Ce ne dezvăluie sticla de vin

Ultima actualizare in 1 noiembrie, 2021 la 10:08 am

Timp de citit: 5 minute

V-ați întrebat vreodată ce vă dezvăluie sticla de vin? Noi, echipa Alcool Discount, vă vom prezenta tot ce ar trebui să știți despre sticla dumneavoastră de vin:

  • Sticla de formă clasică Bordeaux se folosește în general pentru vinuri roșii obținute mai ales din struguri Cabernet și/sau Merlot, indiferent unde au crescut, și vinuri albe de de Bordeaux:
  • Sticla de formă clasică Burgundia și Rhône este foarte comună, mai ales pentru vinuri roșii pe bază de Pinot Noir, Syrah și Grenache și pentru vinuri Chardonnay, dar și pentru o gamă largă de alte vinuri:
  • Sticlele pentru vinuri spumante trebuie confecționate cu pereți mai groși, pentru a rezista la presiunea din interior.

Dimensiuni de sticle:

Sticla standard conține 750 ml de vin, ceea ce explică și de ce vinul la pahar cuprinde de obicei fracțiuni simple ale acelui volum. 

Jumătățile de sticlă conțin 375 ml, dar sunt destul de greu de găsit, din cauză că producătorii:

  • Vor să vândă cât mai mult cu putință;
  • Se tem că sticla conține o proporție prea mare de oxigen pentru învechirea vinului în timp;
  • Știu că îi costă la fel de mult să umple, să închidă cu dop și să eticheteze o sticlă, indiferent că este de dimensiune normală sau de o jumătate.

Potrivit teoriei comerțului cu vinul, dimensiunea ideală pentru maturarea perfectă ar fi magnum (1,50 L), deoarece se presupune că raportul dintre volumul de vin și cel de oxigen ar fi cel optim. (Contraargumentul este că o sticlă magnum cu dop defectuos reprezintă un adevărat dezastru.) Sticlele mai mari cu vinuri fine sunt, în general, de paradă.

Ce ne dezvăluie eticheta:

Eticheta unui vin vă poate apropia de producătorul individual mai direct decât oricare alt produs. După cum spunea John Dunkley, cel care, după ce și-a încheiat cariera în publicitate, a pus bazele domeniului Riecine în Toscana, „producția de vin este domeniul în care un om le poate face pe toate, de la cultivarea solului până la etichetă și la vânzări.”

Etichetele de vin europene

Acestea se concentrează de obicei asupra denumirilor geografice, și nu ale soiului de struguri, informându-i pe consumatori ce ar urma să găsească în sticlă prin intermediul etichetelor de pe spate (dar nu suficient de des) sau lăsând acest aspect pe seama presupusei lor cunoașteri (periculos).

  1. Producător
  2. Denumire de origine geografică
  3. Varietate de struguri
  1.  înseamnă „vechi” (termen nereglementat)
  2. „vie”
  3. Via unde au crescut strugurii
  4. Denumirea de origine geografică
  5. Producător
  6. Majoritatea vinurilor trebuie să precizeze cine și unde le-a îmbuteliat
  7. Tărie alcoolică

Eticheta Domaine Drouhin din față comunică de unde provin strugurii și soiul lor, în schimb toate detaliile și informațiile obligatorii apar pe eticheta din spate, o practică obișnuită mai ales în afara Europei.

Cât de tare este vinul meu?

Cu siguranță că v-ați pus această întrebare de multe ori. Ei bine, vom lămuri acest aspect în rândurile de mai jos:

Toate etichetele de vin trebuie să precizeze procentul de alcool din volum (chiar dacă pe etichetele de vin americane se recurge, în general, la cele mai mărunte litere cu putință pentru această informație utilă.) Vă sfătuim insistent să țineți seama de această informație, deoarece de ea depinde în mare măsură cum vă veți simți a doua zi:

  • Un vin de 15% este mai tare decât cel de 13% cu mai mult de o șeptime;
  • Merită adăugat și că nu este deloc neobișnuit să descoperim diferențe de câte 0,5% între conținutul de alcool declarat și cel real. Pe vremea când erau la modă vinurile tari, producătorii obișnuiau să exagereze nivelurile alcoolice, dar în zilele noastre ne putem mai degrabă aștepta ca ei să rotunjească aceste cifre prin scădere, pe etichetă.
  • Cu cât este mai fierbinte clima în regiunea unde cresc strugurii, cu atât sunt mai tari vinurile pe care le poate produce – deși uneori producătorii de vin, mai ales în zonele vinicole relativ răcoroase ale Germaniei, păstrează în vin puțin zahăr de strugure nefermentat, în loc să-l lase pe tot să se transforme în alcool, vinurile lor mai dulci ajungând în acest fel la o tărie de doar 7-9% alcool. 
  • Majoritatea vinurilor liniștite comercializate astăzi prezintă însă concentrații alcoolice între 13 și 14,5%, deși în regiuni calde, așa ca Châteauneuf-du-Pape de la sud de Rhône, unde strugurele local Grenache trebuie să atingă un grad considerabil de coacere ca să se poată exprima pe deplin, vinurile ajung ușor la 15,5 sau chiar 16%.
  • În cea mai mare parte a globului există acum moda de a încerca reducerea conținutului de alcool din vin, fără a-i scădea aroma și caracterul, prin urmare asistăm la apariția unui număr tot mai mare de vinuri cu o concentrație alcoolică de 11-13%. 
  • Deoarece aciditatea ridicată reprezintă o caracteristică esențială a vinului spumant de bună calitate, strugurii pentru șampanie și alte vinuri spumante sunt, în general, culeși puțin mai devreme decât cei pentru vinurile liniștite, iar produsele rezultate au de multe ori o tărie în jur de 12%, în vreme ce sortimentul Moscato, proaspăt și ușor acidulat, se plasează practic la jumătatea drumului dintre suc de struguri și vin, având doar 5-7% alcool.
  • În general vorbind, cu cât ne îndepărtăm de Ecuator, cu atât scade concentrația alcoolică. Dar, în zonele mai reci ale Europei, producătorilor li se permite să adauge zahăr în mustul de struguri în fermentare, iar cantitatea de alcool crește astfel cu 1 sau 2%. Procedeul se numește „chaptalizare”, de la Chaptal, unul dintre miniștrii lui Napoleon care a conceput procedeul la începutul secolului al XIX-lea, când a apărut surplusul necesar de zahăr din sfeclă. Într-un fel, chaptalizarea este opusul creșterii acidității, o tehnică folosită pe scară largă în regiunile vinicole calde. Corectarea acidității presupune adăugarea, în mustul aflat în fierbere, de acid tartric – de obicei – care se găsește în mod natural în struguri.

Tării alcoolice medii:

  • 5-7% – Moscato, Asti
  • 7-9% – Vinuri de Moselle cu ușor rest de zahăr
  • 9-12% – Vinuri germane mai seci, din struguri culeși intenționat mai devreme
  • 12-13% – Șampanie și alte vinuri spumante, o proporție tot mai mare de vinuri liniștite
  • 13-15% – Majoritatea vinurilor liniștite comercializate astăzi
  • 15-20% – Vinuri fortificate, cum sunt sherry, porto și madeira și Muscaturile mai tari.

Am ajuns deja la final! Noi, echipa Alcool Discount, avem convingerea că ați învățat ce vă dezvăluie sticla de vin. Vă este util, așa-i?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *