Whisky la cele mai bune preturi - Probabil cea mai buna selectie de bauturi spirtoase internationale

Whisky

Whisky-ul este una dintre cele mai populare băuturi din istorie, pentru moștenirea pe care o aduce, statutul pe  care îl deține și aroma inconfundabilă.

Whisky sau Whiskey este una dintre cele mai apreciate si consumate bauturi alcoolice de pe glob. Acesta este obtinut prin distilarea maltului de orz, secara, grau sau porumb fermentat. Whiskey-ul este produs in mai multe tari precum Canada si Statele Unite, insa Irlanda si Scotia sunt tari producatoare inca din anii 1405 si 1496.

Cea mai mare confuzie legata de aceasta bautura consta in tipul de scriere. Whiskey si Whisky reprezinta aceeasi bautura, iar diferenta consta doar in tara de provenienta: in Statele Unite ale Amercii si in Irlanda se produce “whiskey”, iar in Canada, Scotia, India, Brazilia, Germania, Austria si toate tarile din Asia cu exceptia Taiwan si Thailanda se produce “whisky”.

Procesul de preparare a whisky-ului cuprinde patru etape obligatorii: maltificarea, fermentatia, distilarea si invechirea. In functie de acestea se contureaza caracterul, gustul, textura si calitatea produsului final.

Pentru a savura un whisky autentic, acesta nu trebuie amestecat cu gheata sau sucuri, fie ele proaspete, naturale, carbogazoase sau energizante. In schimb, daca ti se pare tare si cu o aroma foarte puternica, poti combina cu putina apa plata sau carbogazoasa. Paharul potrivit pentru consumul whisky-ului este cel in forma de lalea.

Whisky-ul este nelipsit de la evenimentele importante cum sunt nuntile, petrecerile sau festivitatile. Astfel de evenimente cer un meniu de bauturi sofisticat, iar whisky-ul se potriveste perfect. De asemenea, oamenii de afaceri consuma whisky la intalnirile importante. Acestia au urmat exemplul lui James Bond din filmul ”Skyfall”, film in care actorul bea whisky Macallan.

In magazinul nostru gasesti o gama variata si diversificata de whisky,  printre care si  branduri celebre cum sunt Jack Daniel's, Johnnie Walker, Jim Beam, Glenfiddich, Glenmorangie, Ardbeg, Chivas Regal, Teacher's, J&B, Ballantines, Bushmills, Fireball, Jameson, etc.

Subcategorii

Whisky Single Malt

Single Malt este o categorie de whisky produs din malt, provenit dintr-o singură distilerie. În  mod normal single malt-ul este asociat cu single malt Scotch, deși această categorie este produsă și în alte țări, cu un rezultat ce tinde spre perfecțiune, respectând cu sfințenie rețete vechi de sute de ani. În conformitate cu Regulamentul privind Scotch Whisky, un "Whisky Scotch Single Malt" trebuie să fie fabricat exclusiv din malt de orz (deși este permisă adăugarea de coloranți de caramel E150A) și trebuie să fie distilată cu ajutorul instalațiilor de tip cazan, la o singură distilerie și trebuie să fie maturată timp de cel puțin trei ani în butoaie de stejar cu o capacitate care nu depășește 700 litri. În timp ce modelul scoțian este de obicei respectat pe plan internațional, aceste constrângeri nu se aplică whisky-ului comercializat drept "single malt" produs în altă parte. De exemplu, nu există o definiție a termenului "single" în ceea ce privește whisky-ul în legislația Statelor Unite, iar unele whisky-uri americane care sunt publicate ca "whisky single malt" sunt produse din malt din secară, nu din malt din orz. Gusturile unor sortimente de whisky single malt pot varia dramatic, deoarece fiecare element din producție își pune amprenta, rezultând un produs unic și deosebit.

Blended Whisky

Blended whisky (sau Blended Whiskey) este produsul ce rezultă din îmbinarea armonioasă a unor câteva zeci de tipuri superioare de single malt, provenite din distilerii diferite și uneori alcool cu gust neutru obținut din cereale, coloranți și arome de cereale. Pentru a construi un caracter unitar, fiecare amestec conţine un “Lead Whisky” (sortimente single malţ de cea mai bună calitate). Whiskey-ul Blended este, în general, produsul amestecării unuia sau a mai multor sortimente de whisky de calitate superioară sau de malț de calitate superioară cu spirtoase mai puțin costisitoare și adaos de alte ingrediente.

Drept urmare, caracterul individual al unui Whisky Blended se datorează iscusinței și măiestriei Master Blenderului, dar și a sutelor de ani de sacrificii, pasiune și dedicare ale distileriilor cu renume. Acest lucru permite de obicei un produs finit la prețuri mai mici, deși există și sortimente "premium", exclusiviste. Blenderul principal este cel care determină cantitățile utilizate, în funcție de aroma pe care dorește să o obțină. Drept urmare, caracterul individual al unui Whisky Blended se datorează iscusinței și măiestriei Master Blenderului, dar și secolelor de experiență ale distileriilor cu renume.

Irish Whisky

Whisky-ul Irlandez (în irlandeză: Fuisce sau Uisce beatha) este o categorie de whisky produsă in Insula Irlandei. La fel ca multe alte băuturi faimoase, tot călugării (de data asta în Irlanda) sunt cei care au început să producă şi whisky-ul, încă din secolul al VI-lea, sub denumirea de „uisce beatha“ (simplă traducere în celtică a expresiei latineşti aqua vitae, apa vieţii). Când au ocupat Irlanda în secolul al XII-lea, soldaţii englezi au preluat şi băutura, dar uisce a devenit treptat whisky, cuvânt care, la rândul său, a devenit termen generic pentru mai multe băuturi spirtoase înrudite.

Whisky-ul Irlandez a fost odată cel mai popular whiskey din lume, existând peste 30 de distilerii in anii 1890, însă în urma decăderii, un secol mai tarziu, au ramas numai trei. La sfarșitul secolului XX însă a cunoscut o creștere masivă a popularității.

Diferența dintre scotch și irish whiskey este aceea că whisky-ul irlandez are un finish mai catifelat și fin decât cel scoțian, unde predomina accentele de fum și turbă. Există totuși și excepții, existând sortimente cu arome comune celor două zone.

Whisky Bourbon

Bourbonul este o categorie de whisky (whiskey) american produs din porumb secară (rareori grâu) și malț de orz și învechit minim doi ani în butoaie rumenite de stejar american. Ca regulă generală, ar trebuie să știi că orice bourbon este whiskey, dar nu orice whiskey este bourbon. Malțul folosit trebuie să aibă minimum 51% porumb, drojdie și apă. Trebuie distilat la maximum 80% volum alcool, poate fi produs doar în SUA, trebuie învechit pentru cel puțin doi ani. Originea denumirii este puțin incertă, dar se presupune că se află în legătură cu dinastia French Bourbon, statul Kentucky. 

Dupa extragerea bourbonului, butoaiele sunt folosite la învechirea și înnobilarea altor băuturi precum vinul, berea, romul, pentru a împrumuta note specifice, deosebite.

Scotch Whisky

Scotch Whisky este o categorie de whisky din malț sau cereale realizat în Scoția încă din secolul 15. Din punct de vedere legal, scotch whisky trebuie sa respecte cu sfințenie anumite reguli precum: Produsul trebuie să fie distilat în Scoția din malț de orz, apă și drojdie (se accepta rareori și alte cereale integrale). Distilația se face până la un volum de alcool de maxim 94,8% și minim 40%. Se învechește minim 3 ani în butoaie de stejar cu o capacitate maximă de 700 de litri, timp de cel puțin 3 ani. Singurul colorant permis este colorantul caramel (E150A). 

Scotch whisky-ul poate fi single malt (făcut de o singură distilerie, din orz malțificat), single grain (făcut de o singură distilerie, din grâu/porumb), blended grain (din mai multe single grain) sau blended (făcut din single malt cu single grain) .  

Whisky Single Barrel

Whisky Single Barrel  ( sau Single Cask Whiskey ) este o categorie premium de whisky, unde fiecare sticlă provine dintr-un butoi individual de îmbătrânire, pentru uniformitatea gustului și a culorii. Chiar dacă unele sortimente de whisky nu sunt blended, ele conțin mai multe loturi din același an sau ani diferiți, combinate în fiecare sticlă pentru a obține rezultatul dorit din punct de vedere al calității.

Fiecare butoi de whisky este îmbuteliat separat pentru categoria Single Barrel Whisky,  purtând fiecare sticlă numărul butoiului scris pe etichetă alături de datele îmbătrânirii produsului. În acest fel este respectat caracterul fiecărui butoi în parte, fiecare având caracterul său unic și o aromă mai complexă.

Whisky Single Grain

Whisky Single Grain este un tip de whisky distilat in cadrul unei singure distilerii, din apă și malț din orz cu sau fară alte boabe întregi de cereale diferite malțate sau nemalțate. Single Grain Whisky se referă la whisky-ul facut în cadrul unei singure distilerii, dar nu dintr-un singur fel de cereale. De regulă, whisky-ul single grain este făcut din grâu, porumb sau un mix din cele doua. Gustul unui Whisky Single Grain este mai fin și mai ușor decât un Single Malt.

Whisky Jack Daniels

Acum ai parte de o gama variata de whisky Jack Daniel's - de la produsele obisnuite la bauturile de colectie! Profita de preturile mici si inchina un pahar impreuna cu noi! Have a nice drink!

Istoria whiskey-ului american cuprinde în mod evident cel mai faimos brand de whiskey.

Distileria Jack Daniel`s a luat naștere în anul 1875, iar activitatea în sine a început în anul 1866 cum este specificat și pe etichetă. Aceasta este cea mai veche distilerie americană care lucrează de la început în același loc și are proprietari din aceeași familie.