Ultima actualizare in 1 noiembrie, 2021 la 10:01 am
Timp de citit: 5 minute Vinul are nevoie de îngrijiri speciale pentru a deveni mai bun: trebuie ținut în cramă, lăsat să respire și apoi decantat. Deși nu este neapărat necesar să cunoașteți aceste detalii pentru a vă putea bucura de vin, înțelegerea unor astfel de practici poate mări bucuria achiziționării și a consumului.
Cum se stochează vinul
Vinul nu trebuie păstrat într-un dulap oarecare. Noi, echipa Alcool Discount, vă sugerăm să nu depozitați vinul într-un oarecare dulap, indiferent ce ar zice designerii de bucătării: să depozitați vinul într-o încăpere unde temperatura fluctuează este o idee total neinspirată!
Depozitarea vinului
Majoritatea vinurilor vândute astăzi sunt destinate consumului imediat. Aproape toate sticlele cu preț mediu vor supraviețui pe raft aproximativ 12 luni, dar este posibil să se deterioreze după un an.
De ce trebuie depozitat vinul?
În sticlă, vinurile suferă o serie de reacții chimice care le schimbă aromele relativ simple, fructuoase, cu unele complexe. La cele roșii, culoarea devine mai puțin intensă, taninurile se îmblânzesc, iar vinurile capătă arome diverse, de piele sau ciuperci.
Pe de altă parte, culoarea vinurilor albe se intensifică, iar ele devin mai puțin dulci și mai intense. Aromele tipice ale vinului alb vechi sunt cele de nuci, ceară și chiar petrol. Aromele împrumutate de la butoaiele de stejar – vanilie, cocos, mirodenii – se reduc la toate vinurile pe măsura învechirii.
Vinul este o făptură fragilă, care pretinde condiții prielnice de păstrare
Vă păstrați corect vinul? Dacă sunteți un băutor obișnuit de vin, depozitarea ar putea să nu fie o preocupare semnificativă pentru dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă aveți mai mult de trei sau patru sticle pe raftul de vin, aceste condiții de depozitare vă pot ajuta să le prelungiți viața.
Iată lista acestor condiții, în ordinea importanței:
- Temperatura trebuie să fie scăzută – oriunde în intervalul dintre 10° C și 20° C, 13° C fiind cea ideală, cu observația că vinul îmbătrânește mai repede cu cât temperatura de depozitare este mai ridicată. Temperatura trebuie menținută cât mai constantă cu putință; vinul nu agreează schimbările dramatice.
- Lumina face rău vinului, în special celui spumant. Lumina soarelui este cel mai grav inamic al vinului, deoarece razele UV pot îmbătrâni prematur un vin. Indiferent dacă îl depozitați luni, săptămâni sau zile, păstrați-vă vinul la întuneric cât mai mult posibil. Razele UV provenite de la lumina directă a soarelui pot afecta gustul și aromele vinului.
- Mirosurile puternice trebuie evitate; sunt capabile să altereze vinul. Deși poate părea convenabil, cel mai bine este să nu păstrați vinul în bucătărie. Vinul respiră prin dop, așa că ar trebui să depozitați sticlele de vin departe de mirosurile puternice, cum ar fi mâncarea. Mirosurile pot pătrunde dopul și pot altera vinul.
- Umiditatea relativă ideală este în jur de 75%. Dacă atmosfera este prea uscată, dopurile pot să se deshidrateze, să se contracte și să lase să pătrundă aerul. Dacă atmosfera este prea umedă, vinul nu pățește nimic, în schimb pot mucegăi etichetele.
- Protejați vinul de vibrații. Vă sfătuim să păstrați vinurile departe de sursele de vibrații, cum ar fi mașina de spălat și uscătorul, zona de exerciții sau sistemul stereo. Vibrațiile pot perturba sedimentele din sticlă, împiedicând procesul delicat care determină îmbătrânirea vinurilor într-un mod favorabil.
- Vinul se depozitează cel mai bine înclinat, contactul permanent dintre dop și lichid împiedicând uscarea dopului. Vinurile spumante și cele cu dop filetat se pot depozita pe verticală.
- Prea multe mutări pot dăuna vinului. Evitați manipularea sau transportul inutile. Ridicarea sticlelor de vin și punerea lor la loc va avea un impact negativ asupra vinului. Optați pentru un sistem de depozitare care vă va permite să scoateți o singură sticlă de vin, fără a fi nevoie să le deranjați pe celelalte.
Ținând seama de toate aceste aspecte, poate fi destul de greu de găsit un loc potrivit în cele mai multe case. Nu vă faceți griji, vă sfătuim și cu privire la modalități de a depozita vinul acasă!
Cel mai convenabil mod de a stoca vinul este în casă și există diverse opțiuni disponibile pentru a face acest lucru cu succes. Dacă acest lucru pur și simplu nu este posibil, unii iubitori și entuziaști ai vinului își depozitează colecțiile la companii care oferă depozitarea vinului în condiții ideale. Acest lucru este perfect pentru colecționarii de vin intenționați să revândă vinurile. Cu toate acestea, acest tip de depozitare nu este practic pentru consumul de vinuri de zi cu zi din colecția dumneavoastră.
Cum puteți depozita vinul acasă – care sunt alternativele?
- Dulapurile pentru vin sunt modalitatea perfectă de a-ți păstra vinul la temperatura corectă. Dulapurile pentru vin sunt special concepute pentru a asigura menținerea unei temperaturi constante și condițiile adecvate pentru îmbătrânirea vinului. Acestea sunt ușor de instalat și puteți alege dintr-o selecție largă de modele.
- Construiți-vă propria pivniță. Dacă aveți spațiu și viziune, atunci de ce să nu vă gândiți să vă construiți propria cramă? Acesta ar putea fi un dulap, o cameră mică sau chiar un garaj. O cramă acasă poate fi un proiect interesant și va reprezenta cu siguranță o investiție utilă pentru colecția dumneavoastră de vinuri.
- Cramele sub scară. Atâta vreme cât există condiții bune de păstrare a vinului, de ce nu?! Asta dacă și spațiul vă permite.
Sperăm că acest ghid v-a învățat cum să păstrați vinul corect. Dacă însă vă lipsesc spațiul sau resursele pentru a vă menține în siguranță colecția de vinuri, luați în considerare firmele specializate de depozitare. Acestea oferă opțiuni de stocare a vinului care asigură controlul temperaturii, luminii și umidității, oferind în același timp securitate la nivel înalt. Luați legătura cu un comerciant de vin pentru sfaturi!
Nu uitați!
Dacă doriți să vă îmbogățiți colecția personală de vinuri, vă stăm la dispoziție cu prețuri avantajoase! Alcool Discount este universul vinurilor de…colecție!