Yeni Raki, o băutură care se distinge de alte tipuri de alcool

Ultima actualizare in 11 martie, 2022 la 12:01 pm

Timp de citit: 3 minute

Yeni Raki, noutatea într-o sticlă

Yeni Raki a fost întotdeauna o băutură care se distinge de alte tipuri de alcool, mai ales prin cultura sa și asocierea cu alimentele. Cea mai bună modalitate de a începe o masă, indispensabilă pentru petreceri, este băutura tradițională Yeni Raki

Ce o face o băutură atât de remarcantă? Ei bine, chiar savurarea ei!

Atunci când se consumă băutura Yeni Raki, pe masă ar trebui să existe cel puțin unul sau două tipuri de aperitive, deoarece trebuie să se savureze încet. Cel mai inedit lucru care deosebește Yeni Raki de alte băuturi este că nu se bea singură, ci doar însoțită de aperitive. În Turica, se spune că savoarea preparatelor este alta atunci când pe masă există Yeni Raki. Iată o listă de aperitive care se potrivesc de minune cu băutura Yeni Raki:

  • Haydari
  • Brânză feta
  • Pepene galben
  • Ton 
  • Calamari 
  • Fasole verde
  • Salată de vinete
  • Salată de ardei copți
  • Tzatziki
  • Hummus
  • Falafel
  • Creveți gătiți în unt

Cu oricare dintre preparate ați asocia băutura Yeni Raki, cu siguranță că veți transforma momentul mesei într-unul inedit.

Istoria băuturii Yeni Raki – o istorie nemaiîntâlnită la alte băuturi

Conform înregistrărilor în documentele istorice, Yeni Raki datează din secolul al XVI-lea d. Hr., când a fost distilată pentru prima dată. Deci această băutură este veche de secole și, cu toate acestea, ea continuă să fie consumată nu doar pe teritoriul Turciei, ci în întreaga lume. 

Esența tradiției a băuturii Yeni Raki o reprezintă strugurii. Prima etapă a producției este includerea sucului de struguri nefermentat, obținut din struguri și drojdie, rezultând apoi alcool fermentat. Amestecul este distilat până când atinge nivelul maxim de 94,5% alcool și astfel se obține etanolul (alcoolul etilic). Acest alcool, utilizat în producția băuturii, este numit „suma” (tescovină de struguri). Celălalt ingredient indispensabil din compoziția băuturii tradiționale Yeni Raki este anasonul. De asemenea, și stafidele au rolul lor în prepararea celebrei băuturi Yeni Raki.

Yeni Raki, armonia echilibrată a strugurilor proaspeți, a anasonului și a stafidelor

​​​​​​​​​​​​​​​​ Cea mai produsă și populară băutură din lume, Yeni Raki, care reprezintă cu mândrie o cultură de rakı veche de 500 de ani, este produsă prin prelucrarea strugurilor proaspeți și uscați atent selecționați din Turcia. Yeni Raki atinge perfecțiunea prin adăugarea de anason de înaltă calitate la suma obținută dintr-un amestec bine echilibrat de struguri uscați și proaspeți. Yeni Raki, care dă nume și viață unei culturi unice, are un conținut de alcool de 45%.

Băutura tradițională Yeni Raki a fost preferata primului președinte al Turciei, Mustafa Kemal Atatürk

Este băutura indispensabilă a distracțiilor și conversațiilor. Are propria sa cultură, fiind la fel de veche ca istoria Turciei. A fost, de asemenea, băutura favorită a lui Mustafa Kemal Atatürk, primul președinte al Turciei. Potrivit documentelor, Mustafa Kemal Atatürk nu începea nicio masă fără Yeni Raki, iar slujitorii care nu îi respectau această dorință erau imediat alungați.

9 fapte interesante despre Yeni Raki, băutura care se bea cu plăcere în întreaga lume:

  1. Yeni Raki este originară din Orientul Mijlociu și este cunoscută ca arak acolo. Dar și partea de vest are propriul raki. De exemplu, băutura tradițională ouzo, în Grecia, mastika, în Bulgaria, rakija, în Serbia, țuica, în România.
  2. Yeni Raki a fost consumată mult în Imperiul Otoman. Iubitorii de raki sunt numiți arachno uch.
  3. Oamenii din Izmir au fost primii care au numit Yeni Raki „laptele leului”. Acesta este și motivul pentru care emblema leului apare pe butoaiele în care se distilează această băutură.
  4. Yeni Raki este produsă și depozitată numai în sticle de sticlă.
  5. Prima fabrică de raki din Turcia a fost înființată în ferma Umurca, de către Sarıcazade Ragıp Pasha, în timpul domniei sultanului Abdülhamit, în anii 1880.
  6. Conform etichetei raki a lui Aydın Boysan, se toarnă în pahar mai întâi băutura raki, apoi apă rece și apoi gheață. 
  7. Cele mai populare produse raki din istoria Turciei sunt următoarele: Club Rakı, Altınbaş Rakı și Yeni Rakı.
  8. Se zvonește că băuturi similare cu raki au fost băute și în Imperiul Roman de Răsărit în secolele IV-V.
  9. Neyzen Tevfik, unul dintre cei mai mari poeți ai Turciei, obișnuia să taie pâinea și să o mănânce alături de băutura Yeni Raki.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *