Care este diferența dintre scotch și whiskey?

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 02:17 pm

Timp de citit: 5 minute

Sursa foto: https://alcooldiscount.ro/ro/203-scotch
Ai auzit de aceste băuturi, probabil că sunt deja în topul preferințelor tale, însă despre particularitățile lor nu prea știi mare lucru. E în regulă, din acest motiv suntem noi aici.  Whiskey-ul este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice din lume. Consumat de către oamenii puternici,  el în esență fiind o băutură puternică, whiskey-ul are câteva caracteristici pe care trebuie să le cunoști. Spre exemplu, știi care este diferența dintre whiskey și whisky? Dar dintre whiskey și scotch? Rămâi alături de noi pentru că le vom afla împreună.

Diferența dintre whiskey și whisky

Cu siguranță ai observat pe sticle ambele tipuri de scriere: și whiskey și whisky. Ei bine, diferența dintre ele ține de țara de proveniență a băuturii. În Statele Unite ale Americii și în Irlanda se produce whiskey, iar în Scoția, Canada, Brazilia, Australia, Germania și în țările din Asia cu excepția Taiwan și Thailanda se produce whisky.

Practic, whiskey și whisky semnifică aceeași băutură numai că este fabricată în țări diferite. Cum se prepară? Citește în continuare.

Cum se produce whiskey-ul?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/0s4oXrCWmkA

Cea mai mare producție de whiskey are loc în Scoția și Irlanda. Pe lângă faptul că aici se produce un whiskey de calitate, tot de aici datează și cele mai vechi rețete de preparare ale acestei băuturi.

Prepararea whiskey-ului are la bază un proces meticulous și de durată care constă în patru pași principali: malțarea, fermentația, distilarea și învechirea. Ingredientele din care se prepară whiskey-ul sunt cereale precum orzul, secara, grâul și uneori porumbul fermentat. Chiar dacă ingredientele sau timpul de învechire pot să difere, etapele rămân aceleași:

  1. Cerealele se zdrobesc și se amestecă cu apă caldă într-o cuvă special creată pentru malare, denumită mash-tub. Din acest proces de obține un must, care se lasă la răcit, iar apoi se introduce în vase de fermentație în care se adaugă și drojdie. Acum începe procesul de fermentație.
  2. Lichidul obținut are un conținut de alcool de aproximativ 9 grade.
  3. Pe parcursul distilării, care se face de câteva ori, se mai adaugă și apă.
  4. Băutura obținută se depozitează în butoaie de stejar ars și se lasă la maturare.
  5. După ce se termină procesul de maturare, lichidul se diluează, se filtrează ( doar la unele băuturi se ține cont de acest pas) și se îmbuteliază.

Chiar dacă la prima vedere pare un proces simplu în care se urmează niște pași exacți, pentru a obține o băutură de calitate, toată această desfășurare durează în timp.

Tipuri de whiskey

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/VpI__CATvKE

Tennesse Whiskey

Acest tip de whiskey este originar din statul American Tennessee, după cum indică și numele lui. Tennessee Whiskey este făcut dintr-o combinație de cereale cu cel puțin 51% porumb și nu este distilat la mai mult de 80% ABV- Alcohol By Volume. Maturarea se realizează în butoaie noi de stejar, arse pe interior, iar maturarea trebuie făcută la o tărie de maximum 62,5% ABV.

Tennessee Whiskey are o perioadă de învechire de minimum 2 ani, iar îmbutelierea se face la 40-50% ABV. Whiskey-urile produse în acest stat sunt trecute printr-un  proces suplimentar de filtrare numit ”Lincoln Country Process”. De altfel, în acest proces suplimentar constă și diferența dintre un bourbon și un Tennessee Whiskey. Prin realizarea acestei filtrări, băutura trece printr-un strat de cărbune de arțar, care oferă un gust dulceag și o aromă deosebită.

Canadian whisky

Canadian whisky autentic stă la maturat cel puțin trei ani. Acesta se diferențiază de alte tipuri prin conținutul mare de distilat de secară. Canadian whisky este o băutură mai light, cu o armă deosebită, perfectă pentru băutorii aflați la început.

Irish whiskey

Whiskey-ul irlandez este distilat de trei ori, numai Cooley Distillery face excepție de la regulă având o dublă distilare. Acest tip de whiskey este produs doar în Irlanda și este învechit pentru minium trei ani în butoaie de lemn.

Printre cele mai celebre whiskey-uri produse în Irlanda se află și Jameson și Redbreast.

Rye Whiskey

Produs în Statele Unite ale Americii dintr-un malț cu un conținut minim de 51% de secară, celelalte ingrediente fiind de regulă porumb și orz, Rye Whiskey este distilat la o tărie de maximum 80% ANV și maturat în butoaie noi de stejar ars. Invechirea durează cel puțin doi ani și se face la maximum 62,5% ABV.

Corn Whiskey

Este un whiskey făcut din minimum 80% porumb și distilat la maximum 80% ABV. În comparație cu alte tipuri de whiskey, acesta nu are nevoie de maturare îndelungată, 6 luni fiindu-i suficiente.

De asemenea, este important să știi că cele mai populare branduri de whiskey sunt: 

Cum se bea whiskey-ul?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/FcS257Cw9es

Dacă în capitolul anterior ți-am dat câteva idei despre tipurile de whiskey pe care le-ai putea încerca, hai să vedem și cum se bea acesta. Regula de aur constă în neamestecarea whiskey-ului cu gheață sau cu sucuri carbogazoase, energizante sau naturale. Dacă ți se pare prea tare, poți adăuga puțină apă plată sau carbogazoasă, dar atât.

Paharul potrivit pentru whiskey este cel în formă de lalea.

Revenind la problematica pusă în titlu, a venit momentul să aflăm câteva informații și despre scotch.

Ce este Scotch-ul?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/7Mq6VuXqJAo

Scotch-ul este un tip de whiskey produs în Scoția din orz și alte cereale. Legislația din Marea Britanie susține că se poate numi Scotch doar whisky-ul produs în Scoția, din malț în care s-a adăugat doar drojdie, distilat la minimum 40% ABV și la maximum 94,8% ABV, maturat în butoaie de stejar pentru cel puțin trei ani. Singurii aditivi care se pot adăuga sunt apa și colorant caramel.

Tipuri de Scotch

Există cinci tipuri de scotch, după cum urmează:

Single malt – realizat de o singură distilerie și din orz malțificat.

Single grain – este produsul unei singure distilerii și poate fi făcut din grâu, porumb sau o combinație între cele două.

Blended malt – reprezintă combinația dintre două sau mai multe scotch-uri single malt din distilerii diferite.

Blended grain – este făcut din două sau mai multe scotch-uri single grain în diferite distilerii

Blended – este amestecul dintre un single malt și single grain.

Clasificarea de mai sus te va ajuta să alegi o băutură alcoolică potrivită astfel încât să ai parte de momente de calitate. 

Cum se bea scotch-ul?

Sursa foto: https://pxhere.com/en/photo/562309

Că tot vorbeam de momente de calitate este important să știi cum să bei această băutură. Scotch-ul se bea de regulă sec sau cu gheață. Dacă nu îl bei cu gheață, adaugă totuși câteva picături de apă pentru a-i intensifica aroma.

Tipurile de whiskey sau de scotch diferă între ele din punct de vedere al aromei, al fineții și al dulceții. Încearcă produsul care crezi că ți se potrivește cel mai bine și scrie-ne în comentarii alegerea făcută.

Un gand despre “Care este diferența dintre scotch și whiskey?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *