Whisky

Cum să alegi un whisky? Ghidul începătorului

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 01:29 pm

Timp de citit: 4 minute

Whisky-ul este una dintre cele mai apreciate băuturi din întreaga lume și nu doar pentru că arata cool și sofisticat atunci când îl vezi la personaje în filme, ci pentru simplul fapt că reușește să combine arome care mai de care mai interesante într-o manieră plină de eleganță și bun gust.

Pachet nuntă Gold : Pentru primire

Așa că, de unde să începem? Cu atât de multe branduri de whisky existente pe piață și atât de multe tipuri, este relativ dificil pentru un novice să aleagă un whisky care să se potrivească gustului său. Doar în Scoția găsim sute de distilerii de whisky din care putem alege, dar…ce alegem?

Pentru că aceste sute de distilerii menționate nu le includ și pe cele de blended whisky sau diferitele tipuri de whisky îmbătrânite diferit, cu finish-uri diferite și arome îmbătătoare. Totuși, aceste multe tipuri de whisky nu trebuie să te sperie. Este relativ ușor să-ți găsești preferatul, să-ți dai seama ce îți place și cum îți place.

În primul rând, dacă te simți atras de Scotch, poți începe prin a te interesa despre cele 4 regiuni are Scoției (Highland, Lowlands, Speyside și Islands). Fiecare dintre acestea au o aromă diferită, pornind de la arome ușoare, până la ușoare accente florale oferite de regiunea Speayside și ajungând la aromele mai intense de turbă din regiunea Islands. Se spune că în Scoția există câte un tip de whisky pentru orice persoană – nu ai cum să nu găsești ceva care să nu-ți placă.

LUCRURI DE LUAT ÎN CALCUL CÂND ALEGI WHISKY-UL

  1. Vârsta

Trebuie să ai în primul rând peste 18 ani atunci când mergi să alegi un whisky. Glumesc, bineînțeles (sau nu). Vorbim despre vârsta de maturare a băuturii. Foarte multe persoane sunt păcălite de ideea că, cu cât un whisky este îmbătrânit pentru mai muți ani, cu atât mai bună este calitatea acestuia. Lucru care nu este neapărat adevărat.

Whiskey, Wine and Spirits Aging: The Science of Aging Barrels

Unele whisky-uri îmbătrânite timp de 12 ani tind să fie la fel de bune, dacă nu chiar mai bune calitativ decât cele îmbătrânite timp de 20 de ani. Din punctul acesta de vedere, prețul este un indicator mai bun al calității – te poți ghida după preț atunci când vrei să te asiguri că bei un whisky bun.

  • Maturarea și Finish-ul

Imediat după vârsta whisky-ului urmează maturarea și finish-ul acestuia.Whisky-ul este maturat în butoaie de stejar – așa a fost întotdeauna și așa va fi. Este un proces ce nu poate fi înlocuit pentru că, datorită acestor butoaie în care este maturat, whisky-ul își ia aromele definitorii. Majoritatea butoaielor folosite pentru maturarea whisky-ului sunt butoaie ce au fost folosite anterior la depozitarea altor băuturi precum Sherry sau Bourbon.

What Barrels Do To Bourbon Whiskey? - Flaviar

Acest proces va modifica, bineînțeles, aroma băuturii – având în vedere că whisky-ul interacționează astfel cu moleculele îmbibate în pereții butoiului, în lemnul acestuia. Whisky-urile maturate în butoaie de Sherry tind să aibă o aromă ușor mai dulceagă, compartiv cu cele maturate în butoaie de Bourbon care sunt ceva mai fine.

Cu cât un whisky este maturat mai multă vreme într-un butoi, cu atât aroma sa va fi mai nuanțatată de caracteristicile butoiului. Deci, atât maturarea, cât și finish-ul, vin cumva la pachet cu îmbătrânirea băuturii. Acest lucru îți va oferi o primă ideea asupra aromei și cum aceasta este „afectată” de butoiul în care a fost păstrată băutura.

  • Volumul de alcool

În sfârșit, ajungem să vorbim despre volumul de alcool al whisky-ului. Este o caracteristică importantă, nu doar pentru că îți poate indica cât de amețit te vei simți la finalul unei sticle J.

Nivelul volumului de alcool al unui whisky este important de luat în calcul, deoarece are un efect asupra aromei finale pe care băutura ți-o oferă. Majoritatea whisky-urilor vin cu un volum de alcool încadrat între 40-50% și sunt diluate cu apă pentru a ajunge la acest volum „decent”.

Scotch Whisky Alcohol Content - Flaviar

În Scoția, de exemplu, pentru ca un whisky să fie considerat Scotch, acesta trebuie să îndeplinească legal un volum de alcool de 40% sau mai mare. Unele whisky-uri sunt îmbuteliate în Cask Strength, ceea ce înseamnă orice conținut de alcool cu ​​care au ieșit din butoi se păstrează și acestea nu sunt diluate pentru a fi mai ușor de consumat.

Bineînțeles, cu cât este mai ridicat volumul de alcool dintr-un whisky, cu atât va fi mai tare băutura, și, dacă nu ești obișnuit cu băuturi tari, acest lucru va face ca băutura să fie mai greu de savurat.

Dar, în final, deși alegi să fii atent la aceste mici detalii legate de whisky-uri, cel mai important lucru este să gasești ceva potrivit ție, care să îți placă. Descoperă-ți propriile gusturi și construiește-ți gama de whisky-uri preferate în funcție de acestea și… nu uita, at the end of the day… Have a nice drink!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *