Coniac Courvoisier

Care sunt diferențele dintre brandy si coniac?

Ultima actualizare in 2 septembrie, 2020 la 10:08 am

Timp de citit: 6 minute

Sursa foto: https://www.publicdomainpictures.net/ro/view-image.php?image=91067&picture=paharul-de-vin-cognac

Astăzi vom povesti despre două băuturi delicate care încă mai produc confuzie între ele: brandy și coniac. Pe de o parte sunt oameni care susțin că brandy-ul și coniacul sunt unul și același lucru, iar pe de altă parte sunt cei care îi contrazic afirmând că vorbim de două băuturi total diferite.

O vorbă celebră care circulă prin toată lumea spune că ” orice coniac este un brandy, dar nu orice brandy este coniac”. Pentru a clarifica situația, venim în ajutorul tău și îți vom spune care sunt diferențele dintre brandy și coniac. La final rămâne ca tu să alegi băutura care îți place mai mult pentru că ți-am pregătit câte o rețetă de cocktail cu fiecare sortiment.

Ce este brandy-ul?

Sursa foto: https://pxhere.com/en/photo/1593176

Când vorbim despre brandy, ne referim la o gamă largă de băuturi alcoolice, obținute prin distilare. Ingredientul de bază al brandy-ului este sucul de fructe fermentat, astfel încât putem avea brandy de struguri, de cireșe, de pere, de mere, de caise, de piersici sau un amestec de mai multe fructe.

O primă confuzie s-a creat din faptul că în această categorie intră și coniacul, care este un brandy obținut din struguri, iar confuzia vine din faptul că strugurii sunt cel mai des folosiți pentru brandy.

Ce este coniacul?

Sursa foto: https://www.pikist.com/free-photo-srzqj/ro

Așadar, coniacul este un brandy, indiferent de marcă, însă nu orice brandy care este obținut din struguri poate fi numit coniac. În cazul coniacului autentic, producția se face după anumite reguli stricte, fiind un produs specific local. Coniacul a fost creat în regiunea franceză Cognac, iar pentru ca un brandy să fie denumit coniac, este neapărat necesar să întrunească câteva condiții obligatorii.

Cel mai important lucru constă în faptul că băutura trebuie să fie produsă exclusiv din struguri albi, proveniți din regiunea Cognac, având câteva caracteristici aparte, datorate condițiilor specifice de sol și climă. Coniacul este un vin distilat, iar orice băutură distilată din struguri care nu provin din această regiune poate purta doar generic această denumire.

În concluzie, procesul de producere este cel care stabilește care dintre brandy-uri este coniac, așadar vom aprofunda acest subiect.

Cum se produce brandy-ul și coniacul?

Sursa foto: https://terraoko.com/?p=94458

Brandy

Așa cum spuneam și mai sus, pentru a obține un brandy calitativ este necesară distilarea unei anumite cantități de suc de fructe. Cele mai utilizate fructe sunt merele, perele și cireșele.

Brandy-ul, la modul general, nu are reguli stricte de producție, fiind urmat procesul clasic de fermentare a sucului de fructe, urmat de distilarea acestuia. Pentru brandy-urile de calitate se utilizează fructe superioare calitativ și butoaie de stejar pentru maturare. Totodată, procesul de distilare se face de două ori, iar perioada de maturare este de cel puțin doi ani, înainte de a fi îmbuteliate.

Brandy-urile de consum larg au în componență struguri de masa sau fructe generice, fiind distilate o singură dată, în distilatoare verticale, de tip coloană. Majoritatea acestor brandy-uri sunt maturate în butoaie de stejar și amestecate înainte de îmbuteliere.

Coniacul

În ceea ce privește coniacul, procesul de producție este mult mai strict și mai complex decât cel al brandy-ului, din acest motiv fiind și cea mai cunoscută băutură alcoolică din această categorie. Procesul de preparare al coniacului cuprinde 4 etape: prima etapă presupune obținerea unui vin de calitate prin fermentarea strugurilor albi din regiunea Cognac. Soiul Ugni Blanc este cel mai folosit ingredient de bază. După fermentare, vinul se distilează de două ori, în intervalul 1 octombrie- 31 martie, după metode stricte, stabilite prin lege.

Licoarea obținută poartă denumirea de ”eau de vie”, în traducere însemnând apa vieții și este supusă unui proces de maturare care durează minim doi ani. La începutul procesului de maturare, lichidul este pus în butoaie de stejar noi, franțuzești, după care este mutat în altele mai vechi. Acest procedeu se realizează pentru a nu apuca lichidul să extragă foarte mult din esența lemnului.

Ultima etapă este denumită cupajare, adică amestecarea. Aceasta presupune ca maeștrii coniacului vor amesteca băutura cu alte alcooluri maturate, iar rezultatul va intra într-un nou proces de maturare, înainte de a fi îmbuteliată. Obținerea cupajului ideal este considerat o adevărată artă.

Însuși procesul de producere este o deosebire între brandy și coniac. Mergem mai departe distingând aceste băuturi și vei afla mai multe informații despre fiecare în mod separat.

Tipuri de brandy

Sursa foto: https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Fichier:Armagnac-img_0465.jpg

Cele mai cunoscute tipuri de brandy sunt:

Armagnac – este unul dintre cele mai vechi distillate din Franța, produs în zona Armagnac, regiunea Gascony.  Procesul de producere este asemănător cu cel al coniacului, însă etapa distilării este ușor diferită, rezultatul fiind o băutură cu note mai robuste.

Calvados – este un brandy franțuzesc produs din mere și maturat în butoaie de stejar minim doi ani. Acest brandy are în aromă note delicioase de caramel și stejar.

Laird’s Applejack – domină piața americană la categoria brandy-uri de mere. Este realizat printr-un proces asemănător cu cel al realizării Calvadosului.

Pisco – este una dintre cele mai populare băuturi din America de Sud, mai ales Chile și Peru. Pisco-ul din Peru  este realizat din diverse soiuri de struguri și este maturat în damigene de sticlă, din oțel inoxidabil sau alte materiale care nu dăunează proprietăților chimice ale lichidului. Pe de altă parte, pisco-ul din Chile este maturat în butoaie de lemn și e diluat înainte de îmbuteliere. Acesta reușește să aibe un gust care amintește de brandy-urile franțuzești sau cele americane.

Grappa – este o băutură italienească produsă din tescovină, adică ceea ce rămâne după prelucrarea strugurilor. Nu are o calitatea deosebită, purtând porecla ”apa de foc”. Cea mai calitativă versiunea de grappa are un gust asemănător cu cel al unui coniac mai dulce.

Tipuri de coniac

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/jChRDb9ZQxE

Cele mai cunoscute branduri de coniac sunt Hennessy, Courvoisier și Remy Martin. Deasemenea, toate coniacurile sunt etichetate în funcție de vârstă și există trei mari categorii:

 • VS – acronimul vine de la gradul Very Special ce marchează durata de doi ani a maturării coniacului.
 • VSOP – Very Superior Old Pale și indică vârsta de minimum patru ani a celui mai tânăr coniac din cupaj.
 • XO – Indică un coniac care a petrecut cel puțin 6 ani în butoi și este vechi de aproximativ 20 de ani.

Alte sintagme care desemnează gradul de calitate a coniacului sunt Napoleon, Extra și Vieille Reserve. Acestea se adresează consumatorilor pasionați și marchează coniacul învechit chiar și timp de 100 de ani.

Am deslușit deosebirile care stau între brandy și coniac. Dacă te-am convins să încerci aceste băuturi, iată și în ce cocktailuri le poți include:

Cocktail Brandy Alexander

Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/mesohungry/3001807444

Prima rețetă a acestui cocktail conținea gin, însă înlocuirea acestuia cu brandy a făcut din cocktail o băutură foarte rafinată. Povestea cocktailului Brandy Alexander spune că rețeta acestuia a fost inventată cu ocazia nunții prințesei Mary a Marii Britanii cu vicontele Lascelles, în anul 1922. De-a lungul timpului au apărut și alte noi variații precum Coffe Alexander sau Alexander`s Sister. Cu toate acestea rețeta care l-a făcut celebru este următoarea:

Cocktail Brandy Alexander ingrediente:

 • 40 ml brandy
 • 40 ml cremă dark de cacao
 • 40 ml frișcă lichidă
 • Ciocolată rasă sau nucșoară măcinată

Cocktail Brandy Alexander – mod de preparare

Într-un shaker se pun 2-3 cuburi de gheață și se toarnă crema de cacao, frișca și brandy-ul și se agită bine. Amestecul se strecoară în paharul tip Cocktail și se decorează cu ciocolată rasă sau cu nucșoară măcinată.

Cocktail Rolls Royce

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/uEmNbhiZWNY

Rolls Royce este un cocktail elegant, care se servește, de cele mai multe ori, după masă. Acesta are un gust extrem de sofisticat, însă modul de preparare este extrem de simplu. Coniacul se armonizează perfect cu aroma de portocale dată de sucul proaspăt și de Cointreau, lichiorul de portocale, fabricat în Franța în anul 1849 de către familia Cointreau.

Cocktail Rolls Royce – ingrediente:

 • 40 ml Coniac
 • 40 ml Cointreau
 • 40 ml suc de portocale
 • Gheață zdrobită
 • O felie de lămâie

Cocktail Rolls Royce – mod de preparare:

Într-un shaker se pun 2-3 linguri de gheață zdrobită, se toarnă ingredientele și se agită bine. Conținutul se toarnă în paharul tip Cocktail, răcit în prealabil și se decorează cu felia de lămâie.

Dacă vrei să încerci și tu aceste rețete, ingredientele necesare le găsești în site-ul nostru. Deasemenea, dacă mai știi și alte deosebiri între coniac și brandy, așteptăm să le scrii în comentarii.

Surse:  Ghidul cocteilurilor celebre si povestile lor”, Colectia Gastronomica, Editia a X-a, revizuita, paginile: 114, 116, 123

Un gand despre “Care sunt diferențele dintre brandy si coniac?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *