Ultima actualizare in 1 noiembrie, 2021 la 10:12 am
Timp de citit: 3 minuteVodca este una dintre cele mai populare și consumate băuturi alcoolice din lume. S-ar putea să fii și tu consumatorul acestei băuturi spirtoase, dar știi din ce este făcută vodca?
Vodca este produsă prin fermentarea boabelor și a altor plante bogate în amidon. În mod normal, conținutul său de alcool este cuprins între 30 și 50%. Aroma sa, catifelată și delicată, îi permite să fie savurată singură, dar cel mai frecvent se combină cu băuturi non-alcoolice.
Vodca- care este originea ei?
Vodca este originară din Rusia și Europa de Est. A început să fie produsă în urmă cu mai bine de o mie de ani, când s-a descoperit că alcoolul putea fi extras din grâu și secară, acestea fiind cele mai accesibile produse locale. Producția sa a fost foarte ieftină și a început să fie exportată în afara țării după primul război mondial. Soldații au fost cei care au introdus vodca în America, iar în anii 1930 s-a răspândit cu mare succes. Astăzi, vodca este produsă în întreaga lume și, în ciuda a ceea ce am putea crede, există mulți producători de vodcă americani și chiar japonezi.
Vodca este foarte populară în țările scandinave. De fapt, a fost atât de răspândită în întreaga lume, încât vodca este întotdeauna asociată la mese în unele sărbători religioase și însoțește pâinea, acționând ca un aperitiv la începutul cinei.
Curiozități despre vodcă
Această băutură spirtoasă are mai multe părți interesante care atrag atenția, precum cele pe care le subliniem mai jos:
- Conținutul ridicat de alcool o împiedică să înghețe.
- Vodca a fost consumată inițial în scopuri medicinale.
- Este o tradiție că, înainte de a bea vodcă, să se consume pâine prăjită. Feliile de pâine prăjită sunt cunoscute sub numele de “toast”.
- În Rusia, dacă doriți să vă impresionați gazdele, trebuie să aveți cel puțin trei fotografii cu vodcă.
- Astăzi, rușii beau în medie 68 de sticle de vodcă pe an.
- Obiceiul de a bea vodcă în Rusia este foarte vechi, căci în această țară a fost întotdeauna foarte frig și se crede că vodca îl menține pe băutor cald.
- Vodca trebuie servită rece, dar trebuie răcită înainte și, dacă este integrată în cocktailuri, nu se pune gheață.
- 10% din bugetul guvernului rus provine din vânzarea de vodcă.
Tipuri de vodcă
În țările occidentale, vodca se consumă în principal în cocktailuri, deși creșterea așa-numitelor vodci premium face din ce în ce mai obișnuit consumul de vodcă pe cont propriu. Vodcile diferă în ceea ce privește materiile prime utilizate pentru fabricarea sa.
Unii producători de vodcă ating puritatea deplină, distilând la 100%, în timp ce alții preferă să ajungă la 96%, pentru a conferi anumite arome ale materiilor prime. Fiecare țară producătoare a dezvoltat vodca de la brut la diferite metode de producție și distilare. Din ce este făcută vodca? Detaliem și acest aspect:
- Vodca obținută din secară – Secara este unul dintre cele mai populare ingrediente din Europa de Est, cu o aromă ușoară și dulce.
- Vodcă preparată din melasă: melasa este siropul care se extrage prin rafinarea zahărului. Are arome curate, pure și are arome puțin mai dulci decât vodca pe bază de cereale.
- Vodcă obținută din cartof: producția acestui tip de vodcă poate fi mai scumpă, deoarece materia primă este dificil de prelucrat. Se fabrică în principal în Polonia, datorită climatului său.
- Vodcă obținută din grâu: Este ingredientul popular în Europa de Vest și SUA.
Cum se face vodca?
Pentru a ști din ce este făcută vodca, trebuie să cunoașteți procesul de preparare a acestei băuturi, care începe de la utilizarea unui lichid obținut prin fermentarea diferitelor cereale și a apei.
- În primul rând, se prepară sucul de legume, presând materia primă (cerealele), măcinând boabele în făină, adăugând apă și amestecând sub presiune. Se încălzește pentru ca amidonul să se transforme în zahăr și se adaugă drojdie astfel încât să aibă loc fermentarea, obținând de aici alcoolul.
- Ulterior, începe procesul de distilare, prin care se obține băutura spirtoasă de bază, un lichid fără miros sau gust. Se reîncălzește pentru a extrage cea mai mare parte a alcoolului, până când este redus la gradarea necesară și, în cele din urmă, se adaugă apă pentru ca vodca să fie filtrată și purificată, pe lângă eliminarea elementelor aromatice. Și așa se obține o vodcă fără aromă.
- Astfel, se realizează această băutură distilată.
Sperăm că toate aceste explicații despre vodcă au răspuns la întrebarea pe care v-ați pus-o adesea, din ce este făcută vodca?