Ce este Irish Whiskey?

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 01:05 pm

Timp de citit: 3 minute

În ultimul deceniu, whisky-ul irlandez a devenit imens în industria băuturilor spirtoase. Este o băutură cu o istorie vastă, popularitatea sa scăzând însă în secolul XX. În zilele de astăzi totuși, are o renaștere. Nu numai că îl puteți găsi în baruri și magazinele din întreaga lume, dar există și noi distilerii care apar în toată Irlanda. Dar ce este, de unde a venit și cum este diferit față de alte tipuri de whiskey-uri?

O SCURTĂ ISTORIE A WHISKY-ULUI IRLANDEZ

Un mod excelent de a enerva o cameră plină de fani ai whisky-ului irlandez este să spui pur și simplu „Nu scoțienii au adus whisky-ul în Irlanda?” În același mod puteți enerva fanii de whisky scotian spunând replica invers, cu privire la whiskey-ul irlandez. Dacă vrei să enervezi pe toată lumea, susține că spune că whiskey-ul este englezesc.

Imagine similară

Există multe teorii cu privire la elaborarea whisky-ului în Irlanda și nu o mulțime de dovezi. Cea care este considerată ca fiind cea mai adevărată teorie este aceea că misionarii au adus distilarea de whisky în Irlanda, în principal pentru fabricarea de parfumuri și medicamente. Irlandezii au modificat procesul, au început distilarea berii și, undeva, cândva, a fost creat whisky-ul.

În fine, oricum ar fi apărut, important este că, până la mijlocul secolului XIX, whiskey-ul irlandez era cel mai popular whisky din lume. Dar, de la sfârșitul anilor 1800 încoace, au existat o serie de neplăceri în Irlanda care au șters lent industria, lăsând-o într-o umbră sinistră.

Războiul irlandez de independență, războiul civil irlandez, războaiele comerciale cu Anglia, interdicția în SUA, Marea Depresie și cele două războaie mondiale au avut un impact important în industria de whikey irlandez. Când scriitorul Alfred Barnard a vizitat Irlanda în 1887, au existat 28 de distilerii care făceau whisky. Până la începutul anilor 1980, mai existau doar două.

În 1987, familia Teeling a deschis distileria Cooley, semănând semințele de recuperare ale whiskey ului irlandez. În ultimii 30 de ani, recuperarea a continuat și acum există peste 50 de distilerii fie în funcțiune, fie în construcție, fie în etapele de planificare în toată Irlanda.

TIPURI DE WHISKEY IRLANDEZ

Imagini pentru irish whisky

Irish Malt Whiskey – acest tip de whikey are o definiție similară cu whiskey-ul din malț de peste tot și este produs doar orz, malț, apă și drojdie.

Irish Grain Whiskey ­- acest tip de whiskey se face folosind un amestec de orz malțat (maxim 30%), precum și alte semințe întregi.

Irish Pot Still Whiskey – acesta este cel mai tradițional dintre stilurile de whisky irlandez și până de curând nu a fost găsit în afara Irlandei. Folosește un amestec de orz malțat, orz nemalțat și, opțional, alte cereale. Rețeta trebuie să includă cel puțin 30% din orz malțat și neamestecat și maximum 5% din alte cereale.

Irish Blended Whiskey – Un mix interesant între două sau trei tipuri de whiskey ca cele prezentate mai sus.

TOATE IRISH WHISKEY-URLE SUNT TRIPLU DISTILATE?

Whisky-ul irlandez este de obicei triplu distilat, obținându-se astfel un whiskey mai ușor decât whisky-urile tradițional scoțiene, cu distilare normală (o singură distilare). Și, cu toate acestea, distilatorii irlandezi pot dubla distilarea dacă doresc.

Majoritatea companiilor irlandeze folosesc tripla distilare, dar majoritatea whiskey-urilor produse de Cooley, inclusiv Connemara și Tyrconnell, sunt distilate doar de două ori.

DE CE ESTE UN „E” ÎN „WHISKEY”

Există multe teorii și povești, dar cea care are sens pentru mine este din anii de dominare a whisky-ului irlandez în întreaga lume.

Cu whisky-ul irlandez atât de popular în lume, alți producători – inclusiv cei din Scoția – au început să facă whisky cu un stil similar pentru a încerca să concureze whiskey-ul irlandez. Uneori, aceste whisky-uri aveau o poveste dubioasă în spate. Și anume, whisky-ul scoțian era livrat în Irlanda, amestecat cu puțin whiskey irlandez, etichetat mai apoi ca fiind whiskey irlandez și dat spre vânare. Așadar, producătorii irlandezi autentici aveau nevoie de o modalitate de a se distinge de aceste „făcături” – astfel au ales să adauge „E” în denumirea produsului.

Imagini pentru irish

Acest standard a fost departe de distileriile din Irlanda pentru o lungă perioadă, majoritatea distilerilor continunând etichetarea whisky-ului în mod normal. Schimbarea a venit la începutul secolului XX, când distileri au început să folosească „E” în denumirea whiskey-ului, la producerea acestuia.

În prezent, toate distileriile irlandeze folosesc denumirea de „whiskey” pentru a-și eticheta producția, în timp ce scoțienii folosesc normalul „whisky”, fără „e”.

Un gand despre “Ce este Irish Whiskey?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *