le cumpără și le servesc pe mesele lor sunt exact cele specificate pe etichetă, inclusiv originea lor regională.
IGP = Indicația geografică protejată (IGP) identifică un produs agricol, brut sau prelucrat, a cărui calitate, reputație sau alte caracteristici sunt legate de originea sa geografică. IGP se aplică în sectoarele agricol, agroalimentar și vitivinicol. Pentru vin, toate operațiunile efectuate de la recoltarea strugurilor până la sfârșitul procesului de elaborare a vinului se efectuează în zona geografică considerată cea mai potrivită.
IGP este legat de know-how. Acesta nu este creat, ci devine o producție existentă și, prin urmare, îi conferă o protecție la nivel național, dar și la nivel internațional. IGP se poate baza pe reputația produsului, care are semnificația unei recunoașteri publice puternice la un moment dat și este asociat cu o abilitate sau calitate determinate de originea geografică.
Revenind la discuția noastră despre îndemânarea italienilor într-ale producerii vinului, ei bine, Italia are un soi extins de struguri, țara folosind mai mult de 400 de tipuri de struguri pentru a produce gama eclectică de vinuri pe care o deține astăzi.
Un top trei al strugurilor din Italia, în ceea ce privește nivelurile de producție pe regiuni sunt: Sangiovese, Trebbiano, Montepulciano.
VENETO: INIMA VINULUI
Casa uneia dintre destinațiile turistice cele mai populare și mai romantice din Italia (Veneția), Veneto este de asemenea cunoscută ca fiind cea mai mare regiune producătoare de vinuri din țară.În 2016, regiunea a produs peste 10.000 de hectolitri de vin, depășind cei mai apropiați concurenți cu mii.
Să trecem puțin și la modul în care vinul italian se îmbină perfect cu mâncarea și mai ales cu pastele. O adevărată masă italiană, paste și un pahar bun de vin. Din fericire pentru aceia dintre voi care se „luptă” întotdeauna cu potrivirea alimentelor cu vinuri, regulile în italiene sunt foarte simple: roșu pentru roșu, alb pentru alb. De exemplu:
- dacă mânanci paste cu sos de roșii, vei bea vin roșu
- pastele preparate cu brânză se servesc cu un vin alb
- pastele cu fructe de mare merg de minune cu vinul alb sau uneori și vin roze
- pastele ce conțin vegetale combinate întotdeauna cu vin alb
La fel de cunoscut ca vinul italian este și prosecco, băutura care a cucerit lumea în 2018, începând din Marea Britanie și terminând prin a fi principal competitor al șampaniei. Cum s-a întâmplat una ca asta? Prosecco are o aromă extrem de plăcută, și spre deosebire de șampanie, este mai accesibil ca preț.
Așa că, dacă îți place să bei un pahar bun de băutură, cu siguranță ar trebui să le mulțumești italienilor, pentru că în final vinul italienesc rămâne un fenom global. Astfel, în 2016, peste 225 milioane de baxuri de vin au fost exportate în întreaga lume. Primele trei țări care au cumpărat vinuri italiene au fost: Statele Unite ale Americii, Germania, Regatul Unit.
ITALIA ARE O MULȚIME DE COMORI ASCUNSE
Am discutat despre unele dintre cele mai mari regiuni producătoare de vin din Italia, dar „mai mare” nu înseamnă întotdeauna mai bine. Pentru a aprecia pe deplin ceea ce au de oferit italienii, merită să fiți aventuroși și să degustați vinuri de calitate superioară din diverse regiuni.
Unele dintre regiunile de vinuri mai puțin cunoscute ale Italiei, cum ar fi Valpolicella și Barolo, produc un vin foarte frumos, care este pur și simplu prea bun ca să îl ratezi. Italia creează vin cu pasiune, calitate și rădăcini istorice ale țării foarte puternice. Cu toate acestea, singura modalitate de a înțelege cu adevărat măiestria italienilor este de a gusta vinul în sine.
Dacă esti dornic să încerci câteva dintre cele mai bune vinuri din Italia, poți să arunci o privire în magazinul nostru online și poți încerca și câteva dintre vinurile pe care ți le recomandăm mai jos.