Cocktail Daiquiri

Cocktail – scurt ghid despre cele mai faimoase combinații de băuturi

Ultima actualizare in 2 septembrie, 2020 la 10:29 am

Timp de citit: 7 minute

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/96EOKC5d200

”Cocktailul este o băutură răcoritoare, compusă dintr-o spirtoasă, de orice fel, cu zahăr, apă și bitter. ” (The Balance and Columbian Repository, mai, 1806). Cu această scurtă definiție începem astăzi povestea despre cele mai îndrăgite băuturi ale verii: cocktailurile. Fiind celebre în întreaga lume, unii barman au dus prepararea lor la nivel de artă, însă să știi că le poți prepara și tu acasă. Chiar dacă terasele, piscinele sau barurile sunt locurile ideale ideale în care se servesc cocktailurile, îți poți surprinde prietenii și în intimitatea casei tale.

Așadar, pentru zile relaxante și nopți de neuitat, învață să prepari cocktailuri! Noi îți vom spune povestea lor, băuturile de bază de care ai nevoie pentru prepararea lor, dar și cum se prepară și ustensilele de care ai nevoie. În final, îți vom prezenta și câteva sfaturi pe care trebuie să le urmezi pentru a avea efectul scontat. .

Istoria cocktailurilor

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/FcS257Cw9es

Combinațiile de băuturi au fost consumate încă de la începuturile civilizației. Primul cocktail a fost preparat în Mesopotamia, acum aproximativ 5000 de ani și conținea vin, bere, suc de mere și miere. Cuvântul cocktail a apărut tipărit pentru prima oară în anul 1803, în The Farmer’s Cabinet, în expresia ” Am băut un pahar de cocktail- excelent pentru cap…”. Trei ani mai târziu, în ediția de mai 1806 al revistei The Balance and Columbian Repository, din New York, apărea prima definiție a cocktailului: ”Cocktailul este o băutură întăritoare, compusă dintr-o spirtoasă, de orice fel, cu zahăr, apă și biter…”.

În primele decenii ale secolului XIX-lea a început istoria cocktailurilor moderne. Cele mai vechi cocktailuri sunt Sazerac și Martinez. Primul, a devenit în anul 2008 cocktailul Oficial al statului New Orleans și a fost inventat de către Antoine Peychaud în anul 1859. Martinez este strămoșul celebrului Martini și se prepară din anul 1862 din vermut roșu dulce și gin.

În anii 1920-1930, în incinta hotelurilor au apărut și barurile, ceea ce a făcut ca prepararea cocktailurilor să fie în continua dezvoltare. În anul 1923, în centrul Parisului, barmanul scoțian Harry MacElhone a deschis Harry`s New York Bar. Locuitorii Parisului, dar și turiștii l-au îndrăgit pe loc, iar în scurt timp acest bar a devenit emblematic pentru Paris. Aici, Harry a inventat celebrele cocktailuri Bloody Mary și Monkey Gland.

Cu o istorie în spate, aceste combinații de băuturi denumite cocktail și-au păstrat reputația fiind și astăzi extrem de conumate. Ne apropiem tot mai mult de detaliile care stau în spatele preparării lor, însă este necesar să știi și care sunt băuturile care stau la baza cocktailurilor.

Băuturi de bază pentru cocktail

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/_N-IlFSCi8Q

La baza oricăruit cocktail se află băuturile alcoolice. Pentru început este foarte important să se identifice băutura alcoolică de bază pentru că aceasta va avea ponderea cea mai mare în compoziție.

Alcoolurile tari

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/GsavR7VMkpk

Coniac și brandy

Cuvântul brandy vine de la germanul Branntwein care înseamnă vin ars. Denumirea este generică, pe de o parte este dată băuturilor distilate din struguri, iar pe de altă parte sunt denumite și băuturile cu aromă de fructe, cum ar fi Cherry Brandy sau Apricot Brandy.

Coniacul este cel mai fin brandy, fabricat în regiune Cognac din Franța din struguri cultivați acolo.

Gin

Ginul a fost fabricat pentru prima dată în Olanda și este o băutură alcoolică din cereale cu adaos de ienupăr.

Rom

Romul este un distilat din trestie de zahăr. Acesta se împarte în 3 tipuri:

 • Rom negru – învechit aproximativ 5 ani, în butoaie care au fost folosite anterior pentru bourbon.
 • Rom alb – se obține prin distilarea melasei fermentate și se păstrează la învechit doar un an.
 • Cachaca – este romul Brazilian, băutură tradițională care se obține prin distilarea sucului fermentat de trestie de zahăr.

Tequila

Tequila este distilată din agave care cresc în regiune cu același nume din Mexic. 

Vodka 

Este o băutură spirtoasă obținută din cereale filtrate prin cărbune.

Whisky

Este o băutură puternică produs în Irlanda, SUA sau Japonia. Whisky este învechit în butoaie de lemn ars, procedeu ce i-a oferit băuturii un gust cu adevărat desăvârșit.

Lichioruri

Printre principalele lichioruri folosite în prepararea cocktailurilor, amintim de:

 • Amaretto – lichior cu aromă de migdale și sâmbure de caisă.
 • Anisette – lichior franțuzesc, îndulcit cu parfum de anason.
 • Benedictine – lichior galben strălucitor, fabricat după o rețetă secretă ce are în componență peste 75 de plante.
 • Cherry Brandy – este un brandy îndulcit și aromat cu cireșe. Prin aceeași metodă se produc și Apricot Brandy sau Peach Brandy.
 • Irish Cream – este un lichior cremos cu aromă de cafea, fabricat prin tradiție, din whiskey și smântână.

Ingrediente non alcoolice

Pentru prepararea cocktailurilor, băuturile non-alcoolice sunt indispensabile. Cele mai frecvent utilizate sucuri și nectaruri de fructe sunt cele de portocale, ananas, grapefruit, lămâie, lime sau mere. Pe lângă acestea, în prepararea cocktailurilor ca și elemente centrale se mai află și:

 • Apa minerală
 • Apă tonică
 • Ginger ale – băutură tipic englezească, asemănătoare limonadei, cu gust răcoritor de ghimbir.
 • Grenadine – sirop de culoare roșie intensă produs din rodii.
 • Ginger beer – este o băutură originară din Anglia, slab alcoolizată, carbogazoasă, produsă din ghimbir, lămâie și zahăr.

Obținerea unui gust desăvârșit îl obții dacă vei folosi numai bauturi originale. Pentru că ingredientele principale le știm, a venit momentul să vedem și cum se prepară un cocktail.

Cum se prepară un cocktail?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/NHhs_EcXpKg

Ustensile și pahare

Ei bine, pentru prepararea cocktailurilor ai nevoie de o serie de ustensile. Cele indispensabile sunt:

Shaker

Shakerul European, clasic, este metalic și cuprinde un pahar, un capac cu strecuratoare și un bușon. Shakerul American este alcătuit din două conuri de aceeași mărime, iar de cele mai multe ori acesta este fabricat din sticlă. Cel mai folosit shaker este cel clasic, european.

Pahar de amestec

Paharul de amestec este folosit pentru băuturile care se amestecă ușor, cele care au densități apropiate. După amestecare, acestea sunt turnate sau strecurate în paharul de servire.

Blender

Blenderul este necesar pentru cocktailurile care au în componență piureul de fructe, dar și pentru omogenizarea băuturilor cu gheață zdrobită.

Paharele gradate

Paharele gradate sunt indispensabile, căci fără ele nu vei putea măsura cantitățile prevăzute în rețetă. Îți recomandăm să folosești pahare gradate din sticlă sau plastic, transparente.

Pe lângă aceste ustensile, vei mai avea nevoie de:

 • Linguriță de br
 • Cuțit
 • Clește pentru gheață
 • Tirbușon sau deschizător de sticle
 • Storcător de fructe
 • Paie de plastic.

Paharele potrivite pentru cocktail

Sursa foto: https://publicdomainvectors.org/ro/vectori-gratuite/Grafic%C4%83-vectorial%C4%83-de-icoane-pentru-patru-diferite-cocktailuri/32639.html

Fiecare tip de pahar este potrivit pentru o băutură anume. Spre exemplu, Sniffer-ul este paharul scund special pentru brandy deoarece permite mâinilor tale să încălzească băutura și să-i dezvolte aromele. Paharele pentru șampanie au piciorul lung astfel încât să nu încălzești băutura atunci când o consumi.

De obicei, nu există o recomandare anume pentru paharele de cocktail, însă cele mai folosite sunt:

 • Cocktail – este un pahar conic, cu picior, ce are o capacitate de 150 sau 225 ml. Mai este cunoscut și sub denumirea de pahar Martini.
 • Collins – este un pahar înalt, îngust și cu pereți drepți. De regulă, are capacitatea de 300 ml.
 • Flutte – este singurul pahar special pentru șampanie, denumit și Tulip. Acesta are capacitatea de 150 ml.
 • Goblet – este folosit deseori pentru cocktailuri și băuturi cremoase și consistente. Are capacitatea de  350 ml.
 • Highball – este un pahar înalt, de aproximativ 200-260 de ml, ceea ce îi permite să fie folosit pentru long drink-uri.
 • Hurricane – este paharul perfect pentru cocktailuri tropicale cum este Pina Colada. Are capacitatea de 360-480 de ml.
 • Old Fashioned – este un pahar scurt și rotund perfect pentru servirea băuturilor cu gheață. Are o capacitate de circa 225 ml și mai poartă denumirea de Tumbler.

Reguli de bază în prepararea cocktailurilor

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/YlafeFUppxo

Pentru a obține un rezultat bun trebuie să ai în vedere câteva reguli de bază. 

Tipuri de gheață

Gheața este un ingredient esențial. În funcție de indicațiile rețetei, ai nevoie de cuburi, gheață spartă sau gheață pisată. Gheața spartă se obține punând cuburile într-o pungă  mai groasă și lovind-o cu un ciocan din lemn. Ideal este ca fiecare cub să fie spart în trei bucăți.

Gheața trebuie spartă sau zdrobită imediat înainte de preparare pentru că se va topi destul de repede.

Răcirea paharelor

Pentru răcirea paharelor există două  metode:

 • Pune paharele în congelator, cu câteva minute înainte de folosire.
 • Umple paharele cu gheață pisată sau spartă pe care arunc-o înainte de a turna băutura.

Sfaturi de preparare a cocktailurilor

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/qTZ0RQWHPZg

 • Nu amesteca în shaker sau în paharul de serviciu băuturile carbonate precum sunt șampania, berea, apa tonică sau sifonul. Acestea se adaugă în paharul de servire, ultimele.
 • Nu umple niciodată shakerul. Gheața și ingredientele au nevoie de spațiu de mișcare atunci când sunt amestecate.
 • Toarnă cocktailul în pahar și servește imediat după ce l-ai preparat.
 • Ornamentele trebuie pregătite primele, înainte de a prepara cocktailul.
 • Spală ustensilele atunci când treci la o altă rețetă pentru a nu amesteca culorile și aromele.

Nu uita, la final să decorezi paharul în care ai pus cocktailul pentru un aspect cât mai plăcut. Sperăm că te va ajuta acest articol să creezi cocktailuri interesante atât din punct de vedere al gustului cât și al aspectului.

 Surse: The Balance and Columbian Repository, mai, 1806

”Ghidul cocteilurilor celebre si povestile lor”, Colectia Gastronomica, Editia a X-a, revizuita, paginile: 6,7,12,14,18,20

Un gand despre “Cocktail – scurt ghid despre cele mai faimoase combinații de băuturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *