Ultima actualizare in 20 ianuarie, 2022 la 01:26 pm
Timp de citit: 5 minuteWhisky-ul japonez a devenit incredibil de popular în ultimii ani. Nikka este unul dintre cele mai bune 12 whisky-uri japoneze de băut în 2022
Dacă ați crezut că cel mai bun whisky din lume este făcut de scoțieni, ei bine, v-ați înșelat. Japonezii s-au încăpățânat să demonstreze lumii că fabricarea whisky-ul poate fi într-adevăr dusă la nivel de artă. Astfel, faceți cunoștință cu „Taketsuru Pure Malt 17 Years Old”. Acest star al whisky-urilor a câștigat în 2018 titlul de „Cel mai bun whisky din lume”.
„Taketsuru Pure Malt” este un whisky de înaltă calitate ce poarta numele fondatorului fabricii Nikka, Masataka Taketsuru, cunoscut totodată ca fiind tatăl whisky-ului japonez. Savoarea acestui whisky ia naștere prin combinarea cerealelor și malțului ce provin de la cele două distilerii din Miyagikyo și Yoichi, Japonia.
Fiind recunoscuți pe plan global pentru meticulozitatea și seriozitatea de care dau dovadă în producții, japonezii de la Nikka s-au folosit de aceste caracteristici pentru a crea „Taketsuru Pure Malt”, whisky-ul cu o ușoară aromă de malț și fructe, cu un gust extrem de bine echilibrat, perfect pentru a te introduce în lumea whisky-ului de calitate superioară. Acest whisky este galben ca mierea și oferă o combinație uluitoare de mirosuri. Dacă prima impresie este că la început „Pure Malt Black” are un ușor miros de fum, turbă și cerelale, după câteva secunde însă, vei descoperi cum acesta se schimbă într-o combinație de piersică și prună,cu un parfum subțire de ierburi. Gustul prezintă o aromă ușoară, dar ademenitoare, ce se resimte și după prima înghițitură, lăsându-ți pe cerul gurii timidul gust de fum și caramel îmbinat perfect cu turba ce stă la baza creării acestui whisky. Totodată, se bucură și de o ușoare atingere a citricelor, atingere atât de ușoară, încât n-ai s-o simți cand guști, dar ea este acolo.
„Puterea acestui whisky constă în modul în care aroma subtilă a turbii se acumulează de-a lungul timpului” – Jim Murray, critic britanic de whisky recunoscut mondial, în aprecierea „Taketsuru Pure Malt”. Are un miros dulceag și delicat și cu siguranță lasă o senzație plăcută după gustare.
PREMII:
- „WORLD’S BEST BLENDED MALT” at World Whiskies Awards 2018.
Nikka Whisky Chief Blender, Tadashi Sakuma a participat la cina de prezentare a WWA (World Whiskies Awards) și a primit trofeul în numele companiei, în Londra, martie 2018.
- Nikka Tsuru 17 Years Old
Câștigător al medaliei de aur la „International Sprits Challenge” 2015
- Nikka Whisky
Câștigător al premiului pentru „Cea mai bună distilerie” la „International Sprits Challenge” 2015
WHISKY NIKKA FROM THE BARREL
„Whisky Nikka From The Barrel” este fratele lui „Taketsuru Pure Malt 17 Years Old”, la fel de gustos și elegant și cu aceeași tradiție japoneză bogată în spăte care să îi confere un loc bine stabilit pe scara celor mai bune whisky-uri din întreaga lume. Acest whisky este creat dintr-un amestec interesant de multiple tipuri de malț și cereale cu care Nikka și-a câștigat prestigiul și stima în fața consumatorilor de-a lungul anilor. „Nikka From The Barrel” a fost creat pentru a oferi aroma și bogăția unui whisky „din butoi”, pe care numai „blenderii” pot să o simtă și să o guste, chiar și celor ce nu sunt specialiști în domeniu.
Având în vedere că acest whisky conține mai multe componente caracteristice cu un nivel de alcool crescut (mai mare de de 51,4%), este absolut necesar ca „Nikka From The Barrel” să se odihnească în butoaie, timp de 3-6 luni, pentru ca acesta să se stabilizeze și să se armonizeze. Conceptul acestui design unic al sticlei pătrate este acela de mic „bloc de whisky”, o sticlă creată pentru a ilustra perfect ceea ce se află în interiorul ei: un whisky cu un gust puternic și bogat. Aromat și extrem de echilibrat, acest single malt poartă cu sine puritatea și finețea unui whiskey gândit în cele mai mici amănunte.
Cu o culoare aurie apropiată de cea a mierii, „Nikka From The Barrel” are un miros plăcut de dulceață, cu puțină miere și, bineînțeles, fructe: caise, prune (soiuri de culoare deschisă și culoare închisă), struguri roșii, banane, caramel și vanilie, scorțișoară și puțin condiment. Totodată, adăugarea unei cantități micuțe de apă în timpul servirii, întărește aroma vaniliei și caramelului.
„Nikka From The Barrel” are un gust aromat, cu nuanțe de caramel și fructe coapte,indicii picante și influențe de stejar, care se îmbină perfect și lasă o savoare plăcută după consum. Acest whisky a apărut în Japonia în 1986 și este considerat o băutură-simbol pentru cei ce călătoresc mult și vorbesc altora despre patria lor. „Nikka From The Barrel” este un amestec de whisky japonez, care reunește o combinație complexă de peste 100 de loturi diferite de whisky de malț și whisky de cereale, toate produse la distileriile „Nikko” din Yoichi și Miyagikyo, și mai apoi „îmbătrânite” în mai multe tipuri de butoaie: butoaie ex-bourbon, sherry butts, și refilled, recharred și remake hogsheads.
PREMII:
- „Nikka Whisky From the Barrel”
Câștigător al trofeului „Best International Blend” la „International Sprits Challange” în 2015. A primit medalia de aur și „the ultimate trophy”, cel mai înalt premiu oferit de către ISC.
CE ESTE „INTERNATIONAL SPRITS CHALLANGE”?
„International Sprits Challenge” este un târg internațional de băuturi spirtoase, care se organizează anual în Marea Britanie și este găzduit de editorul revistei „Quest”. În plus,pe lângă categoria whisky, acest târg găzduiește competiții și pentru categoriile: brandy, rom, spirtoase albe și lichioruri. Evaluarea băuturilor se face de către jurați, specialiști în domeniu, legați cu o panglică la ochi (blind taste testing) pentru a nu fi influențați în vreo manieră.
În competiție se înscriu 600 de produse din aproximativ 30 de țări, unde circa 300 de înscrieri sunt la categoria whisky. Premiile sunt oferite în urma deciziilor unanime ale unui consiliu alcătuit din master blenderiși chef blenderidin distilerii de whisky din întreaga lume.
ISTORIA CELUI MAI APRECIAT WHISKY DIN LUME – NIKKA WHISKY
Masataka Taketsuru s-a născut în orașul Takehara, la 60 de km de Hiroshima, unde familia acestuia deținea o fabrică de „sake” (băutură alcoolică japoneză obținută din orez fermentat) ce datează din 1733. Învățat încă din copilărie cu munca silitoare ce stă în spatele producerii de sake, Taketsuru a studiat cu sârguință și a mers la universitate pentru a deveni chimist, astfel pregătindu-se să continue tradiția familiei sale. Cu trecerea timpului însă, whisky-ul îi cucerește atenția tânărului Taketsuru și acesta decide să își dedice întreaga viață fabricării celui mai bun whisky din lume.
Cu o dorință bine cunoscută de toți cei apropiați lui Taketsuru și perseverență, acesta călătorește în Scoția (tărâmul mamă al whisky-ului) și intră la Universitatea din Glasgow, fiind primul japonez din istorie care ajunge să studieze arta fabricării whisky-ului. Curiozitatea acestuia pentru whisky îl face, așadar, să urmeze cursuri de chimie și să devină ucenic în distilerii, învâțând muncă atât de la meșteșugari, cât și primind formare pentru a fi un bun „blender” în domeniu.
În 1920, Masataka se întoarce în Japonia unde reușeste să se angajeze într-o primă fabrică de whisky japonez. Însă, experiența pe care acesta o căpătase pe timpul șederii lui în Scoția îi oferă un mod diferit de a privi industria aceasta, așa că, pentru a putea produce whisky-ul după bunul plac, după propria rețetă, Matasaka realizează ca are nevoie să fie independent. Astfel, în 1934, japonezul a înființat „Nikka Whiskey” și a construit prima distilerie în Yoichi, Hokkaido, care, deși era situată într-un loc deloc convenabil, era locul ideal din Japonia pentru producția de whisky al lui Taketsuru, fiind similar în multe privințe cu orașul scoțian unde acesta a studiat.
La început, Masataka a fost determinat să creeze o fabrică de whisky pentru a le putea prezenta apropiaților lui ce însemna whisky-ul, ce gust are și cum se produce. Așa cum el a fost fermecat de această băutură, a dorit să le arate prietenilor, și nu numai, ce face whisky-ul atât de special și cum se diferențiază acesta față de restul bătuturilor spirtoase deja existente în lume. În deceniile următoare, după ce afacerea acestuia a crescut și whisky-ul a devenit din ce în ce mai cunoscut în Japonia, fiind o atracție nouă pentru majoritatea japonezilor, Taketsuru a rămas întotdeauna pasionat de calitate. Din perspectiva lui, calitatea nu trebuia sa fie niciodată sacrificată în detrimentul eficacității.
https://ziarulactualitatea.ro/nunta-un-eveniment-de-la-care-nu-lipseste-whisky-ul/