Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 01:22 pm
Timp de citit: 4 minuteAvem prognoze meteo nemaipomenite în ultima vreme mai peste tot în lumea (mulțumim încălzirii globale), așa că, este timpul să trecem peste vremea urâtă și rece puțin mai ușor. Iată cinci dintre cocktailurile mele preferate cu rom, care mă ajută întotdeauna să mă relaxez într-un weekend lung, cu vreme mohorâtă.
DAIQUIRI
Conceptul original al acestui cocktail a fost amestecarea a trei lucruri: acru, dulce și puternic. Daiquiri clasic este o versiune primordială a acestui aspect, care combină lime-ul cu siropul de zahăr și romul.
Este o băutură ușor de pregătit, unde doar echilibrarea aromelor este grea. Aproape nimeni nu este de acord cu raporturile, dar eu folosesc rețeta Daiquiri No.1 de la Difford ca bază și apoi modific lucrurile în funcție de cum mă simt:
- 50ml rom alb
- 15ml suc de lămâie proaspăt stoarsă
- 10ml apă plată
Se agită toate ingredientele împreună cu gheața și se toarnă în pahare de cocktail-uri refrigerate. Garnisiți cu o felie subțire de lime și e gata de servire! Alternativ, amestecați ingredientele cu un rom spiced sau dark, face cocktail-ul un pic mai tare și transformă aroma mai mult spre whisky.
MOJITO
Acest cocktail este un mix incredibil cubanez, care doar cu ajutorul mentei reușește să devină o băutură de tip „long drink” extrem de refreshing. Se răspândește departe de casa sa, Havana, și este acum unul dintre cele mai populare cocktail-uri din lume.
- 40ml rom alb
- 30ml suc de lămâie proaspăt stoarsă
- 6 frunze de mentă
- 2 lingurițe de zahăr
- Apă minerală
Adăugați frunzele de mentă într-un pahar și apăsați ușor pentru a le pisa. Atenție! – nu le pisați prea tare sau vor deveni amare. Adăugați romul, sucul de lămâie și zahărul și umpleți paharul cu gheață pisată. Se agită puternic cu o lingură până se amestecă bine. Se adaugă gheața și se amestecă pentru ceva timp până devine omoagenă întreaga compoziție.
Puteți adăuga și apă minerală ca un final touch, în funcție de preferințele fiecăruia.
PINA COLADA
O băutură clasică din anii 1980, recent redescoperită de barmani, să zic așa, și care nu mai este decorată cu clasicele umbreluțe de cocktail. Este în principal un cocktail foarte bun, dar mie pesonal, îmi place doar rețeta aceasta:
- 60ml rom alb
- 90ml suc de ananas
- 20ml cremă de cocos
- 15ml suc de lămâie proaspăt stoarsă
Amestecați toate ingredientele cu gheață, turnați într-un pahar și garnisiți cu o felie de lămâie și o cireșă. Dacă doriți un pai, nu folosiți unul de plastic de unică folosință. Avem paie de metal sau carton – o băutură poate salva planeta la un moment dat.
CUBA LIBRE
Unu dintre cele mai simple cocktail-uri din lume și totuși nu chiar așa de simple, dacă vreți să fie făcut ca la carte. Cuba Libre trebuie făcut ca la carte, amestecând ingredientele în mod corect: aici este secretul.
Cele trei ingrediente trebuie să fie echilibrate cu atenție – după ce ați încercat-o, ajustați raporturile pentru a vă face propriul dvs. cocktail exact așa cum vi-l doriți.
- rom cubanez
- lămâie
- cola
Stoarceți jumătate de lămâie într-un pahar – luați-vă un indicator de măsură – și adăugați o cantitate egală de rom. Aruncați rămășițele de lămâie stoarsă și adăugați gheață. La final puneți Cola și amestecați ușor.
ROM OLD FASHIONED
În timp ce cocktail-urile de tip Old Fashioned sunt mai bine cunoscute pentru utilizarea whisky-ului, ele pot găzdui aproape orice băutură. Recent am descoperit asta și pot spune că mi-a plăcut teribil de mult.
Fiecare om are propria sa metodă de a le face, dar aceasta este a mea – este rapidă și leneșă, oferind o băutură care se schimbă în timp: la început este puternică și aromată, dar în timp devine mai ușoară și mai ușor de consumat.
- 60ml golden rom
- Angostura bitters
- Un cub de zahăr
Puneți cubul de zahăr într-un pahar și înmuiați-l cu Angostura bitters. Adăugați și puțin rom și zdrobiți cubul de zahăr cu grijă. Umpleți paharul cu gheață și turnați peste restul de rom. Amestecă băutura rapid, dar nu într-un ritm alert. Garnisiți cu coajă de portocală și beți încet, permițându-i să se încălzească în timpul savurării.