Tot ce trebuie să știi despre istoria tequilei

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 01:25 pm

Timp de citit: 4 minute

Puține băuturi spirtoase sunt la fel de învăluite în mit și mister ca tequila – iar asta se întâmplă cu un motiv bine întemeiat. Această băutură mexicană, ce poate fi recunoscută instantaneu, este de câteva secole, una dintre cele mai consumate băuturi spirtoase la nivel global.

În ciuda asocierii sale obișnuite cu paharul micuț, felia de lămâie și sarea, această băutură pe bază de agave a fost și este la fel de respectată printre barmanii de top la fel ca bourbonul și scotch-ul. Chiar și George Clooney și-a pus banii „la bătaie” într-o încercare de a deschide o companie producătoare de tequila.

Și, la fel ca bourbonul, cunoscut oficial ca fiind băutura nativă a Americii, tequila este cunoscută ca fiind inima Mexicului. Distilatorii de tequila au un set strict de reguli pe care trebuie să le respecte pentru ca totul să decurgă ca la carte. Acestea includ asigurarea faptului că fiecare sticlă este fabricată în locația corespunzătoare – din ingredientele corecte – și că versiunile de reposado și añejo sunt îmbătrânite exact cât este necesar. Dar, după cum se spune, Roma (sau în acest caz Tequila) nu a fost construită într-o zi – sau chiar câțiva ani.

Deși este posibil, chiar și probabil, ca aztecii să știe să fi consumat tequla în vremea lor, tequila nu a început ca fiind exact tequila încă de pe atunci. Nici măcar nu a început ca tequila pe care o cunoaștem astăzi. Aztecii au apreciat o băutură fermentată, cunoscută sub numele de pulque, care folosea seva plantelor de agave la producerea ei (această tehnică a fost probabil folosită și de Olmecs, o civilizație și mai veche, datând din anul 1000 î.Hr., cu sediul în zonele joase din Mexic).

Lichidul lăptos a fost atât de important pentru cultura aztecă, încât s-au închinat la doi zei cunoscuți pentru acesta. Primul a fost Mayahuel, zeița maguey, iar al doilea a fost soțul ei Patecatl, zeul Pulque. Deși prima documentație despre pulque – pe pereții de piatră, desigur – a apărut în jurul anului 200 d. Hr., băutura a prins viață cu adevărat secole mai târziu, când aztecii au primit o vizită surpriză din partea spaniolilor.

ANII 1400-1500

În timp ce există mai multe teorii despre începutul distilării agavei, o poveste comună implică invazia spaniolă. Spaniolii nu ar putea sta mult prea mult timp fără rachiul lor, așa că atunci când proviziile au început să se termine, au improvizat din agave, creând în esență ceea ce știm astăzi ca fiind mezcal.

La mijlocul anilor 1500, guvernul spaniol a deschis o rută comercială între Manila și Mexic, iar la începutul anilor 1600, marchizul de Altamira a construit prima mare-distilarie la scară mare în orașul ce este acum Tequila, Jalisco.

ANII 1700-1800

Familia Cuervo, pe care toată lumea o cunoaște și o iubește, a început distilarea comercială a tequila în 1758, urmată mai târziu de familia Sauza în 1873 (și suntem siguri, câțiva alți producători mici între ei). Potrivit Slatei, Don Cenobio Sauza a fost responsabil pentru identificarea agavei albastre ca fiind cea mai bună pentru producerea de tequila – și până în acest moment ceea ce știm acum ca tequila premium a fost produs probabil la aceste distilerii.

1936: A FOST INVENTATĂ MARGARITA

Așa cum a fost cazul whisky-ului de secară din Canada în timpul Prohibiției, tequila și-a găsit o casă printre escrocherii americani. În imposibilitatea de a pune mâna pe mult pe whinkey și gin, băutorii din Statele Unite au început să profite de nectarul de agave, dulce din Mexic – ca să nu mai vorbim de cele peste o sută de baruri din Tijuana, care abundau cu băutură și erau ușor de accesat.

Până în anul 1936, era din nou legal să bei în State și să mergi în Mexic pentru o bună perioadă de timp nu mai era necesar. Însă, un jurnalist pe nume James Graham și soția sa au făcut o călătorie la Tijuana, unde au mers într-unul dintre barurile conduse de un irlandez numit Madden, care era cunoscut în jurul zonei pentru Daisy Tequila (Margarita). Deși Madden a recunoscut că crearea băuturii a fost o greșeală norocoasă, a devenit una dintre cele mai apreciate din SUA (margarita în spaniolă înseamnă margaretă).

1974: TEQUILA DEVINE OFICIAL PROPRIETATEA MEXICULUI

În demersul de a deține proprietatea termenului „tequila”, guvernul mexican a declarat termenul drept proprietate intelectuală în 1974. Acest lucru a făcut necesar ca tequila să fie făcută și îmbătrânită în anumite zone din Mexic, și a făcut-o, de asemenea, ilegală pentru alte țări să producă sau să își vândă propriul „tequila”. Consiliul de reglementare Tequila a fost creat suplimentar pentru a asigura calitatea și a promova cultura care înconjoară băutura.

2015: IUBIREA BARMANILOR PENTRU AGAVE

De la umilul pulque până la tequila-urile artizanale de astăzi, barmanii din întreaga lume îmblânzesc nectarul de agave în mai mult decât simple Margaritas și Tequila Sunrises. În 2009, Phil Ward a deschis Mayahuel, sărbătorind tequila și mezcalul fantastic disponibile în S.U.A.

Barul a ajutat la popularizarea cocktail-urilor clasice pe bază de tequila. De atunci, aceste cocktail-uri au ajuns în mai multe baruri de remarcat din întreaga țară, inclusiv Masa Azul în Chicago, dar și în Austin, Texas. Cel mai recent, Ivy Mix, care a fost numit cel mai bun barman american la Tales of the Cocktail din acest an, a început să producă „Leyenda”, o băutură inspirată de Mexic, care stă la bază unora dintre cele mai bune cocktail-uri de tequila, care ar face ca Olmecii să ridice un pahar de mirare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *