Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 01:04 pm
Timp de citit: 3 minuteConceptul de butoi din lemn folosit pentru depozitarea băuturilor nu s-a schimbat prea mult de la prima apariție, dar practica realizării acestuia a fost perfecționată treptat de-a lungul miilor de ani.
Asta nu înseamnă că în tot acest timp nu au fost și încercări și erori – iar aici vorbim de invenții precum „carcasa de transport” și „mașina de curățat butoaie”, ambele frumos ilustrate în revista Scientific American în anii 1800, dar care au căzut în derizoriu foarte ușor. Totuși, astăzi fabricarea de butoaie este un amestec superb între artă și știință.
Amestecul din spatele creării butoaielor de whisky (și nu numai) stă, bineînțeles, în procesul de producție al acestuia. Fiecare pas fiind foarte strict planificat, fiecare acțiune fiind foarte bine gândită. Totul începe cu cei numiți în industrie „Coopers” – producătorii profesioniști de butoaie – aceștia vor confecționa butoaie la specificațiile unei distilerii, modificând lucruri precum intensitatea cărbunelui cu cantități precise pentru a crea reacția chimică dorită între lemn și lichid.
În funcție de ceea ce este destinat să ajungă în butoi, de exemplu bourbon sau sherry, un butoi este realizat în moduri ușor diferite. Cu toate acestea, pentru a vă oferi o imagine de ansamblu generală, aruncăm o privire la modul în care sunt făcute în mod obișnuit butoaiele de whisky.
ALEGEREA COPACULUI ȘI…TĂIEREA
Stejarul este utilizat la scară largă, nu în ultimul rând pentru că crește în suficiente zone și oferă arome extrem de plăcute cu care băuturile pot fi perfecționate. Pentru cele mai bune rezultate atunci când un butoi urmează a fi fabricat, arborele din care este făcut ar trebui să aibă cel puțin 70 de ani vechime.
TĂIEREA LEMNULUI
Stejarul este tăiat în bucăți subțiri, lungi și uscate, în mod tradițional afară, în aer liber timp de mai mulți ani. Acest lucru îndepărtează umiditatea din lemn și ajută la reducerea taninurilor dure. Modul în care este tăiat lemnul este crucial, deoarece un copac conține în mod natural căi de curgere pentru apă și nutrienți, iar tăierea de-a lungul căilor de curgere mai rapide poate duce la scurgeri. Odată tăiate și pregătite, scândurile sunt apoi modelate cu grijă în forma ce va avea să fie casă diverselor băuturi.
Mai apoi, capacele butoiaelor sunt montate în jurul unui cerc de fier, formând o structură asemănătoare unei fuste. Apoi, este aplicată căldura pentru a îndoi bucățile de lemn în forma dorită. Acest proces se face în mod tradițional deasupra unei flacări deschise și este cunoscut sub numele de prăjire. Procesul de prăjire caramelizează, de asemenea, zaharurile din lemn, obținându-se astfel arome de caramel, nuci și licoare care ajută la descompunerea ligninei din lemn în compuși care au ca rezultat arome precum vanilia sau aromele florale. Niveluri diferite de prăjire – ușoare, medii și grele – produc efecte diferite.
MAI MULT FOC, O OPȚIUNE BINE VENITĂ
Butoaiele destinate sherry-ului și vinului tind să se oprească la prăjire, dar producătorii de bourbon merg cu un pas mai departe și țin butoaiele la foc până când acestea sunt aproape de ardere literalmente. Bine, nu sunt piromaniaci: prin lege, bourbonul trebuie să fie îmbătrânit într-un butoi nou carbonizat. Pare cumva distractiv.
Cărbunarea, care este măsurată în niveluri – cea de 55 secunde, Nivelul 4 – schimbă lemnul în continuare și creează un strat subțire de carbon care acționează ca un filtru pentru impuritățile precum sulful, îndepărtându-le din băutura din interior.
FINALUL GRANDIOS
Punctele de finisare se aplică „capului” (capetelelor) butoiului – pe fiecare dintre capete – faceți o mică gaură pentru ca băutura să poată fi adăugată și maturarea să poată începe. După ce acestea sunt terminate, butoiul final este gata de a fi completat cu un nume și un sortiment, iar apoi este gata să-și înceapă călătoria sa de minim de trei ani pentru a deveni whisky.
Un butoi de 40 galoane cu un pic de whisky în el mai trebuie curățat, dezinfectat cu sulf sau pus direct în el palinca