Blended Scotch

Ce este blended whisky? Ghidul începătorului

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 01:20 pm

Timp de citit: 3 minute

Există un număr destul de confuz de tipuri de whisky scoțian. De la single malt, un singur tip de „boabe” folosite și blended whisky, oamenii numesc ca fiind whisky o mulțime de lucruri diferite. În acest articol ne concetrăm pe whisky-ul blended (amestecat), așa că este timpul să răspundem la câteva întrebări și să eliminăm miturile despre cel mai popular tip de whisky din lume.

Imagini pentru blended whisky

CE ESTE BLENDED WHIKSY

Din punct de vedere legal, există cinci tipuri de whisky scoțian, fiecare cu o definiție ușor diferită:

  • Single Malt Whisky – whisky-ul făcut la o distilerie folosind numai orz malțat.
  • Single Grain Whisky – whisky-ul preparat la o distilerie folosind orice fel de recipiente și boabe, mai mult decât orzul malțat.
  • Blended Malt Whisky – whisky produs din mai multe tipuri de single malt-uri de la mai multe distierii
  • Blended Grain Whisky – whisky produs din mai multe tipuri de single grain-uri de la mai multe distierii
  • Blended Whisky – whisky produs prin combinarea de malt whisky și grain whisky.

Deși poate părea complicat, denumirile au fost alese pentru a încerca să reducă confuzia pe care o aveau, companiile folosind termeni ce puteau induce consumatorii în eroare, acum au fost inlocuiți cu malț amestecat și cereale și „malt pur”. Fiecare sticlă de whisky Scotch pe care o cumpărați va avea unul dintre cele cinci tipuri de whisky listate pe ea, astfel încât să puteți fi sigur că știți despre ce este vorba.

ISTORIA WHIKSY-ULUI BLENDED

De când whisky-ul a fost vândut în magazine, au existat amestecuri. În zilele în care sticla era scumpă, oamenii duceau înapoi sticlele bacanilor pentru a fi umplute dintr-un butoi de whisky. În timp ce acestea erau adesea butoaie cu un singur malț, de-a lungul timpului, unii băcani își completau butoiul cu orice whisky puteau obține, creând astfel malturi amestecate.

Imagini pentru whisky

Unele magazine au devenit celebre pentru whisky-urile sale amestecate de-a lungul timpului, și ușor, ușor au început să acorde mai multă atenție rețetelor whisky-urilor din butoaie, pentru a se asigura că acesta este consecvent și că fiecare sticlă cumpărată este similară.         

Până în anii 1800, brandy-ul era băutura de înaltă clasă – Cognacul delicat era alegerea aristocrației și whisky-ul scoțian cu greutate era considerat o băutură destul de dură, lipsită de eleganța brandy-ului.

În 1830, un irlandez numit Aeneas Coffey a brevetat un recipient de produs whisky care putea produce un stil mai ușor și mai delicat de băutură din cereale. Băcanii au descoperit astfel că, dacă ar combina acest produs cu single malt-urile lor puternice, acestea ar putea produce un whisky mai elegant, care să facă apel la băutorii de Cognac. Și cu asta, s-a născut ideea noastră modernă de whisky amestecat.

CELE MAI CUNOSCUTE ȘI VECHI COMPANII DE BLENDED WHISKY

  1. Johnny Walker – creată de John Walker la mijlocul anilor 1880 și vândut originar într-o băcănie din Kilmarnock.
  2. Chivas Regal – ultimul whisky pententat de Chivas Brothers, numit după Aberdeen shop unde compania și-a avut începuturile.
  3. Teacher’s – un mod nou de a produce whisky creat de William Teacher, vândut în magazinul de alimente al soției sale, în Glasgow.
  4. Ballatine’s – numit după George Ballantine și magazinul său din Edinburgh.

SINGLE MALT-URILE MAI BUNE DECAT BLENDED WHISKY?

Pur și simplu, nu: sunt diferite. Deși multe whisky-uri combinate sunt mai ieftine decât malțurile simple, oferind o intrare accesibilă în lumea whisky-ului scoțian, asta nu înseamnă că single ma-turile sunt băuturi mai bune.

Imagini pentru whisky

Whisky-ul amestecat are o gamă uriașă de arome, așa cum nu te-ai putea aștepta de la ceva creat prin amestecarea whisky-urilor din diferite distilerii și poate rivaliza cu urință cu single malt-uri, nu numai pentru complexitate și aromă, ci și pentru preț.

Blended whisky-ul este felul în care majoritatea oamenilor își încep istoria cu whisky-ul, iar cum aproximativ 90% din vânzările de whisky din întreaga lume sunt amestecuri, este un fel de whisky pe care îl bea majoritatea oamenilor. Este ușor pentru fanii single malt să numească acest tip de whisky ca fiind ieftin și neinteresant, dar săpați puțin mai adânc și veți găsi o mulțime de whisky-uri grozave care așteaptă să fie descoperite, indiferent că sunt blended sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *