Brandy

Cum se prepară coniacul?

Ultima actualizare in 19 august, 2020 la 02:14 pm

Timp de citit: 6 minute

Coniacul este o băutură alcoolică tare, produsă prin distilarea unor soiuri de vin. Denumirea sa vine din orașul francez Cognac și reprezintă o varietate de brandy. Acesta este produs în regiunile viticole franceze Charente și Charente Maritime. Un brandy distilat poartă denumirea de coniac atunci când metodele de fabricare îndeplinesc câteva condiții de bază. Despre acestea, dar și despre istoria celebrei băuturi, ori modul în care trebuie servită, vom povesti în continuare. 

Istoria coniacului 

Sursa foto: https://pxhere.com/en/photo/761165

Istoria coniacului își are începutul în secolul al XV-lea, atunci când a apărut ”brandwijn” adică vinul ars. Acesta a fost creat de către navigatorii olandezi care distilau de nevoie vinurile achiziționate din regiunile franceze Champagne și Borderis pentru a nu se altera în drumul spre Olanda. ”Brandwijn-ul” era rezistent la transport, însă avea un gust puternic și putea fi consumat doar diluat. 

După 150 de ani a fost creat ”brandwijn-ul” sau brandy-ul de calitate în regiune Cognac din Franța. Atestatele vremii arată că acest lucru i-a aparținut unui viticultor din La Rochelle. Acesta a produs mai mult vin decât putea exploata, așa că a ales să mai distileze o parte din el. În acest fel a apărut coniacul, o băutură rafinată produsă din struguri nobili. 

Odată cu trecerea timpului, tehnica distilării acumulării de vin a crescut în regiune. Viticultorii au observant că gustul coniacului se amplifică dacă este transportat în butoaie de stejar. În anul 1638, din cauza taxelor uriașe care se plateau pentru vin, viticultorii ajung să vândă coniac. Tot în acest an Philippe Augier înființează prima companie producătoare de coniac, Cognac Augier. 

În secou al-l XVIII- lea au luat naștere marile branduri de coniac, care sunt și astăzi pe piață: Richard Hennessy, Remy Martin, Martell Cognac și brandul Courvoisier. 

Astăzi, chinezii sunt cei mai mari băutori de coniac. Managerul de brand de la Martell susține că 80% din profitul companiei îi se datorează Chinei. Totodată, astăzi coniacul este o băutură puternică savurată de majoritatea oamenilor. De ce? Poate că modul de obținere al acestei băuturi ne va lămuri. 

Cum se obține coniacul?

Sursa foto: https://pxhere.com/en/photo/958781

Spuneam mai sus că succesul acestei băuturi alcoolice constă în metodele de pregătire și de condițiile pe care acestea trebuie să le îndeplinească. Așadar, coniacul trebuie produs doar din anumite soiuri de struguri, trebuie distilat de două ori în vase de cupru și maturat în butoaie de stejar francez, de preferat din regiunile Limousin sau Trancais. Citește în continuare pentru că vom detalia! Este foarte important să înțelegi procesul prin care trece un lichid până ajunge poate băutura ta preferată. 

Soiul de struguri- baza procesului de preparare al coniacului

Soiul de viță de vie destinat coniacului se cultivă doar în Franța, în departamentul Charente Maritime, dar mai ales în sectorul Charente, dar și în câteva zone care aparțin regiunilor Dordogne și Deux-Sevres. În total sunt aproximativ 75.000 de hectare de viță de vie. 

După culesul strugurilor, aceștia se bagă la stors, în cel mai scurt timp pentru a nu se oxida. Odată obținut mustul, procesul de vinificație poate începe, iar cele mai importante etape sunt:

Fermentarea

Procesul de fermentare se face în două etape. În prima etapă sau etapa alcoolică se folosește drojdie din categoria Saccharomyces cerevisiae. Aceasta transformă zahărul din struguri în alcool și realizează compușii volatili care oferă aromă coniacului. A doua etapă sau etapă de fermentație malolactică este intervalul în care bacteria Oenococcus oeni transformă acidul malic în acid lactic, reducând în acest fel aciditatea vinului și accentuând rafinamentul produsului distilat. 

Dubla distilare

În alambicul Chanterais, dubla distilare are loc la foc deschis. Acest proces are în componență mai multe etape, care poartă denumirea de chauffes, în traducere însemnând fierberi. Primul distilat obținut prin fierbere se numește brouillis și conține între 28%-32% alcool. După o doua fierbere, numită bonne chauffe, brouille se transformă în eau-de-vie. Din tot acest proces, numai o cantitatea mică, supranumită Coeur, cu un conținut de alcool de 72% va fi învechită pentru a se obține coniacul. 

Pentru a fi siguri că pe piață ajunge numai coniac autentic, fabricat astfel, statul francez a înființat Bureau National Interprofessionnel de Cognac, în anul 1946. Instituția funcționează și astăzi. 

Maturea apei vieții. Maturarea coniacului

Coniacul, supranumit și eau-de-vie, în traducere apa vieții, se maturizează în butoaie de stejar care au capacitatea de 500 de litri. Lemnul din care sunt confecționate acestea aparțin speciilor Quercus sessiliflora și Quercus pedunculata. 

Pe parcursul acestui proces, conținutul de alcool al coniacului scade de la 72% la 40%. Limita de învechire este de doi ani, însă anumiți producători o depășesc pentru a da băuturii un gust mai puternic. 

Procesul de maturare cuprinde la rândul său trei faze:

 • Extracția – reprezintă perioada în care lemnul redistribuie lichidului taninul, gustul și culoare. Acum, culoarea coniacului este brun auriu.
 • Îmbătrânirea – aici are loc un proces de hidroliză și reorganizare chimică. După doi ani lichidul obține calitățile minime pentru a putea fi băut, iar după 50 de ani obține cea mai rafinată și suavă aroma. 
 • Oxidarea – în etapa finală, coniacul capătă buchetul aromatic final și are culoarea aurie. În momentul în care băutura este transferată în sticle, maturarea acesteia ajunge la final. 

În Franța, butoaiele de coniac sunt semiîngropate, iar aceste locuri poartă denumirea de paradisuri. Am putea afirma faptul că producerea coniacului este un proces destul de complex, însă pentru o băutură  calitativă se merită. Cum alegi o băutură de calitate? Iată răspunsul.

Gradele de calitate ale coniacului

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/LesEk0QL9WQ

Instituția franceză de care îți povesteam mai sus, Bureau National Interprofessionnel de Cognac, hotărăște în care grad de calitate se încadrează aceasta. Diferențierea se face astfel:

 • VS ( Very special) – arată faptul că în sticlă se află un coniac tânăr, învechit cel puțin doi ani. 
 • VSOP ( Very Special Old Pale)- arată că respectivul coniac a fost păstrat cel puțin 4 ani. 
 • XO (Extra Old)- este coniacul cu cel mai lung timp de învechire. De regulă, în sticlele care au pe etichetă această inscripție se află un lichid care a stat la învechit aproximativ 20 de ani. 
 • Napoleon- această inscripție definește un coniac cu calitatea cuprinsă între VSOP și XO. 
 • Hors d’âge (fără vârstă) –  acest calificativ este acordat coniacurilor foarte fine, de înaltă calitate, al căror termene de învechire depășesc scala oficială.
 • Extra sau Vieille Reserve- indică un coniac mai vechi decât XO. 

Știai că Henri IV Dudognon Heritage este cel mai vechi și mai scump coniac din lume? Ei bine, acest produs costă 2 milioane de dolari, iar băutura a fost învechită timp de 100 de ani. Mai mult decât atât sticla în care este depozitată este placate cu aur de 24K. 

Suntem siguri că ți-am stârnit deja interesul pentru această băutură. Înainte de o adăuga în coș, hai să-ți mai spun un ultim lucru pe care trebuie neapărat să-l știi. 

Servirea coniacului

Sursa foto: https://pxhere.com/en/photo/914929

Coniacul este o băutură rafinată care nu trebuie băută repede, ci savurată. Regula este simplă: torni cât două degete de coniac în pahar, încălzești puțin băutura ținând paharul în palmă aproximativ 10 minute, iar apoi guști. Tot acest mini proces va oferi timp vaporilor de alcool să se refineze, în acest fel băutura dezvăluindu-și în întregime mireasma. 

Paharele potrivite pentru coniac.

O băutură de un asemenea calibru are nevoie de un recipient pe măsură în care să fie servit. Iată din ce pahare poți alege:

 • Paharul lalea – are un aspect generos, concentrând aroma coniacului spre deschizătură. Acesta este cel mai elegant pahar de coniac, dar și cel mai folosit de către adevărații pasionați. Acest lucru îi se datorează și aspectului său impozant. 
 • Paharul balon – are un aspect robust și o utilitate mai practică, fiind și scund. 
 • Paharul clătinator – este cel mai nou tip de pahar folosit pentru savurarea coniacului. Are un aspect destul de asemănător cu cel al paharului balon. 

Așadar, după atâta povestit credem că a venit momentul să deguști și tu această băutură. Așteptăm să ne scrii în comentarii care este coniacul tău preferat, dar și ce pahar folosești atunci când îl savurezi. 

Un gand despre “Cum se prepară coniacul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *