Mic dicționar pentru băutorii de cocktailuri

Ultima actualizare in 12 august, 2021 la 01:56 pm

Timp de citit: 4 minute

Ghidul unui inițiat pentru uzul amatorilor de cocktailuri

Termenul de „cocktail” are în spate multe povești. Dacă ești consumator al cocktailurilor, trebuie să-i afli originea! Aruncă o privire asupra ei:

Povestea cocktailului…

Povestea cocktailului este legată de Războiul de Independență al Statelor Unite ale Americii. Deci încă din 1775… Realizezi cât de veche este  originea lui? Se spune că o barmaniță din Hall`s Corners, New York pe nume Betsy Flannigan le-a servit soldaților americani și francezi băutura Betsy`s Bracers. În timpul unei petreceri unde s-au servit fazani englezești furați, oamenii au cinstit „în numele băuturii divine care este delicioasă simțurilor la fel cum coada cocoșului este plăcută ochiului”, la care unul dintre ofițerii francezi a exclamat: „Vive le cocktail!” (Joc de cuvinte între cock = cocoș și tail = coadă).

Cocktailul… astăzi

Aceste calități au rămas valabile și în zilele noastre: cocktailul trebuie să încânte toate simțurile. Nu doar că trebuie să arate bine, dar trebuie și:

  • să aibă un gust bun
  • să nu fie exagerat de aromatizat
  • să fie rece
  • să emane un anume armec

Într-adevăr, vive le cocktail!

Intră și tu în lumea fascinantă a cocktailurilor. Bineînțeles, cu ajutorul echipei Alcool Discount!

Cocktailurile pot însemna multe lucruri pentru consumatori: 

  • Pot simboliza sărbătoarea,
  • Pot evoca distracție,
  • Sau pot fi pur și simplu o modalitate excelentă de relaxare după o zi grea de muncă. 

Pentru noi, ceea ce contează este să te bucuri de cocktailurile pe care le bei.

Dacă ești fan al artei cocktailurilor, trebuie să le înveți jargonul!

Există cuvinte bine cunoscute de barmanii profesioniști și, cu siguranță, de multe ori ai fost confuz de termenii pe care i-ai auzit, însă nu îi cunoști. Nu-ți face griji, te ajutăm noi să înțelegi lumea cocktailurilor!

Pentru acest lucru, am pregătit un mic dicționar care să te ajute să înțelegi arta cocktailurilor și, de ce nu, să îți pui în practică cunoștințele! Iată-l:

  • Pentru început, este esențial să cunoști definiția mixologiei, care corespunde procesului de amestecare a cocktailurilor.
  • Barman. Profesionistul care desfășoară activitatea mixologiei și servește băuturi în spatele unui bar se numește barman. Ia aminte! Să fii barman presupune artă și imaginație.
  • Barman acrobat. Este cel care practică cocktailuri acrobatice. Constă în servirea băuturilor într-un mod distractiv, rapid și creativ pentru a captiva clienții.
  • Boston Shaker. Alegerea preferată a barmanilor profesioniști, Boston Shaker este format din două căni, una mai mare decât cealaltă. Împreună creează o etanșă a lichidului, permițând agitarea sigură și rapidă a cocktailurilor.
  • Cocktail. Propunem să știi definiția clară a cocktailului… așadar, cocktailul este o băutură preparată dintr-un amestec de băuturi alcoolice (lichior, coniac, vodcă, rom etc.) combinate armonios cu diferite ingrediente (suc de fructe, condimente, gheață etc.).
  • Cocktailuri înainte de cină.  Acestea sunt cocktailuri propuse înainte de mese. Au o aromă în general seacă și un conținut ridicat de alcool. Acestea generează o senzație de apetit.
  • După cină. Cocktailuri care sunt servite ca digestiv după mese. Aceste rețete de cocktailuri sunt răcoritoare, citricele fiind ingrediente esențiale, folosite fie în completarea băuturii alcoolice, fie ca garnitură în pahar.
  • Gheață. Un element supraapreciat în cocktailuri, jucând un rol extrem de important: nu numai că răcește foarte bine cocktailul, dar odată topită, ajută la o diluare subtilă a lui. 
  • Glazurator/Decorator pentru pahare. Cu ajutorul acestui acesoriu se poate decora marginea paharului.
  • Highball. Pahar înalt și îngust pentru prepararea cocktailurilor lungi.
  • Iced. Termen care se referă la o rețetă de cocktail, care necesită umplerea paharului cu gheață. 
  • Jigger. Este un măsurător utilizat pe scară largă în cocktailuri. Este fabricat din metal și forma sa seamănă cu o clepsidră sau cu două conuri lipite între ele.
  • Lingură de bar. Obiect cu mâner alungit, de metal sau de lemn, folosit pentru măsurarea și amestecarea ingredientelor din cocktailuri. 
  • Măsurător. Obiect cu ajutorul căruia se măsoară dozajele care intră în componența cocktailurilor.
  • Mise en place. Se traduce prin „totul la locul său”. Se referă la pregătirea necesară care constă în aranjarea și organizarea ingredientelor cu ajutorul cărora barmanul prepară cocktailurile.
  • Mixing glass. Recipient cu ajutorul căruia se amestecă ingredientele cocktailurilor.
  • Muddler/Pisător. Instrument din lemn folosit de barman pentru a zdrobi fructe, zahăr sau ierburi într-un pahar.
  • Picurator. Este folosit pentru dozarea băuturilor alcoolice dintr-un cocktail.
  • Presă manuală. Dispozitiv, unealtă cu care se execută operația de presare a citricelor sau a altor fructe care compun cocktailuri.
  • Saltshaker. Ustensilă folosită pentru a introduce sare în cocktailuri.
  • Shaker. Recipient în care se agită și se răcesc (cu ajutorul gheții) elementele unui cocktail.
  • Shot. Pahar de dimensiuni mici folosit pentru a servi o cantitate foarte mică de cocktailuri. Capacitatea sa variază de la 25 de mililitri la 45.
  • Sirop simplu. Este zahărul dizolvat în apă. Este un ingredient de bază al multor cocktailuri, iar barmanii preferă amestecarea cu sirop simplu față de zahăr granulat, deoarece cristalele sunt deja dizolvate și nu se vor scufunda pe fundul unui pahar.
  • Strecurătoare. Este un accesoriu utilizat pentru a separa pulpa, gheața zdrobită, bucățile de fructe. În jurul acestei strecurătoare este încolăcit un arc care folosește la reținerea gheții/pulpei/bucăților de fructe.
  • Turnare acrobatică. Se referă la turnarea unei băuturi din sticlă în pahar de la cea mai mare distanță posibilă.
  • Twist:   Coaja de citrice care este folosită pentru parfumarea unui pahar prin procesul de apăsare. Uneori este servit în interiorul cocktailului ca decor și pentru a spori aroma.
  • Virgin. Termen care se referă la un cocktail preparat fără alcool.
  • Zdrobitor de gheață. Mașină folosită pentru mărunțirea gheții.

Cunoașterea este un factor cheie în orice artă, inclusiv cea a preparării cocktailurilor. Ți-ai dezvoltat educația în arta fascinantă a cocktailurilor, nu-i așa?

Sperăm că acest dicționar al băutorilor de cocktailuri pregătit de echipa Alcool Discount te-a ajutat să-ți îmbunătățești plăcerea pentru…cocktailuri, evident!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *