Ce este Armagnac-ul?

Ultima actualizare in 19 iulie, 2021 la 12:37 pm

Timp de citit: 4 minute

Armagnacul a apărut în jurul anilor 1400, fiind cel mai vechi coniac distilat din Franța. Acesta este obținut prin distilarea vinurilor albe din regiune Gasconia. Cu siguranță ai auzit și tu de această băutură alcoolică preferată de domnii din înalta societate a Franței. De cele mai multe ori a existat și confuzia făcută între coniac și Armagnac, dar astăzi vom dezbate pe larg acest subiect. De unde a apărut, cum se produce și care este diferența dintre cele două băuturi, vei afla din rândurile ce urmează.

O scurtă călătorie prin istoria armagnacului

Armagnac este cel mai vechi brandy franțuzesc, iar la început a fost consumat pentru beneficiile terapeutice pe care le are. Prima atestare datează din anul 1400 când starețul mănăstirii Eauze, Vital Dufour  din regiunea Gers, aflată în sud-estul Franței, a elaborat în scris câteva virtuți ale armagnacului.

Acesta susținea despre Armagnac că  „opreşte lacrimile”, „vindecă hepatita dacă este băută cu sobrietate” sau că „dezleagă limbile şi conferă îndrăzneală celor timizi”. În perioada secolelor al XV-lea și al XVII-lea , această băutură a fost vândută în piețele din Saint Sever, Mont de Marsan și  Aire-sur-l’Adour. Ulterior, negustorii olandezi au început promovarea produsului prin comercializare la scară mai largă.

Din istorie înțelegem că Armagnacul este o băutură vindecătoare, însă geografia estea cea care ne va ajuta să o localizăm.

Pe urmele lui  D’Artagnan – de unde vine Armagnacul?

Produs în zona Armagnac, din regiunea Gasconia, aflată în sud-vestul Franței, această băutură alcoolică are o arie de producție de aproximativ  160 km², împărțită în trei districte:

  • Bas-Armagnac;
  • Armagnac Tenareze;
  • Haut Armagnac.

Acum că avem informațiile generale despre Armagnac, a venit timpul să aflăm și cum se produce.

Cum se face Armagnacul?

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ghea-a-baut-reflexie-vin-3912220/

De regulă, armagnac-ul este distilat o singură dată, însă îmbătrânirea în butoaie de stejar domolește gustul puternic, dezvoltă arome complexe și culoarea arămie.

Procesul de producere cuprinde trei faze principale:

  1. Vinificarea – în această primă fază se utilizează numai vinuri albe, iar strugurii folosiți trebuie să aibă o aciditate bună și un conținut mai mic de alcool.
  2. Distilarea – de regulă, distilarea are loc iarna atunci când fermentațiile își potolesc reacțiile.
  3. Maturarea – are loc atunci când distilatul este pus la îmbătrânit în butoaie de 400 de litri, din stejar.

Atunci când alcoolul ajunge la 40%, lichidul poate fi transferat în butelii mari de sticlă denumite ” Dame Jeanne” pentru depozitare. După un an de afânare la sticlă, acesta poate fi îmbuteliat și dat spre vânzare.

Pentru că îți dorești să consumi numai băutură alcoolică de calitate, iată cum o recunoști:

Gradele de calitate ale armagnacului

Regiunea Armagnac din Franța nu impune  din punct de vedere etnic o regulă minimă de îmbătrânire. Așadar, gradele de calitate se acordă astfel:

  • VS ( very special)- se acordă atunci când armagnac-ul are vârsta de cel puțin un an.
  • VSOP- înseamnă că armagnac-ul a fost învechit cel puțin 5 ani.
  • XO- se acordă armagnacului care a fost învechit minimum 6 ani.

Pentru că s-a creat o confuzie între Armagnac și coniac, hai să descoperim împreună care sunt principalele diferențe:

Diferența dintre  Armagnac și coniac

Sursa foto: https://www.piqsels.com/ro/public-domain-photo-fxfox

Vârsta băuturilor – Armagnacul a fost inventat cu 150 de ani mai devreme decât coniacul.

Zona de producție – Armagnac-ul își are originile în patria lui D’Artagnan, faimoasa provincie franceză Gasconi. Coniacul, în schimb, este originar din regiunea Cognac, a aceleași țări.

Materiile prime – chiar dacă ambele băuturi au la bază struguri, concentrația și tipul lor diferă. În producerea armagnacului se folosesc mai mult de 10 soiuri de struguri, printre care și Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard şi Baco 22A. Pe de altă parte, coniacul este format doar din trei soiuri de struguri care se cultivă doar în regiunea cu același nume.

Procesul de distilare – Coniacul are parte de o dublă distilare, iar produsul final are un conținut de alcool cuprins între 69% și 73%. Armagnacul se distilează o singură dată, iar procentul de alcool din produsul final este cuprins între 52% și 63%.

Procesul de maturare –  Armagnac-ul se maturizează în butoaie din lemn de stejar Goscon. Lemnul conține o cantitate destul de mare de tannin, ceea ce aduce un beneficiu în plus produsului final. La începutul procesului, alcoolul este introdus în containere noi, iar apoi este tunat în butoaiele vechi. Această procedură îmbunătățește considerabil aroma și gustul armagnacului. Procesul de maturare a coniacului are loc în butoaie de stejar obținute din stejar limuzin. Îmbătrânirea are loc în mod tradițional, metoda păstrându-se de-a lungul secolelor.

Păreau asemănătoare, nu? Doar păreau. Un lucru asemănător pe lângă țara de origine este și felul în care acestea băuturi se servesc. Folosește pahare ca și pentru coniac și urmează aceeași regulă: încălzește în mână produsul înainte de a-l consuma.

Top 3 branduri de armagnac pe care trebuie să le încerci

Armagnac Cles Des Ducs Vsop

Cles Des Ducs VSPO este un armagnac distilat în Panjas la Pivnițele Bordeneuve. Acesta este  maturat în butoaie îmbătrânite minimum 4 ani și este considerat un eau-de-vie foarte echilibrat, aromat și plăcut. În gustul său vei întâlni arome de fructe proaspete, vanilie și note lemnoase. 

Calvados Papidoux Xo

Papidoux Calvados XO este o băutură franțuzească produsă din mere. Distilatorul companiei Papidoux combină diferite soiuri de mere și le prelucrează în must sau cidru. Pentru a obține un gust perfect, lichidul este lăsat la maturare în butoaie de stejar aproximativ 6 ani. Acest armagnac are o aromă fructată extrem de elegantă, iar  notele de mere se îmbină perfect cu nuanțe picante. 

Gran Duque D’Alba XO

Gran Duque D’Alba XO este un brandy complex și foarte vechi. De culoarea mahonului și înzestrat cu arome intense de fructe și vanilie, acest armagnac trebuie gustat cel puțin o dată. 

Dacă ți-am deschis pofta sau curiozitatea în ceea ce privește această băutură, te invităm în site pentru a-ți alege sortimentul potrivit. Așteptăm să ne spui în comentarii ce băutură ți-a plăcut mai mult: Armagnac sau coniac. 

Un gand despre “Ce este Armagnac-ul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *